آخرین گزارشهای مربوط به زلزله در اقیانوس هند

با اعلام آخرين تلفات تسونامی ( توفان دريايی ) در اندونزی تا مرز 80 هزار تن آن هم فقط در استان آچه ، به عقيده‌ بسياری از صاحب‌ نظران شمار تلفات زلزله به بیش از 100 هزار نفر خواهد رسيد.

 

به نوشته‌ روزنامه‌ ‌گاردين ، سواحل غربي استان آچه در شمال اندونزي به دليل زلزله و طغیان اقیانوس كاملا نابود شده است. هيچ دهكده‌اي در اين منطقه در امان نمانده و در برخي مناطق حتي يك ساختمان هم ديده نمي‌ شود. تاكنون چهار كشور براي ارسال‌ كمك‌هاي امدادي خود براي نجات بازماندگان اعلام آمادگي كرده‌اند.

جورج بوش، رئيس جمهور آمريكا اعلام كرده است كه آمريكا، استراليا، ژاپن و هند از پيشگامان ارسال كمك به مناطق آسيب ‌ديده هستند. وي از ديگر كشورها نيز خواست تا در ائتلاف بین المللی كمك رساني شركت كنند.

جان ايگلند، هماهنگ كننده كمك‌هاي اضطراري سازمان ملل با استقبال از اين اقدام گفت فكر مي‌كنم كمك‌ها و تلاش‌ها به بهترين نحو هماهنگ شده‌اند اما مدت‌ها قبل از رسيدن كمك‌هاي امدادي، مردم عادي در مناطق آسيب ‌ديده براي كمك به بازماندگان پس از گذشت پنج روز از اين فاجعه اقدام كرده‌اند.

صليب سرخ جهانی هشدار داده است كه با رسيدن به مناطق دور افتاده‌ جزاير هند، شماره تلفات 30 هزار تن ديگر نيز افزايش خواهد يافت.

پيتر راس، رئيس کمیته عملياتی فدراسيون بين‌المللي صليب سرخ مي‌گويد تعجب نمي‌كنم اگر شمار كشته‌ها از مرز 100 هزار تن بگذرد، به خصوص زماني كه به جزاير آندومان و نيكوبار برسيم.

اجساد قربانیان از بیم شيوع بيماري ‌هاي واگير به سرعت در گورهاي دسته‌جمعي دفن مي‌شوند و پزشكان در جنوب هند سرگرم واكسيناسيون هزاران بازمانده براي مقابله با وبا، ‌حصبه و هپاتيت A هستند. از سريلانكا نيز گزارش‌هايي از شيوع اسهال و احتمال فراگير شدن آن مي‌رسد.

سيمون ميسيري ‌از مقام‌هاي صليب سرخ مي‌گويد ما با يك فاجعه در يك مقياس بي‌سابقه روبرو هستيم. من از تلفات گيج كننده و آمار بهت آور مرگ و مير‌ها مي‌گويم.

نيروي هوايي هند تاكنون هزاران تن از بازماندگان جزيره‌ دور افتاده ”كارنيكوبار“ را به مناطق امن منتقل كرده است.

تلفات هند از مرز 7 هزار تن گذشته و شمار كشته‌ها در اندونزي تاكنون 45268 تن گزارش شده اما گفته مي‌شود اين آمار شامل سواحل غربي سوماترا نيست.

يونيسيف نيز اعلام كرده كه فقط يك ميليون كودك اندونزيايی نيازمند كمك هستند. اين سازمان تخمين زده كه 60 درصد از شهر اصلي استان آچه تخريب شده است.

سخنگوي يونيسيف در جاكارتا مي‌گويد در آمار 75 تا 80 هزار كشته ترديدي وجود ندارد. نيروي هوايي اندونزي در تنها اقدام ممكن سعي در پرتاب موادغذايي و ديگر نيازهاي مردم گرفتار در تمام استان آچه از طريق هوا كرده است .

فرمانده‌ ارتش در استان آچه مي‌گويد پس از پرواز برفراز منطقه دريافتم كه 75 درصد از سواحل غربي سوماترا كاملا نابود شده است. نخست وزير تايلند نیز اعلام كرده كه بيم آن میرود شمار تلفات در كشورش از مرز 7 هزار تن بگذرد.

وزارت امورخارجه‌ آمريكا تاكنون از مرگ 12 آمريكايي، 7 تن در سريلانكا و 5 تن در تايلند خبر داده كه از سرنوشت 2 تا 3 هزار آمريكايي دیگر هنوز خبری در دست نيست.

پرزیدنت بوش مي‌گويد ما هنوز در مراحل اوليه هستيم اما به يقين ميزان مشكلات و خسارت‌ها به زودي معلوم مي‌شود.

پنتاگون اعلام كرده كه چندين ناوجنگي آمريكا و هليكوپتر را به منطقه اعزام كرده كه برخي از آنها توان ارسال 90 هزار گالن آب آشاميدني در روز را دارند.

راد ولوي، مدير برنامه‌ ‌آژانس CARE كانادا، از اولين گروه‌هاي امدادي كه به استان آچه رسيده مي‌گويد: آب آشاميدني اولين و فوري‌ترين نياز است. اما با تخريب تمامي راه‌ها و جاده‌ها امكان ارسال غذا، دارو و يا حتي كمك‌هاي اوليه به دهكده‌ها و شهرها وجود ندارد. طغیان اقیانوس نه تنها باعث مرگ ده‌ها هزار تن و نابودي صدها دهكده و شهر شده بلكه چاه‌هاي آب آشاميدني را نيز از بين برده است.

كوفي‌ عنان، دبيركل سازمان ملل جهت بررسي اوضاع و نظارت بر عمليات‌هاي امدادرساني سازمان ملل تعطيلات خود را رها كرده و به نيويورك بازگشته است. وی گفت نیازهای مردم آسیب دیده زياد است. ابتدا بايد درباره‌ آب آشاميدني و فاضلاب‌ها فكري كنيم تا از شيوع بيماري‌هاي فراگير جلوگیری شود. اين سازمان هشدار داده كه 5 ميليون تن در مناطق آسيب‌ديده بدون مايحتاج اوليه مانده‌اند.

خبرگزاري فرانسه نيز به نقل از سازمان بهداشت جهاني گزارش كرد، تعداد تلفات از مرز 81 هزار تن گذشته است و تعداد آوارگان نيز تاكنون پنج ميليون تن تخمين زده مي‌شود.

سخنگوي سازمان بهداشت جهاني در جنوب آسيا اظهار داشت ما تخمين مي‌زنيم در سراسر منطقه بيش از پنج ميليون آواره داريم كه در معرض خطرات جدي هستند. به گزارش اين سازمان حدود يك تا سه ميليون تن از اين آوارگان در اندونزي و يك ميليون تن در سريلانكا هستند. خبرگزاری حکومتی ایسنا


آغاز ورود کمک ها به مناطق زلزله زده


بی بی سی : مقامات تايلند گفته اند تقريبا تمامی 6 هزار نفری که در فهرست مفقودين هستند، احتمالا در اثر زلزله درگذشته اند. کمک های خارجی در حال رسيدن به تايلند است و تيم های تفحص و نجات از چندين کشور اروپايی با تايلندی ها مشغول کار هستند.

تايلند يکی از مهم ترين مراکز جذب جهانگرد است که فاجعه زلزله اخير اقيانوس هند در آن خرابی های فراوانی به بار آورد.

کارشناسان پزشکی قانونی از استراليا برای شناسايی قربانيان به منطقه "پوکت" تايلند، که زلزله در آن شديدتر از بقيه مناطق اين کشور بوده، اعزام شده اند. بريتانيا نيز متخصصين پزشکی قانونی به مناطق زلزله زده اعزام کرده است.


يکی از خبرنگاران بی بی سی در ايالت آچه اندونزی که بيش از هر منطقه ديگری در اثر اين زلزله تخريب شده، می گويد در واقع نمی توان گفت که توزيع کمک ها آغاز شده است.

يکی ديگر از خبرنگاران بی بی سی در جنوب سريلانکا می گويد قرار است کمک های بين المللی وارد منطقه شود.


در همين حال بريتانيا، استراليا و کانادا وعده داده اند مقدار کمک های خود به قربانيان را به شکل قابل ملاحظه ای افزايش دهند.

هر سه کشور گفته اند معادل حدود 30 ميليون دلار کمک خواهند کرد. تونی بلر، نخست وزير بريتانيا گفته است برنامه ريزی بلندمدت برای بازسازی مناطق فاجعه زده بايد هر چه زودتر آغاز شود.

تاکنون بيشترين وعده کمک از ناحيه اسپانيا بوده که گفته است 68 ميليون دلار به زلزله زدگان کمک خواهد کرد.

از سوی ديگر آمريکا گفته است برای رهبری عمليات امدادرسانی و بازسازی، با کشورهای استراليا، هند و ژاپن ائتلافی تشکيل می دهد.

جورج بوش، رييس جمهوری آمريکا گفته است امواج غول آسا و سهمگينی که سواحل يازده کشور را درنورديد، اندوهی ايجاد کرده که درک آن بسيار دشوار است. آقای بوش گفت آمريکا به تمامی تقاضاها برای کمک توجه خواهد کرد.

کالين پاول، وزير امور خارجه آمريکا گفت برای حصول اطمينان از اينکه کمک ها در دسترس افراد و مناطق نيازمند قرار خواهد گرفت، اين ائتلاف، عمليات خود را با سازمان ملل و ديگر گروه های امدادرسان هماهنگ می کند.

آمريکا در حال اعزام دو ناو هواپيمابر و چند کشتی ديگر به منطقه است. آمريکا همچنين از ماهواره های تجسسی خود برای برآورد ميزان خسارات وارده به جاده ها، پل ها، بنادر و فرودگاه ها استفاده می کند.

استراليا بخش اعظم تلاش های امدادی خود را بر اندونزی متمرکز کرده است. هواپيماهای حمل و نقل نظامی با مواد ضروری و تيم های پزشکی به منطقه اعزام شده و قرار است يک بيمارستان صحرايی ايجاد شود و هلی کوپترهای ارتشی نيز در منطقه اعزام شوند.


جان هوارد، نخست وزير استراليا هشدار داده است به دليل بی نظمی و هرج و مرجی که در اينگونه مواقع اجتناب ناپذير است، احتمال بروز تاخير در عمليات امدادرسانی وجود دارد.

وحشت از وقوع يک سونامی ديگر

در ايالت تاميل نادو در جنوب هند و در جزيره آندامان، در پی آنکه مقامات دولتی نسبت به بروز مجدد امواج سونامی هشدار دادند، مردم دچار وحشت شده اند.

خبرنگار بی بی سی در شهر ناگاپاتينام واقع در ايالت تاميل نادو می گويد تعداد زيادی از مردم را مشاهده کرده که با پای پياده يا اتومبيل، اتوبوس، کاميون و دوچرخه در حال فرار هستند.

اين هشدار مسئولان پس از آن مطرح شد که کارشناسان خارجی گفتند يک موج ديگر ممکن است بروز کند.

اما سازمان تحقيقات فضايی هند که گفته می شود هشدار اوليه را مطرح کرده بود، اين هشدار را تاييد نکرده است.

خبرنگار بی بی سی می گويد به نظر می رسد مقامات منطقه پس از انتقاد از آنها در اين مورد که قبل از بروز فاجعه روز يکشنبه اقدامات لازم را صورت نداده بودند، اکنون بيش از اندازه محتاط شده اند.