تلاش برای راه‌اندازی خط آهن تهران- دمشق: دسترسی سپاه به مدیترانه و تهدید اسرائیل

By | ۱۳۹۷-۰۹-۱۷

– مدیرعامل راه آهن سوریه از راه‎اندازی قطار ایران به سوریه خبر داده و گفته برای اتصال به ایران در سریع‎ترین زمان ممکن تلاش می‌کنیم.
– وزیر حمل و نقل سوریه گفته این خط آهن بخشی از برنامه بازسازی زیرساخت‌های این کشور است.
– سپاه پاسداران بارها برای ساخت خطوط آهن و بازسازی سوریه اعلام آمادگی کرده.

کیهان چاپ لندن:

(+ویدئو) مدیرعامل راه آهن سوریه می‎گوید قطار تهران- دمشق تا ساحل مدیترانه در حال راه‌اندازی است و سفرهای بین دو کشور از طریق محور «تنف» از سر گرفته خواهد شد.

احداث و نوسازی خط آهن ایران

محمد علی حسنین در مصاحبه با خبرگزاری مهر گفته «با تلاش نیروهای سوری و همکاری برادران ایرانی و مقامات هر دو کشور، قسمت اعظم زمین‌های سوری از دست تروریست‌ها آزاد شده و در حال حاضر وزارت حمل و نقل سوریه و موسسات ریلی، بازسازی راه آهن را از سر گرفته‌اند.»

او گفته این خط ریلی «محوری امن و شریانی حیاتی بین ایران، عراق و ساحل سوریه خواهد بود.» وی همچنین تاکید کرده «ما برای اتصال به ایران در سریع‎ترین زمان ممکن تلاش خود را معطوف می‌کنیم اما این مسئله به پایان یافتن جنگ در سوریه و خروج نیروهای آمریکایی از شرق سوریه بستگی دارد.»

وی در پاسخ به اینکه امکان از سرگیری راه اندازی قطار تهران- دمشق چه زمانی محتمل خواهد بود، گفت: «ما مشغول نوسازی این محور به صورت کامل هستیم و به کمک و یاری ایران امیدواریم سفرهای بین دو کشور در این محور در اسرع وقت از طریق محور جدید «تنف» از سر گرفته شده و امیدواریم سفرهای سیاحتی و حمل و نقل بار هم همچون گذشته و بهتر از آن شود.»

اتصال خط آهن ایران و عراق به مدیترانه از طریق مسیر ابوکمال- لاذقیه در عمل انتقال نیرو و تسلیحات به مرزهای اسراییل و دسترسی رژیم ایران به آب‎های مدیترانه را تسهیل می‎کند.

بخش عمده پروژه‎های ریلی ایران در انحصار سپاه پاسداران است. در آذر ۱۳۹۶، عبادالله عبداللهی فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء در یک سخنرانی از آمادگی سپاه برای بازسازی سوریه خبر داد. این پروژه‌ها بر اساس دو الگوی شرق به غرب و شمال به جنوب طراحی شده‌اند.

کریدور شرق- غرب: خط آهن تا ساحل مدیترانه

مازیار یزدانی معاون زیرساخت‎ها و امور فنی شرکت خطوط ریلی ایران می‎گوید، پروژه اتصال خط آهن ایران از شلمچه تا بصره بخشی از پروژه اتصال به خط آهن عراق، سوریه تا ساحل مدیترانه است. در پروژه اتصال ریلی شلمچه- بصره تنها ۳۰ کیلومتر از خط آهن، جدید است و با هزینه‎ای حدود ۵۲ هزار دلار ساخته خواهد شد. با این خط آهن جدید ایران به عراق و سپس به شهر بندری لاذقیه در سوریه در حاشیه مدیترانه متصل می‎شود.

علی حمود، وزیر حمل و نقل سوریه در ماه آوریل با تاکید مجدد بر اهمیت حمل و نقل زمینی بین سوریه و عراق، در ایمیلی به المانیتور گفت: «این خط آهن بخشی از برنامه بازسازی زیرساخت‌های کشور است که در جنگ ویران شده‌اند و ۱۸۰۰ کیلومتر از راه آهن سوریه را شامل می‌شود که بخش اعظم آن به سمت کشورهای همسایه گسترانده شده است. سهم سوریه در این پروژه ساخت خط آهن ۳۲ کیلومتری است و عراق باقی آن را خواهد ساخت.»

نقشه ریلی ایران

مسیر خط آهن تهران، شلمچه، بصره، بغداد، دمشق

در هشت سال اخیر با آغاز جنگ داخلی در سوریه جمهوری اسلامی ایران تلاش کرد تا مسیری برای رسیدن به مدیترانه باز کند. انتقال نیرو و تسلیحات به سوریه و لبنان و ایجاد تهدید برای اسرائیل از مهمترین اهداف رژیم تهران در این پروژه است.

کریدور شمال- جنوب: انتقال آب دریاچه کاسپین

پروژه ریلی، جاده‎ای و آبی موسوم به «کریدور‌ شمال-‌جنوب‌‌» را سپاه به عهده‌ دارد که دسترسی روسیه به آب‌های آزاد از طریق بندر چابهار را میسر می‎کند. طرح روسی «ایران‎رود» که قرارگاه خاتم الانبیاء سپاه با عنوان ایجاد کریدور آبی بین دریای مازندران و خلیج فارس روی آن کار می‎کند بخشی از این پروژه است که اتفاقاً دولت نیز برای پیشبرد آن خیز برداشته است.

حسن روحانی در جریان سفری که به استان سمنان داشت، سه‌شنبه ۱۳ آذر، گفت، «از نظر دولت مشکلات انتقال آب خزر به سمنان رفع شده است.» وی سپس وعده داد که اگر سرمایه‌گذاری بخواهد نسبت به انتقال آب از شمال به مرکز ایران اقدام کند، «دولت آمادگی دارد تا در مدت کوتاهی تمام مجوزهای لازم را در اختیار او قرار دهد».

در جریان آخرین سفر علی‎اکبر ولایتی به روسیه در تیرماه سال ۹۷ نیز ولادیمیر پوتین اعلام کرد آماده‎ی سرمایه‎گذاری برای راه‎اندازی خط آهن شمال- جنوب و سن پترزبورگ- چابهار است. پیش از این در فروردین سال ۱۳۹۵ بود که مهدی سنایی سفیر جمهوری اسلامی در مسکو پرده از مذاکرات جدی ایران و روسیه درباره احداث کانال کشتیرانی دریای خزر به خلیج فارسبرداشت و ادعا کردند «کانال سوئز را دور می‌زنیم.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *