اعتراض خلبانان هواپیمایی «ایران‎ایر» به وضعیت شغلی و کاهش ایمنی پروازها

By | ۱۳۹۷-۱۰-۱۴

– ایران‎ایر (هما) پیش از انقلاب اسلامی یکی از معتبرترین خطوط هواپیمایی دنیا بود و چه از نظر ایمنی و چه خدمات جزو خطوط هوایی ممتاز به شمار می‌رفت. اما در سایه سیاست‌های خرابکارانه و مدیریت ناکارآمد جمهوری اسلامی حالا نه تنها پرسنل آن از وضعیت خود ناراضی هستند بلکه مجبور می‌شوند در مشارکت با سپاه پاسداران نیرو و تسلیحات به سوریه حمل کنند!
کیهان چاپ لندن:

نشست خلبانان هما در دانشکده هوانوردی؛ پنجشنبه ۱۳ دی‌ماه ۱۳۹۷

اعتراضات صنفی در ایران بطور روزافزون گسترش می‌یابد. حالا حتی مشاغلی که درآمد آنها معمولا بیشتر از سایر اصناف بوده هم از وضعیت حقوقی و شرایط نامناسب ناراضی هستند.

بیش از ۵۰ نفر از خلبانان ایران‎ایر (هما)، روز پنجشنبه ۱۳ دی ماه، در اعتراض به پایمال شدن حقوق مادی و امنیتی خود در اقدامی اعتراضی «گردهمایی هم‌اندیشی خلبانان هواپیمایی کشوری» را برگزار کردند.

کانال تلگرامی «مدرسه وکالت و تجارت» می‎نویسد، هدف از برگزاری این گردهمایی اعتراض به اوضاع نابسامان مدیریتی هما، کاهش شدید ایمنی پروازها، افزایش تهدیدات و مهاجرت خلبانان و عدم پرداخت حقوق مادی کارکنان ایران‎ایر بوده است.

در سال‌های گذشته بسیاری از خلبانان ماهر و باتجربه‌ی هما و دیگر ایرلاین‎های ایرانی ترجیح دادند در خطوط هوایی کشورهای دیگر پرواز کنند که هم از نظر ایمنی مطمئن‌تر هستند و هم حقوق و مزایای آنها قابل مقایسه با درآمد خلبانان در ایران نیست.

اعتراض این خلبانان به وعده‎های اجرا نشده فرزانه شرفبافی مدیرعامل هماست. ۲۶ اسفند سال ۱۳۹۶، پس از اعتراض تعدادی از خلبانان هواپیمایی ایران‎ایر به شرایط کاری، حقوق و دستمزد پایین و نحوه پاسخگویی مدیران، او وعده داد به وضعیت آنها رسیدگی می‎کند اما در حد حرف باقی ماند.

سال گذشته تعدادی از خلبانان برای اعتراض نسبت به شرایط خود به دفتر مدیرعامل هما رفته بودند که شرفبافی در پاسخ به اعتراضات آنها گفته بود، «مگر خلبانان چه شرایط کاری سختی دارند؟ شما در تمام طول مسیر، هواپیما را در حالت Auto Pilot (پرواز خودکار) قرار می‎دهید و کار سختی ندارید!»

بیستم آذرماه ۱۳۹۷ نیز جمعی از مهمانداران شرکت هواپیمایی ایران‎ایر در اعتراض به مشکلات معیشتی، شرایط شغلی نامناسب و سوء مدیریت مدیران این شرکت در مقابل ساختمان وزارت راه و شهرسازی تجمع کردند. معترضان عنوان کردند که بیش از هر وقت دیگری از لحاظ معیشتی دچار مشکلات جدی و خانوادگی شده‌اند.

ایران‎ایر (هما) پیش از انقلاب اسلامی یکی از معتبرترین خطوط هواپیمایی دنیا بود و چه از نظر ایمنی و چه خدمات جزو خطوط هوایی ممتاز به شمار می‌رفت. اما در سایه سیاست‌های خرابکارانه و مدیریت ناکارآمد جمهوری اسلامی حالا نه تنها پرسنل آن از وضعیت خود ناراضی هستند بلکه مجبور می‌شوند در مشارکت با سپاه پاسداران نیرو و تسلیحات به سوریه حمل کنند و به همین دلیل این شرکت در فهرست تحریم‎های آمریکا قرار گرفته است.

پس از امضای برجام در سال ۲۰۱۵، شرکت‌های ایرباس و ATR در مجموع ۱۶ فروند هواپیمای نو به ایران‌ایر تحویل دادند اما فرسودگی ناوگان هواپیمایی ایران بیش از این است که با این تعداد هواپیمای نو جبران شود. از مشکلات ایرلاین‎های تجاری ایران نوسانات نرخ ارز و تورم است که که شمار مسافران را به شدت کاهش داده و در بسیاری از خطوط هوایی، پرواز بجای سودآوری برای شرکت‌ها خسارتبار هستند!

پس از تحریم ناوگان هواپیمایی ایران توسط آمریکا گزارش‎های متعددی از عدم سوخت‌‏رسانی به هواپیماهای ایرانی در فرودگاه‎های بین‎المللی گزارش شد. تهیه قطعات و تعمیرات هواپیما نیز با مشکلات اساسی روبرو شده است.

اخیراً مقصود اسعد سامانی دبیر انجمن صنفی شرکت‌های هواپیمایی ایران اعلام کرد که تحویل هواپیماهای مسافربری سوخوی روسیه به ایران نیز منتفی شده است. پیش از این ایران و روسیه برای دریافت ۲۰ فروند هواپیمای سوخو تفاهم‌نامه امضا کرده بودند. او اعلام کرد «به دلیل عدم صدور مجوز اوفک، ورود هواپیماهای سوخو از روسیه منتفی شده و سرانجام قراردادهای خرید ناروشن است».

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *