بازار بحث پیرامون بازرسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی از دانشگاه علم و صنعت تهران کماکان داغ است. سخنگوی وزارت امور خارجه گفته که فعالیت بازرسان آژانس به او مربوط نمیشود و سخنگوی سازمان انرژی اتمی آن را محرمانه میداند.
دویچه وله:
فعالیت بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ایران موضوعی نیست که در رسانههای رسمی ایران بازتاب یابد. آنها بر اساس ضوابط تعیین شده در توافق هستهای با ایران، به بازرسی در بسیاری از مراکز کشور میپردازند. یک نمونه بحث برانگیز آن، بازرسی از دانشگاه علم و صنعت تهران بوده است.
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی روز سهشنبه ۲۸ تیر (۱۷ ژوئیه) در یک کنفرانس مطبوعاتی بازرسی آژانس از دانشگاهی در تهران را یک ادعا خواند و اعلام کرد که فعالیتهای بازرسان آژانس در ایران کاملا محرمانه است.
سخنگوی سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این پرسش که چرا بازرسان آژانس از دانشگاهی در تهران بازرسی کردهاند، گفت: «ما در مورد دسترسیهایی که در داخل سایتهای هستهایمان به آژانس میدهیم اطلاعاتی نمی دهیم و از آژانس هم خواستیم اطلاعاتی ارایه ندهد و این سیاست کلی ماست. به علاوه دسترسیهای تکمیلی طبق پادمان و پروتکل الحاقی محرمانه است؛ به همین دلیل علاقه نداریم بگوییم از کجا و به چه دلیل بازرسی شده است.»
به این ترتیب، کمالوندی موضوع بازرسی آژانس از دانشگاهی در تهران را بی پاسخ نهاد. در کنفرانس مطبوعاتی سخنگوی سازمان انرژی اتمی، نام این دانشگاه به میان نیامد. حال آنکه، سایر اخبار منتشر شده از بازرسی آژانس از دانشگاه علم و صنعت تهران حکایت دارد.
روز دوشنبه، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی، در برابر پرسش مشابهی پاسخ دیگری داده بود. خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران “ایسنا” آشکارا از دانشگاه علم و صنعت نام برده و پرسیده بود که آیا بازرسی آژانس از این دانشگاه در چارچوب برجام بوده یا علت دیگری داشته است.
قاسمی در مصاحبه یاد شده در مورد علت بازید بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی از دانشگاه علم و صنعت گفته بود: «در مورد بازدیدها که اشاره کردید، این موضوع در حوزه کاری من نیست. من سخنی در مورد آن نمیگویم و بهتر است شما این موضوع را از سخنگوی سازمان انرژی اتمی جویا شوید.»
بسته پیشنهادی اروپا
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی به بسته پیشنهادی اروپا برای تامین پیششرطهای ایران برای پایبندی به الزامات برخاسته از توافق هستهای اشاره کرد. او گفت:
«بستهای دریافت شده و در سطوح مختلف در حال بررسی است. این بسته عناصری از خواستههای ایران را مدنظر قرار داده، اما هنوز به بررسی بیشتر نیاز دارد.»
کمالوندی توضیح بیشتری دربارهی این بسته دریافت شده در اختیار خبرنگاران قرار نداد.
ایران برای پایبندی به الزامات تعیین شده در توافق هستهای از جمله خواستار دریافت تضمینهایی برای صدور نفت خود شده است. افزون بر آن، ایران خواستار ایجاد تسهیلاتی برای تراکنشهای مالی است. مشکلات بانکی برخاسته از تحریمها میتواند امر بازرگانی خارجی ایران را دشوار سازد.