دونالد ترامپ رییس جمهوری آمریکا می گوید حاضر است با همتای ایرانی خود “بدون هیچ شرطی” دیدار کند.
آقای ترامپ که دوشنبه در واشنگتن در یک کنفرانس خبری مشترک با نخست وزیر ایتالیا صحبت می کرد، در پاسخ به سوالی گفت اگر ایرانی ها بخواهند او هم حاضر با ملاقات با آنهاست.
آقای ترامپ در پاسخ به سوالی درباره شرایطش برای دیدار با مقام های ایرانی چند بار تاکید کرد که هیچ شرطی برای چنین دیداری ندارد.
آقای ترامپ گفت: “هیچ شرطی وجود ندارد. اگر آنها بخواهند ملاقات کنند، ما هم ملاقات می کنیم . این هم برای کشور خوب است، هم برای آنها، هم برای ما و هم برای جهان.”
دونالد ترامپ این سخنان را در پاسخ به سوال یکی از خبرنگاران درباره اقدام های پیش روی ایران برای کاستن از تنش ها بیان کرد.
حمید ابوطالبی از مشاوران حسن روحانی رئیس جمهور ایران در واکنشی در توییتر نوشت: “احترام به حقوق ایران، کاهش خصومت ها، بازگشت به توافق اتمی گام هایی است که راه پردست انداز به سوی گفت و گو را هموار می کند.”
‘نه قدرت، نه ضعف‘
آقای ترامپ در ابتدای پاسخش با اشاره با دیدار اخیر با رهبر کره شمالی گفت: “وقتی صحبت از احتمال جنگ، مرگ و قحطی و خیلی از مسایل دیگر است، ملاقات هیچ ایرادی ندارد.”
آقای ترامپ گفت: “در حال حاضر آنها در شرایط سختی هستند. من به توافق هسته ای با ایران پایان دادم، توافقی که مضحک بود. آنها ممکن است در نهایت بخواهند با ما دیدار کنند و من هم در هر زمانی که آنها بخواهند آماده این دیدار هستم.”
به گفته آقای ترامپ، این دیدار “نه از موضع قدرت خواهد بود و نه از موضع ضعف. بلکه اگر منجر به توافقی معنی دار شود که مانند توافق قبلی بی ارزش نباشد، کار مناسبی است.”
صحبت های آقای ترامپ در حالی بیان شد که تا برقراری مجدد دور نخست تحریم های آمریکا که شامل صنایع خودروسازی، فلزات گرانبها مانند طلاست، تنها یک هفته باقی مانده است.
آقای ترامپ در ابتدای سخنانش از کشورهای جهان خواست با افزایش فشار بر ایران، این کشور را ترغیب کنند تا به “رفتار مضر” خود پایان دهد و از همراهی ایتالیا با آمریکا در این رابطه استقبال کرد.
آقای ترامپ قبلا هم برای گفت و گو با رهبران ایران ابراز علاقه کرده است.
او روز ۱۲ ژوئیه پس از شرکت در نشست رهبران کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، در بروکسل، با اشاره به اختلاف آمریکا و ایران گفته بود: “میدانم آنها با مشکلات فراوانی مواجه هستند و اقتصادشان در شرف سقوط است اما من این را به شما میگویم که روزی به من تلفن خواهند زد و خواهند گفت که بیایید توافقی بکنیم.”
اما تاکنون نشانه ای از پاسخ مثبت ایران دیده نشده است.
بهرام قاسمی، سخگوی وزارت امور خارجه ایران، در واکنش به آن اظهارات گفت که احتمال اینکه دونالد ترامپ روزی به تهران زنگ بزند و خواهان مذاکره شود وجود دارد.
دولت آمریکا اردیهشت ماه گذشته رسما خروج از توافق هسته ای ایران و قدرت های جهانی (برجام) را اعلام کرد.
پیشنهاد تازه آقای ترامپ درحالی مطرح می شود که جنگ لفظی دو کشور در هفته های اخیر بالا گرفته است.
رئیس جمهور آمریکا یکشنبه هفته پیش در توییتر خطاب به حسن روحانی نوشت: “به رئیس جمهور ایران، روحانی: هرگز و هرگز ایالات متحده را تهدید نکن، وگرنه بلایی سرتان خواهد آمد که کمتر کسی در تاریخ متحمل شدهاست.”
او افزود: “ما دیگر آن کشوری نیستیم که حرفهای جنونآمیزتان درباره خشونت و مرگ را تحمل کنیم. حواست را جمع کن.”
آقای روحانی یک روز پیشتر از هشدار دونالد ترامپ، با اشاره به اقدامات آمریکا برای تحریم نفتی ایران و جلوگیری از صادرات آن به واشنگتن هشدار داده بود: “با دم شیر بازی نکنید، پشیمان کننده است”.
قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس، شاخه برونمرزی سپاه پاسداران، هم هفته پیش خطاب به رئیس جمهور آمریکا گفت: “من حریف تو هستم، نیروی قدس حریف شماست. هیچ شبی نیست که ما نخوابیم و به شما فکر نکنیم.”
بی بی سی