– در کنار همهی اختلافات و تسویه حسابهایی که مدتهاست علنی شدهاند به نظر میرسد خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریمها تنش در جمهوری اسلامی را افزایش داده و رویارویی جناحهای مختلف، نظام را به شدت سردرگم کرده است.
تلاش یک ساله نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای کشاندن حسن روحانی به بهارستان و طرح پرسش از وی در نهایت نتیجه داد و رئیس دولت دوازدهم سهشنبه هفته گذشته ۶ شهریورماه راهی صحن علنی مجلس شورای اسلامی شد.
کولهی سرشار از هیچ یا سکوت برای حفظ آرامش؟!
نمایندگان مجلس از ابتدای سال ۹۶ چندین بار برای حضور روحانی در صحن علنی و پاسخگویی به پرسشهای نمایندگان خیز برداشته بودند که هر بار با لابیگری دولت و زیر سایه علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی و از نزدیکان به حسن روحانی این تلاشها ناکام ماند. در نهایت اما ۸۲ نماینده مجلس شورای اسلامی طرح سوال از رئیسجمهور را در پنج محور اقتصادی مطرح کرده و پای امضاهایشان ماندند تا بالاخره سوالاتشان اعلام وصول شد و حسن روحانی به عنوان دومین رئیس دولت در جمهوری اسلامی به مجلس احضار شد. پیش از او محمود احمدی نژاد در ۲۴ اسفندماه ۱۳۹۰ در مجلس حاضر شد و به پرسشهای نمایندگان پاسخ داد.
حسن روحانی در حالی پس از فراخوانده شدن به مجلس شورای اسلامی در نامهای تهدیدآمیز به علی لاریجانی اعلام کرده بود «به مجلس میآیم و حقایق را میگویم» که برخلاف انتظار، حرف ناگفتهای که از مردم پنهان مانده باشد از زبان او مطرح نشد و همچنان با گفتن جملات شعاری و تکراری و ارائه آمارهای دروغ تلاش کرد این جلسه را به نفع خود ختمِ به خیر کند.
نگفتنِ «هیچ» توسط حسن روحانی هر چند مخالفانش را چندان شوکه نکرد اما برخی هواداران و حامیانش را در بُهت فرو برد و برخی از آنها در شبکههای اجتماعی از «ضعیف حاضر شدن» روحانی در مجلس شورای اسلامی گلایه کردند.
در مقابل اما تیم سازماندهیشده تبلیغاتی روحانی در رسانههای اجتماعی به سرکردگی حسامالدین آشنا بلافاصله پس از پایان نشست علنی مجلس شورای اسلامی موجی را در توییتر به راه انداختند و مدعی شدند حسن روحانی «بار دیگر» هزینه حفظ آرامش و عدم ایجاد تنش در کشور را پرداخت و در مجلس سکوت کرد! برخی دیگر نیز گفتهاند که حسن روحانی برای حفظ منافع کشور و نظام سکوت کرده و «ناگفته»ها را مطرح نکرده است.
حسن روحانی بر منبر مجلس در باب «وحدت» سخن گفت و تلاش کرد با دعوت «همه» به اتحاد حاشیه امنی برای خود و عملکرد ناموفق دولتش در ۵ سال گذشته ایجاد کند. روحانی اول مسئولان و سه قوهی نظام را به حفظ وحدت فراخواند، سپس مردم را به اتحاد دعوت کرد و بعد از همه آنها خواست با اتحاد مشکلات را از پیش رو بردارند. وی گفت بدون وحدت کاری از پیش نخواهیم برد!
او به عنوان رئیس قوه مجریه بدون اینکه برنامهای برای حل مشکلات ارائه دهد، کوشید این وحدت را در راستای ضربه به آمریکا و اسراییل تفسیر کند: «کاخ سفید بداند از پایان جلسه امروز به شدت اندوهبار خواهد بود»!
ترفند وحدت کارساز نشد!
اما هندوانههایی که روحانی زیر بغل نمایندگان مجلس گذاشت کارساز نشد و آنها از خجالت روحانی درآمدند و بیتوجه به سخنان شعاری او رأی به قانع نشدن از توضیحات رئیس جمهور دادند.
روحانی که به بهارستان رفته بود تا درباره مشکلات اقتصادی و برنامه دولت برای حل آنها سخن بگوید بار دیگر بیبرنامگی و «باری به هر جهت»ی تیم اقتصادی دولت را به نمایش گذاشت و آمارهایی دروغین ارائه داد.
روحانی در بخشی از سخنانش عملکرد دولت نخست خود را خوب و مورد رضایت مردم عنوان کرد و گفت: «رشد ما در تمام زمینهها رو به جلو بود» و مدعی شد کشور در بحران نیست؛ در حالی که پریشانی تیم اقتصادی دولت از همان سال نخست دولت یازدهم برجسته بود و به تدریج گستردهتر شد تا بحران اقتصادی را به مرحله کنونی برساند. از سوی دیگر مشخص نیست از دید حسن روحانی وضعیت سیاسی و اقتصادیِ امروز ایران اگر بحرانی نیست پس چیست؟ و اگر همه چیز خوب است، چرا نمایندگان مجلس او را احضار کردهاند؟!
باز هم ادعاهای دروغ
روحانی همچنین مدعی شد میزان قاچاق در کشور کاهش یافته است اما در لابلای سخنانش قاچاق سوخت را برای نخستین بار تأیید کرد: «در قاچاق خروجی عمدتاً سوخت یعنی بنزین، گازوئیل، نفت سفید و موارد دیگری مانند، نفت کوره قاچاق میشده و هنوز هم میشود.»
روحانی مدعی شد قاچاق ۷٫۸ دهم میلیارد در سال ۹۲ به نیم میلیارد در سال پایان ۹۵ تبدیل شده است اما در مرداد ۹۷ علیاکبر کریمی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در گزارشی عنوان کرد نه تنها قاچاق سوخت افزایش یافته بلکه اسنادی از ارتباط قاچاق سازمانیافته سوخت و بورس کشور به دست آمده است!
روحانی درباره تحریمها نیز گفت «بعد از امضای برجام و اجرایی شدن آنچه مربوط به برنامه هستهای بود، لغو شد اما بخشی از تحریمها هستهای بوده و بخشی از آن تحریمهای آمریکا است و بخشی از آن مربوط به سیستم بانکی است.»
به نظر میرسد روحانی یادش رفته که پس از امضای برجام گفته بود: «امروز به ملت شریف ایران اعلام میکنم تمام تحریمها حتی تحریمهای موشکی، تسلیحاتی و اشاعهای به صورتی که در قطعنامه بوده لغو میشود.»
او همچنین مدعی شد مشکل فعلی تحریمها و برجام به «تخلفات» آمریکا باز میگردد! اما هیچ توضیحی نداد که چرا تیم مذاکرهکننده جمهوری اسلامی با پرچمداری محمدجواد ظریف قراردادی را امضا کرده که جای «تخلف» را برای طرف مقابل باز گذاشته است؟! یعنی «امیرکبیر» و «سردار دیپلماسی» متوجه این ضعف برجام نشده بود؟! یا اینکه اساسا توافق اتمی سندی نیست که هیچکدام از طرفین را متعهد به اجرای خود خود و به همین دلیل هم آمریکا از آن خارج شد.
روحانی در ادامه این ادعاهای عجیب، امر به خودش نیز مشتبه شد و اعتماد به نفسش به حدی افزایش یافت که مدعی شد «در زمینه بیکاری کارنامه دولت یازدهم و دوازدهم بسیار درخشان است. جزو کارنامههایی است که کمتر در کشوری شما مییابید» و افزود «در طول ۵ سال گذشته اشتغال خالص، ۲ میلیون و ۷۰۰هزار نفر بوده است.»
رئیس دولت البته ظاهرا فراموش کرده بود که بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، نرخ بیکاری جوانان از ۲۴درصد در سال ۹۲ به ۲۹٫۲ درصد در سال ۹۵ رسیده که با افزایش ۵٫۲درصدی بالاترین رشد بیکاری جوانان را بین ۵ دولت گذشته نشان میدهد.
دولت روحانی در حالی نتوانسته طی ۵ سال گذشته فرصتهای شغلی جدید ایجاد کند که افزایش رکود در کشور موحب تعطیلی هزاران واحد تولیدی و صنعتی و اخراج و بیکار شدن هزاران کارگر و کارمند شده است که آنها نیز به جمعیت بیکار کشور افزوده شدهاند. این ادعاهای بیپایه جز بیاعتمادی بیشتر مردم به حکومت و دولتش، هیچ نتیجهای ندارد.
در این میان حسن روحانی بحرانهای ماههای گذشته در کشور و حتی خروج دونالد ترامپ از برجام را به گردن مردم معترض انداخت و اعتراضات دیماه تا کنون را سرمنشاء بحرانهای اخیر کشور قلمداد کرد.
روحانی البته نگفت اگر دولت او «کارنامهای درخشان» و نظام جمهوری اسلامی عملکردی قابل دفاع دارد چرا باید مردم از فرط تنگناهای اقتصادی و بیکاری و گرانی و گرسنگی دست به اعتراض و تظاهرات سراسری بزنند؟!
صفبندی نمایندگان
جدا از ادعاهای عجیب و آمارهای دروغی که روحانی در بهارستان مطرح کرد، صفبندی نمایندگان مجلس شورای اسلامی در مقابل دولت نیز قابل توجه است.
اکنون با نزدیک شدن به زمان انتخابات مجلس شورای اسلامی تعدادی از طرفداران سابق «دولت اعتدال» با علم به میزان نارضایتی مردم و ریزش پایگاه اجتماعی دولت، ترجیح دادهاند ژست مخالف و ناراضی در برابر دولت روحانی بگیرند تا شاید بتوانند بجای پاسخگویی به مردم، خودشان در موضع بازخواستکننده و طلبکار قرار داشته باشند. همین امر با عملکرد ضعیف دولت روحانی موجب شده است در طی یک ماه دو وزیر از سوی مجلس عزل شدند و یک وزیر دیگر در مسیر استیضاح قرار دارد. آن هم در حالی که رئیس دولت نیز مجبور به حضور در صحن علنی مجلس جهت پاسخگویی شد و با نمره منفی دریافت کرد.
در این میان، عدهای از حامیان حسن روحانی تلاش دارند رهبر جمهوری اسلامی را همهکاره نشان داده و عدهای نیز بر وجود دولت در سایه تأکید میکنند. الیاس حضرتی نماینده حامی روحانی در مجلس شورای اسلامی در جلسه استیضاح وزیر اقتصاد اما گفته بود «وزیر چندان کارهای نیست بلکه روحانی و جهانگیری و نوبخت و نهاوندیان تصمیمات را میگیرند!» این جملات و مواضع متفاوت حامیان دولت نشان از اختلاف شدید آنها با یکدیگر دارد.
در کنار همهی اختلافات و تسویه حسابهایی که مدتهاست علنی شدهاند به نظر میرسد خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریمها تنش در جمهوری اسلامی را افزایش داده و رویارویی جناحهای مختلف، نظام را به شدت سردرگم کرده است. آن هم در شرایطی که دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا برای نخستینبار به صراحت از سقوط جمهوری اسلامی در پیامد سیاستهای ایالات متحده سخن گفته است.