دشت لاشه‌‏های مُردار در پنج کیلومتری زاهدان

By | ۱۳۹۷-۰۶-۱۰

هفته گذشته رسانه های محلی سیستان و بلوچستان از تلنبار شدن لاشه های انواع حیوانات مُردار در منطقه ای چسبیده به حوزه استحفاظی شهرستان زاهدان، مرکز این استان خبر دادند و از بی توجهی مطلق شهرداری این شهر در برابر این بحران انتقاد کردند.

به نوشته «عصر هامون»، این محله که به «دشت لاشه های مُردار» معروف شده است، در شهرک «دام‏داران» زاهدان قرار دارد.

ایران‌وایر:

خون آبه های جاری در معابر محله، بوی تعفن شدید و اجساد بی شمار پوسیده و رها حیوانات شده بر روی زمین و خطر شیوع بیماری های عفونی در میان ساکنان این منطقه، از نکاتی است که در این گزارش به آن اشاره شده است؛ تصویری که ساکنان شهرک دام‏داران در حومه شهرستان زاهدان سال ها با آن رو به رو بوده اند.

اما پراکنده بودن لاشه انواع حیوانات روی زمین تنها بحرانی نیست که ساکنان  این شهرک در پنج کیلومتری شهرستان زاهدان با آن رو به رو هستند. در سال های اخیر خبرگزاری های مختلف بارها از مشکلات متعدد مردم این منطقه خبر داده اند؛ از جمله کمبود آب آشامیدنی.

خبرگزاری تسنیم سال گذشته به نقل از فرماندار سابق زاهدان نوشت:«آب این منطقه از یک چاه فاضلاب در روبه روی اداره راهنمایی و رانندگی تأمین می‌شود. با آزمایشات انجام شده، مشخص شد که این آب به علت آلودگی، حتی برای دام نیز قابل استفاده نیست. در حالی که ما با همین آب زندگی می‌کنیم. این شهرک هم‎چنین جزو معدود مناطقی است که دام و انسان در کنار یک‏دیگر زندگی می‌کنند و بستر بروز بیماری‌های واگیردار است.»

 مسوولان شهری زاهدان میگویند شهرک دام‏داران به حوزه استحفاظی این شهر تعلق ندارد، بنابراین شهرداری و دیگر نهادهای شهری نمی توانند به امور این منطقه رسیدگی کنند.

بنابر گزارش خبرنگار «ایران‎وایر»، در روزهای قبل و بعد از عید قربان که شهرداری زاهدان اخبار و تصاویر گسترده پاک سازی مناطق مختلف را از پسماندهای ذبح دام منتشر می کرد، هیچ خبری از زدودن چهره شهرک دام‏داران از نخاله های دامی نبود.

«نارویی»، مدیر روابط عمومی شهرداری زهدان در تماسی که خبرنگار ما با وی داشت، تعلق نداشتن شهرک دام‏داران به حوزه شهری زاهدان را به عنوان عامل عدم رسیدگی به اوضاع وخیم بهداشتی این منطقه مطرح کرد:«شهرک دام‎داران سکونت گاهی غیر رسمی است که در سال های اخیر و بعد از خشک شدن دریاچه ارومیه، با ورود مهاجرانی از نواحی مختلف سیستان تشکیل شده است.»

مسوولان چه کسانی هستند؟

از «محمد اولیایی فرد»، حقوق دان و مشاور «ایران‏وایر» می پرسیم مسوول رسیدگی به امور مختلف مناطقی مانند شهرک دام‎داری حاشیه زاهدان که سال‎ها است به دلیل غیررسمی بودن، با بحران روبه رو بوده اند، کدام نهاد است؟

می گوید: «هر شهرداری تنها موظف به انجام مأموریت در محدوده یا حوزه استحفاظی همان شهر است. اما چون در خبرهای مربوط به این شهرک آمده که آلودگی های مربوط به احشام آن به شهروندان داخل حوزه استحفاظی شهر هم ممکن است سرایت بکند، شهرداری موظف است برای جلوگیری از نشر بیماری های مشترک میان انسان و دام، بهداشت این منطقه را تأمین کند.»

به گفته اولیایی فرد، بعد از شهرداری، فرمانداری به عنوان مجری سیاست های دولت و دستگاه ناظر بر کلیه نهادهای دولتی شهرستان، مسوولیت هماهنگی ارگان های مختلف را برای سامان‎دهی امور مناطق غیرمجاز برعهده دارد: «اگر دستگاه هایی مثل اداره بهداشت، حفاظت محیط زیست، نیروی انتظامی و دیگر نهادهای مسوول در این مورد وظیفه خود را به درستی انجام ندهند، فرماندار مسوول مداخله در این روند و صدور دستورهای لازم است.»

او توضیح می دهد بعد از فرمانداری، استانداری زاهدان است که باید در مورد مسایل زیر بنایی این منطقه و بهداشت و آب آشامیدنی آن تصمیم گیری کند:«اگر توان خدمات رسانی به مردم در این منطقه در توان استانداری نیست، لا اقل این نهاد باید به اسکان شهروندان شهرک دام‏داران در مناطق دیگر استان اقدام کند. از نظر قضایی هم دادستانی زاهدان به عنوان مدعی العموم وظیفه دارد علیه نهادهایی که در این زمینه کم کاری کرده اند، در دادگاه طرح دعوا کند.»

چه گونه پیگیری کنیم؟

برای پی‎گیری وضعیت بحرانی مردم شهرک دام‎داران در حومه زاهدان، پیشنهاد می کنیم با مسوولان شهرداری و  فرمانداری این شهرستان، استانداری سیستان و بلوچستان و نمایندگان زاهدان در مجلس شورای اسلامی تماس بگیرید.

در شهرداری زاهدان باید با معاونت خدمات شهری که مسوولیت آن با «محمدامیر براهویی» است، صحبت کنید. شماره تلفن ۳۳۲۱۳۰۶۹ از سوی این معاونت برای گفت وگو در مورد موضوع دفع زباله اعلام شده است.

شهرداری زاهدان یک کانال تلگرامی هم دارد که می توانید پیام خود را برای ادمین این کانال بفرستید. شماره تلفن همراه آقای نارویی، مدیر روابط عمومی شهرداری،  ۰۹۳۶۸۲۹۹۷۱۰ است. وظیفه پاسخ گویی به مردم در زمینه فعالیت شهرداری برعهده او است. می توانید انتقاد خود را از سکوت مطلق این نهاد در برابر وضع زندگی شهروندان ساکن شهرک دام‏داران، از این طریق هم اعلام کنید.

از معاونت خدمات شهری شهرداری زاهدان می توانید در مورد مسوولیت این نهاد در برابر شیوع احتمالی بیماری های عفونی به داخل شهرستان، در اثر جمع آوری نکردن لاشه های دام ها بپرسید. فرمانداری زاهدان به طور قانونی باید پاسخ‏گوی وضع بحرانی پیش آمده در شهرک دام‏داران باشد.

«عبدالرحمان شهنوازی»، سرپرستی فرمانداری زاهدان را برعهده دارد. با شماره تلفن های ۳۳۲۳۰۰۷۴ تا ۵ می توانید پرسش های خودتان را در مورد مشکلات متعدد شهرک با دفتر فرماندار در میان بگذارید.

بی توجهی طولانی مدت استانداری سیستان و بلوچستان به مسایل این منطقه انتقاد بعضی مسوولان زاهدان را در پی داشته است. فرماندار سابق این شهرستان گفته بود که بارها درخواست ملاقاتش با مقامات استانداری برای صحبت در مورد این مسایل بی پاسخ مانده است.

«باقر کرد»، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری سیستان و بلوچستان است. ما پیشنهاد می کنیم در میان مسوولان این معاونت، با  دفتر مدیرکل امور شهری به شماره تلفن۳۱۱۲۷۳۱۱ تماس بگیرید.

اگر پی گیری مستقیم این امر برای شما مشکل است، با انجمن های محیط زیستی استان ارتباط برقرار و از مسوولان این انجمن ها در مورد فعالیت‏شان برای حل این معضل سوال کنید.

برای ارتباط با انجمن های محیط زیستی استان سیستان و بلوچستان، به این وبلاگمراجعه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *