ژاپن خرید نفت از ایران را متوقف میکند. واردکنندگان عمده نفت در این کشور در پی جایگزینی برای ایران هستند. هند نیز واردات نفت از ایران را کاهش داده است. کشورهایی آسیایی خریدار بیش از ۶۰ درصد نفت صادراتی ایران بودند.
دویچه وله:
خبرگزاری فرانسه به نقل از رسانههای محلی ژاپن نوشته است واردکنندگان عمده نفت در ژاپن به دلیل نگرانی از تحریمهای یکجانبه آمریکا علیه ایران برای توقف واردات نفت از این کشور آماده میشوند.
به گزارش آژانس خبری جیجی، تلاش توکیو برای معافیت از تحریمهای نفتی ایران از قرار به نتیجه نرسیده است و واردکنندگان این کشور تصمیم دارند از ماه اکتبر (یک ماه دیگر) خرید نفت از ایران را متوقف کنند. واردکنندگان ژاپنی به دنبال جایگزینی برای نفت ایران هستند.
دور دوم تحریمهای آمریکا علیه ایران که صنعت نفت را در بر میگیرد از ماه نوامبر به اجرا گذاشته میشود. آمریکا تصمیم دارد با اجرای این تحریمها امکان صادرات نفت ایران را به صفر برساند.
حذف کامل نفت ایران از بازارهای جهانی کاهش بیش از چهار درصد میزان عرضه را به دنبال خواهد داشت و در صورت عدم وجود منابع جدید به احتمال بسیار زیاد موجب بالا رفتن قیمت نفت خام در جهان خواهد شد.
ایران پس از توافق اتمی با شش قدرت جهانی و تعلیق تحریمها صادرات نفت خود را به حدود دو و نیم میلیون بشکه در روز رسانده بود. این کشور سال گذشته میلادی (۲۰۱۷) حدود ۷۷۷ میلیون بشکه نفت به کشورهای آسیایی و اروپایی صادر کرده بود. ۶۲ درصد این صادرات به کشورهای آسیایی و ۳۸ درصد به کشورهای اروپایی فروخته شده بود.
به گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا، بزرگترین مشتری نفت خام ایران در سال ۲۰۱۷، چین بوده است. پس از آن هند، کره جنوبی و ژاپن بیشترین میزان واردات نفت از ایران را داشتند. ایتالیا، یونان و فرانسه هم روی هم مشتری یک پنجم از صادرات نفتی ایران بودند.
امروزه همه خریداران نفت ایران نگران تحریمهای ایالات متحده آمریکا هستند. رئیسجمهور آمریکا به تمامی کشورها هشدار داده که معامله با ایران را متوقف کنند و به فکر خرید نفت خام از کشور دیگری باشند.
هند در ماه ژوئن واردات نفت از ایران را ۹/ ۱۵ درصد کاهش داد. خبرگزاری رویترز به نقل از منابع صنعتی و کشتیرانی در دهلی نو نوشته بود که این اقدام یک ماه بعد از آن انجام شد که آمریکا اعلام کرد، کشورهای خریدار نفت ایران را تحریم خواهد کرد.
در مقابل چین که بزرگترین خریدار نفت ایران است شیوه واردات نفت از ایران را تغییر داده است. این کشور در حال حاضر ماهانه حدود یک میلیارد دلار نفت از ایران میخرد، گفته شده که تصمیم دارد محمولههای نفت خریداری شده از ایران را با نفتکشهای شرکت ملی ایران حمل کند تا بتواند به خرید نفت از تهران با وجود تحریمهای آمریکا ادامه دهد.
در ماه ژوئیه سال جاری تمام ۱۷ کشتی نفتکش وارد شده به سواحل چین متعلق به شرکت ملی نفت ایران (NITC) بوده است، در حالی که یک ماه قبل از آن، در ماه ژوئن، از ۱۹ تانکر دریایی وارد شده به سواحل چین، هشت کشتی متعلق به شرکتهای چینی بود.