نماینده اصلاحطلب مجلس معتقد است مسئولیت مشکلات اقتصادی فقط بر گردن دولت نیست و با استیضاح وزیران وضعیت بهتر نمیشود. یک فعال سیاسی اصلاحطلب هم میگوید استیضاحهای اخیر بیشتر “رفع تکلیف” به نظر میرسند.
سخنگوی فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی میگوید برخی ریشه معضلات کنونی ایران را در مسائل فرهنگی و اجتماعی میدانند، و عدهای دیگر بر این باورند که سیاستهای ناکارآمد اقتصادی، باعث بروز این مشکلات است. او افزود عده دیگری، از جمله شماری از نمایندگان معتقدند ریشه مشکلات در مسائل سیاسی و حاکمیتی است.
دویچه وله:
بهرام پارسایی روز جمعه، ۱۶ شهریور به سایت خبری تابناک گفت: «این نمایندگان بر این باورند که استیضاح و تغییر در تیم اقتصادی هم نمیتواند کارآمد باشد و تا زمانی که ما نتوانیم مشکلات و اختلافات سیاسی بین خودمان را حل کنیم، نمیتوانیم مسائل اقتصادی کشور را رفع کنیم.»
سخنگوی فراکسیون امید با اشاره به استیضاح و برکناری وزیر اقتصاد در مجلس و کنار گذاشتن ولیالله سیف از ریاست بانک مرکزی تاکید کرد که با این تغییرات هیچ اتفاق مثبتی در بازار ارز و سکه رخ نداد.
پارسایی گفت: «این نشان میدهد، ما باید به دنبال راهکارهای دیگری باشیم. به نظر من، استیضاح راه حل مشکلات نیست و ما نباید به دنبال مقصر بگردیم، چون اگر دنبال مقصر باشیم، خود مجلس هم در این قضایا مقصر است.»
نماینده اصلاحطلب مجلس علت اصلی وضعیت کنونی را تحریمهای آمریکا عنوان کرد و راهکار خروج از این وضعیت را استفاده از ظرفیت همهپرسی در قانون اساسی و مراجعه به آرای عمومی درباره سیاست خارجی خواند.
مطابق اصل ۵۹ قانون اساسی: «در مسایل بسیار مهم اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی ممکن است اعمال قوه مقننه از راه همهپرسی و مراجعه مستقیم به آرا مردم صورت گیرد. در خواست مراجعه به آرا عمومی باید به تصویب دو سوم مجموع نمایندگان مجلس برسد.»
همهپرسی درباره مذاکره با آمریکا
منظور از مراجعه به آرای عمومی درباره سیاست خارجی میتواند همهپرسی درباره مذاکره مستقیم با ایالات متحده باشد، اما سخنگوی فراکسیون امید در این باره بسیار محتاطانه حرف میزند: «من نمیگویم مذاکره، چون اگر بگویم مذاکره، یک عده فوری برچسب به ما میچسبانند که شما وابسته یا خودفروخته هستید و از این دست انگها. میخواهم بگویم هم اکنون نیز به هیچ یک از مسئولان در این افزایش قیمتها و در این شرایط اقتصادی، فشاری وارد نمیشود و اوضاع را درک نمیکنند.»
چندی پیش شماری از فعالان سیاسی داخل و خارج از کشور با انتشار بیانیهای خواستار مذاکره مستقیم ایران و آمریکا شدند. این بیانیه با واکنش تند اقتدارگرایان روبرو شد. رهبر جمهوری اسلامی، علی خامنهای نیز به تازگی چند بار تاکید کرده که مذاکرهای با آمریکا در کار نخواهد بود.
بیثمر بودن برخی اقدامهای مجلس، از جمله فشار به دولت برای تغییر تیم اقتصادی از طریق استیضاح وزیران، به وسیله برخی دیگر از فعالان سیاسی اصلاحطلب مانند علی تاجرنیا هم عنوان شده است.
تاجرنیا ۱۶ شهریور به خبرگزاری ایلنا گفت استیضاح یکی از کارهایی است که مجلس فکر میکند باید برای نظارت بر دولت انجام دهد اما به نظر میرسد استیضاحهای اخیر بیشتر “رفع تکلیفی از سوی مجلس” بوده است.
این فعال اصلاحطلب استیضاح دو وزیر دولت دوازدهم را “شانه خالی کردن از مسئولیتها” میخواند و میگوید: «مجلس باید قبل از بحرانهای پیش آمده فعالتر عمل میکرد و با برگزاری جلسات و برنامههای مربوط و البته تقویت بعد قانونگذاری از پیش آمد این مشکلات جلوگیری میکرد.»
تصمیمگیران غیرپاسخگو
سخنگوی فراکسیون امید با بیان این که “چهل سال است ما برای مردم تصمیم میگیریم و آنان هم تمکین کرده و هزینه آن را پرداختهاند”، از پاسخگو نبودن مسئولان انتقاد کرده و پیشنهاد میکند برای یک بار هم که شده باید به آرای عمومی رجوع کرد و مسئولان هم به نظر مردم تمکین کنند.
بحث همهپرسی و نظرخواهی از مردم در مسائل مهم کشور در نطق روز سهشنبه، ۱۳ شهریور ماه پروانه سلحشوری، عضو دیگر فراکسیون امید مجلس نیز مطرح شده بود.
سخنان سلحشوری که حاوی انتقادهای تند از وضعیت کشور و درخواست لغو نظارت استصوابی شورای نگهبان و آزادی زندانیان سیاسی نیز بود با واکنشهای شدیدی روبرو شد و شماری از نمایندگان مجلس علیه او به هیئت نظارت بر رفتار نمایندگان شکایت کردند.
پروانه سلحشوری روز پنجشنبه به خبرگزاری ایلنا گفت که هیئت نظارت شکایت را وارد ندانسته و افزود: «متاسفانه در حالی بخشی از افکار عمومی و مردم بهحق از ما نمایندگان انتظار ورود جدی به مسائل و اظهارنظر درباره موضوعات مختلف را دارند که میبینیم گاهی بعضی حتی همین اظهارنظرهای ساده را هم برنمیتابند.»