-افزایش شمار پناهجویان ایرانی در صربستان و بوسنی برای دولتهای این دو کشور دردسر شده است.
– از ابتدای سال ۲۰۱۸ تا کنون ۱۶۷۴ ایرانی در بوسنی تقاضای پناهندگی دادهاند.
– توریستهای قلابی ایرانی به اسم گردش و مسافرت به بلگراد سفر میکنند اما تقاضای پناهندگی میدهند و یا قاچاقی به اروپا میروند.
سفر از ایران به صربستان تا یک سال پیش ویزا نمیخواست اما تعداد پناهجویان یا مسافرانی که قاچاقی به اروپا میروند آنقدر زیاد شد که دولت صربستان سفر بدون ویزا برای شهروندان ایران را لغو کرد.
به گزارش وزارت خارجه بوسنی نیز در سال ۲۰۱۷ تنها ۱۷ ایرانی در این کشور تقاضای پناهندگی کردند اما از ابتدای سال ۲۰۱۸ تعداد افرادی که تقاضای پناهندگی داشتهاند به ۱۶۷۴ نفر یعنی بیش از ۱۰۰ برابر رسیده است!
در ماه مارس سال ۲۰۱۸، ایرانایر اولین پرواز خود را پس از ۲۷ سال به شهر بلگراد انجام داد. بعدها، دو شرکت هواپیمایی دیگر، قشمایر و ماهانایر پروازهای خود را به بلگراد آغاز کردند. تا کنون حدود ۲۰ هزار مسافر ایرانی به صربستان سفر کردهاند.
بر اساس آمار موسسه آمار صربستان، حدود ۱۶ هزار گردشگر ایرانی در هفت ماه نخست امسال در این کشور اقامت داشتند. بخشی از آنها بطور غیرقانونی به اروپا میروند. این آمار را گوردان پانوویچ از مسئولان «اینفوپارک» یک سازمان غیردولتی که در زمینه بحران پناهجویی فعال است تایید کرد.
مقامات صربستانی نیز نسبت به «توریستها قلابی ایرانی» به مقامات اروپایی هشدار دادهاند. در حال حاضر سه پرواز در هفته از ایران به بلگراد صورت میگیرد که به گفته مقامهای صربستانی به زودی متوقف خواهد شد.
وخیم شدن شرایط اقتصادی و سیاسی ایرانایر رابطه مستقیم به روند خروج ایرانیها از کشور دارد. آنهایی که توانایی مالی بهتری دارند قانونی و غیرقانونی ویزای کشورهای اروپایی را دریافت میکنند و گروهی دیگر به کشورهای مجاور از جمله ترکیه، گرجستان و ارمنستان که ویزای آنها فرودگاهی صادر میشود سفر میکنند و همانجا درخواست پناهندگی میدهند.
در مارس سال ۲۰۱۸ لیائیچ وزیر بازرگانی جمهوری صربستان به همراه تعدادی از مسئولان سیاسی و تجاری این کشور و همچنین مهدی احمدیان مقدم معاون فنی شرکت ایرانایر در فرودگاه «نیکلا تسلا»ی بلگراد جشن افتتاح پرواز مستقیم تهران- بلگراد را برگزار کردند که به همین مناسبت کیک ویژهای نیز تدارک دیده شده بود.
صربستانیها حتی فکرش را نمیکردند در مدت یک سال با موج عظیمی از توریستهایی روبرو شوند که در واقع پناهجویانی هستند که از ایران فرار میکنند.
لیائیچ در این مراسم گفته بود، وزارت گردشگری صربستان در مورد سلایق و علایق گردشگران ایرانی مطالعات زیادی انجام داده و ما به گرمی از گردشگران ایرانی در صربستان استقبال میکنیم.
بعید است وزارت گردشگری صربستان آن زمان دردسر حجم گستردهای از توریستهای قلابی را محاسبه کرده باشد. آنها در پی توسعه گردشگری و تجارت خود بودند اما آدرس را اشتباه رفتند.
بوسنی و صربستان از نظر اقتصادی در ردهی کشورهای ضعیف اروپایی قرار دارند. هر دو کشور از ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۵ درگیر جنگ بوده و هنوز با بحرانهای مختلف به بازسازی مشغولند؛ با این همه بسیاری از ایرانیها حتی این کشورها را به ماندن در کشور خود ترجیح میدهند در حالی که مهاجران صرب و بوسنیایی خود به کشورهای غربی اروپا کوچ کردهاند.