«ماشین مشدی ممدلی» ترانهای شاد و قدیمیست که با صدای شادروان جواد بدیعزاده، دل ایرانیانِ بسیاری را در طی دههها شاد کردهاست. خیلیها وقتی خودروهای وطنی را سوار شدهاند، یاد این ترانه افتادهاند؛ زیر لب با خنده خواندهاند… «ماشین مشدی ممدلی نه بوق داره نه صندلی….» اما حالا دیگر نمیشود گفت «ارزون و بیمعطلی».
به گزارش ایلنا حالا همان اتولی که «رفتن توش باعث شرمساریه»، همون اتولی که «از قفس، تنگتر و کوچیکتره» و «راه نرفته درمیره، لاستیکِ چرخِ اوّلی» به این راحتی نصیب هرکسی نمیشود. همان اتولی که «از حلبی شکستهها، ساخته مبل و صندلی» یک کالای لوکس و تجملیست و مایه حسرت بسیاری. حداقل به راحتی نصیب دستمزدبگیر جماعت نمیشود. حالا دیگر همین خودروی وطنی هم، سواریِ «از ما بهتران» است.
دستمزد فقط ۱۹.۵ درصد زیاد شد اما قیمت خودرو حداقل ۶۰ درصد افزایش یافت
اگر حداقل مزد به اضافه مزایا را در اسفند ۹۶، یک میلیون و دویست هزار تومان درنظر بگیریم، در آن زمان به شرط محالِ ثبات قیمتها، یک کارگر برای داشتن یک پراید ۱۳۱ باید بیش از ۱۸ ماه حقوق خود را کامل بدون یک ریال خرج اضافی پسانداز میکرد.
درحالیکه دستمزد ۹۷، فقط ۱۹.۵ درصد بیشتر از دستمزد اسفند ۹۶ است، قیمت خودرو حتی خودروهای وطنی حداقل ۶۰ درصد افزایش قیمت داشتهاست. از خودروهای داخلی لوکس و یا وارداتیها بگذریم که بیش از ۱۰۰ درصد افزایش قیمت داشتهاند؛ بیست درصد افزایش مزد کجا و صد درصد افزایش قیمت خودرو کجا؟! کارگر بینوا هرچه بدود دستش به خودروی شخصی نمیرسد!
اگر باز همان ارزانترین خودروی وطنی یعنی پراید ۱۳۱ را درنظر بگیریم، در شهریور ۹۷ با دستمزد یک میلیون و ۴۰۰ هزار تومانی، یک کارگر باید بیش از ۲۷ ماه دستمزدش را به صورت کامل پسانداز کند تا بتواند صاحب چنین خودرویی شود؛ البته مشروط بر اینکه در این مدت حتی یک ریال از حقوقاش را خرج نکند و همه را یکجا برای خرید خودروی وطنی پسانداز کند.