اعتصاب رانندگان کامیون ایران که در دور جدید خود به دنبال فراخوانی از روز شنبه ۳۱ شهریورماه در اعتراض به برآورده نشدن مطالبات صنفیشان آغاز شده است، روز دوشنبه ۱۶ مهرماه برای هفدهمین روز در بسیاری از شهرهای ایران از جمله “تبریز، بندر امامخمینی، اصفهان، بندرعباس، عسلویه، شهرضا، نطنز، زرینشهر، سنندج، مبارکه و استان قزوین” ادامه یافت. گزارشات حاکی از بازداشت ۲ تن دیگر در این خصوص است و با احتساب آمار بازداشت قبلی شمار بازداشتشدگان در این رابطه به دستکم ۲۵۶ تن رسیده است.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، از روز شنبه ۳۱ شهریورماه ۱۳۹۷ رانندگان کامیون در بسیاری از شهرهای ایران در اعتراض به برآورده نشدن مطالبات صنفی خود دست از کار کشیده و اعتصاب کردند.
این اعتصاب در روز دوشنبه در بسیاری از شهرهای ایران از جمله “تبریز، بندر امامخمینی، اصفهان، بندرعباس، عسلویه، شهرضا، نطنز، زرینشهر، سنندج، مبارکه و استان قزوین” شکل گرفت.
محسن کرمی، سرپرست دادستانی قزوین از بازداشت دو تن دیگر از معترضان در این رابطه طی هفتههای اخیر خبر داد و اتهامات مطرح شده علیه این افراد را “ایجاد ناامنی” و “اخلال در حمل و نقل” عنوان کرد. وی همچنین گفت که “پس از ارسال پرونده این افراد به دادگاه ما اشد مجازات را برای آنها تقاض داریم و اگر محاربه آنان محرز شود احکام سنگینی همچون اعدام در انتظار ایشان خواهد بود”.
با احتساب بازداشت این افراد، شمار بازداشتشدگان در این خصوص تا زمان تنظیم این گزارش به دستکم ۲۵۶ تن رسیده است.
لازم به ذکر است که طی روزهای گذشته نیز دستکم ۲۵۴ نفر در استانهای قزوین، البرز، اردبیل، اصفهان، فارس، سمنان، کرمانشاه، زنجان، همدان، خراسان شمالی، خراسان رضوی و شهرستانهای نهاوند، بجنورد، کنگان، پاکدشت، نیشابور، شیروان، سنندج، آذرشهر، گرگان، بندرگز، ایذه، رزن، هرسین، دالاهو، زرند و شهرکرد بازداشت شده بودند؛ اتهام این افراد “افساد فیالارض”، “اخلال در نظم و امنیت” و “قطاعالطریق” عنوان شده بود.
پیش از این نیز محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور بازداشتشدگان را تهدید به صدور احکام سنگین کرد و گفت که “مجازات این حکم میتواند اعدام باشد”.
بهنام نیکفر، مدیرعامل نمایشگاه بینالمللی سنگ ایران در نیمور محلات در گفتگو با خبرگزاری ایرنا با اشاره به اینکه اعتصاب کامیونداران مشکلاتی را در برگزاری این نمایشگاه به وجود آورده است، گفت: “غرفهدارانی از استانهای آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، خراسان، یزد، همدان، تهران، اصفهان، فارس و استانهای معدنی کشور برای حضور در این نمایشگاه اعلام آمادگی کردهاند، اما تا به این لحظه تنها ۵۰ درصد غرفهها که البته ۳۰ درصد آن مربوط به معدنکاران استان مرکزی و محلات است آماده شده و سنگهای خود را به داخل نمایشگاه منتقل کردهاند و ۵۰ درصدی باقیمانده همچنان درگیر تامین کامیون برای انتقال سنگها هستند”.
فریبرز کرمی، مدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای استان کرمانشاه وعدهی اجرای طرح “سوخت بر اساس پیمایش” در این استان را داد و گفت: “دربخش حمل و نقل ناوگان برون شهری به استناد بارنامه ای که دارای کد رهگیری است و مسافتی که طی شده میزان سوخت براساس سال ساخت و ظرفیت کامیون تعیین و اضافه می شود. در این طرح به تمام ناوگان حمل و نقل سوخت پایه تعلق می گیرد و سوخت در نظر گرفته شده به طور معمول در بازه های زمانی ۱۵ روزیکبار تامین می شود”.
احسان منصور کیایی، مدیرکل حملونقل و پایانههای استان سمنان در گفتگو با خبرگزاری مهر مدعی شد: “در راستای رفع مشکلات کامیونداران تاکنون بیش از یک هزار و ۱۰۰ حلقه لاستیک با نرخ دولتی در بین ناوگان حملونقل جادهای استان سمنان توزیعشده است”.
روز دوشنبه محمد میرعابدینی، دبیر انجمن وارد کنندگان تایر در جلسهای که در خصوص رفع مشکلات صنعت تایر شکل گرفته بود، گفت: “محاسبات ما نشان میدهد که سالانه چیزی حدود ۴۰۰ هزار تن تایر نیاز داریم. از این میزان حدود ۲۴۰ تا ۲۵۰ هزار تن تولید داخل است و مابقی ۱۴۰ تا ۱۵۰ هزار تن وارد می شود. تمرکز تولید داخل بیشتر روی تایر مورد نیاز خودرو سواری است. به همین خاطر بخش عمده نیاز تایرهای خودرو سنگین از طریق واردات انجام می شود. در واقع در قسمت اتوبوس و کامیونی رادیال حدود ۸۰ درصد از طریق واردات تأمین می شود”.
احمد کریمی، دبیر کانون انجمنهای صنفی کامیونداران نیز در رابطه با مشکلات تامین تایر مورد نیاز فعالان این صنف گفت: “برای ۶۰۰ تا ۷۰۰ هزار کامیون فعال در کشور حدود ۷۰۰ هزار حلقه تایر، یعنی به ازای هر ناوگان یک حلقه تایر تأمین شده است. این در حالی است که قسمت زیادی از این ناوگان ها همزمان نیازمند تعویض شش حلقه تایر هستند”.
همچنین مصطفی تنها، سخنگوی انجمن صنعت تایر در این جلسه گفت: “ما در سال های اخیر، یعنی بعد از برجام نیز نتوانستیم کار زیادی بکنیم. یعنی یخ روابط داشت کم کم آب می شد که این مشکلات اخیر پیش آمد و دوباره منجمد شد. تقریبا تمام طرح های توسعه کارخانجات ما به خاطر بروز این مشکل متوقف شده است”.
در فراخوانی که از سوی اتحادیه هماهنگکنندگان رانندگان سراسر ایران منتشر شد و از رانندگان کامیون خواست تا از اول مهر در اعتصاب سراسری شرکت کنند، ۱۵ خواسته رانندگان کامیون و ترانزیت بیان شد. از جمله این خواستهها به «افزایش حقوق بازنشستگی و سختی کار»، «کاهش قیمت لاستیک و لوازم یدکی»، «افزایش ۷۰ درصدی نرخ کرایه»، «کسر حق پرداختی بیمه رانندگان»، «حذف دلالان و واسطهها از پایانهها و باربریها»، و «نظارت بر برخوردهای غلط و سلیقهای مأموران راهنمایی و رانندگی و مجازات ماموران و افسران رشوهگیر» میتوان اشاره کرد.