روزنامه واشنگتن پست در گزارشی به سبک زندگی جوانان خانوادههای مرفه ایرانی، از جمله تعطیلات و مهمانیهای پر خرج آنها و همچنین دسترسیشان به پول نقد و فرصتهای شغلی پرداخته و نوشته است که این موضوع در ماه های اخیر- در حالی که تحریم های آمریکا اقتصاد ایران را تحت فشار گذاشته – باعث خشم عمومی شده است.
به نوشته واشنگتن پست، برخی از این جوانان پولدار که با حکومت نیز ارتباطاتی دارند ثروت خود را در اینستاگرام و خیابان های تهران، با لباسهای گران قیمت و خودروهای چشمگیر و اقامتگاههای تفریحی لوکس به رخ می کشند.
صدای آمریکا:
بر طبق این گزارش، این جوانان به شغلهای دولتی دست مییابند، کمک هزینههای تحصیلی پرسود میگیرند، و به راحتی سفر می روند.
واشنگتن پست حتی از نوه آیتالله خمینی نوشته که سال گذشته عکسی از او در لندن منتشر شد که گویی یک کیف ۳۸۰۰ دلاری در دست دارد؛ هرچند برخی گمانه زنی کردند که آن کیف «قلابی» بود.
این گزارش میافزاید با بالا رفتن هزینهها و اینکه عده کمی در ایران میتوانند این گونه زندگی کنند، ایرانیها باب صحبت علیه «نابرابری» و فرهنگ «فامیل بازی» را که به گفته آنها به نفع «آقازاده ها» تمام شده، باز کردهاند.
ماه گذشته میلادی، کامبیز مهدیزاده، داماد ۳۳ ساله حسن روحانی مجبور شد دو روز پس از این که به عنوان رئیس سازمان زمین شناسی منصوب شد، به خاطر اعتراضات عمومی و این اتهام که او با پارتی بازی به این مقام رسیده، استعفا دهد. مهدی زاده قبلا هم به عنوان مشاور وزارت نفت فعالیت کرده بود اما خیلی از ایرانی ها می گفتند پارتی بازی باعث چنین انتصابی شده و رابطه خانوادگی وی با حسن روحانی هم سند اثبات این اتهام است.
واشنگتن پست همچنین به کارزار تابستان گذشته ایرانی ها در شبکه های اجتماعی اشاره کرده که از سیاستمداران خواستند تایید کنند که آیا بچه هایشان به خاطر نفوذ دولتی به امتیازاتی رسیده اند یا خیر.
همان دوران، یک روحانی محافظه کار از رسول طلوعی، پسر یک فرمانده بازنشسته سپاه، به شدت انتقاد گرفت که تصویری از یک ببر خانگی در یک مهمانی مجلل برای دختر دو ساله اش در اینستاگرام منتشر کرده بود.
واشنگتن پست همچنین از ساشا سبحانی، پسر یک دیپلمات ایرانی، نوشته است که تصاویری از تفریحات مجلل خود را در اینستگرام منتشر کرده، از جمله تصویری روی یک قایق به همراه شامپاین که زیر آن نوشته شده بود: «تا کی به من حسودی می کنید؟» او بعدا این تصویر را حذف کرد.
سوزان مالونی از موسسه بروکینگز می گوید که آقازادهها از جایگاه خود، و دسترسی به اطلاعاتی که دیگران در اختیار ندارند، استفاده می کنند و موقعیت ممتازی برای انباشت ثروت و کسب مقام بدست آوردهاند.
واشنگتن پست همچنین از پسر محمدرضا عارف، سیاستمدار اصلاح طلب، نوشته که سال ۲۰۱۷ گفته بود موفقیتش در زندگی نتیجه «ژن خوب» است، امری که واکنش های گسترده ای را در ایران به دنبال داشت و وقتی پدرش در ماه نوامبر از مردم خواسته بود با کار و کوشش به تحریم های آمریکا واکنش دهند، یک وکیل به او پاسخ داد مردم باید از دست ژن خوب راحت شوند.
واشنگتن پست می نویسد که فرهنگ «رابطه» آنقدر در ایران فراگیر شده است که مردم می گویند در هر حوزه ای بخواهند وارد شوند، از کار، تحصیل، یا حتی برخی از امور روزانه که نیازی به نفوذ و ارتباطات موثر با حکومت و یا جاهای دیگر ندارد، کار زیادی نمی توانند انجام دهند؛ به این ترتیب از قراردادهای تجاری گرفته تا حوزه املاک تا هنر و دنیای سرگرمی و یا حتی علوم انسانی، همیشه رابطه با قدرت است که باعث ارتقاء و یا اولویت قرار دادن افراد می شود.