– معاون وقت بانک سرمایه وامی به مبلغ ۱۳ میلیارد تومان به شرکت «جاوید گشت هدایت» متعلق به حسین هدایتی میپردازد و او نیز در ازای خوشخدمتی ۲٫۵ میلیارد به ضیایی پرداخت میکند.
-در نخستین جلسه دادگاه متهمان ردیف اول تا سوم پرونده بانک سرمایه، علنی شد وزیر پیشین رفاه جمهوری اسلامی چطور در ازای دریافت رشوه و زد و بند از موقعیت خود و مدیران بانک سرمایه برای پرداخت تسهیلات به مافیا استفاده میکرده است.
اولین جلسه دادگاه رسیدگی به اتهامات علی بخشایش مدیرعامل سابق بانک سرمایه، پرویز کاظمی رئیس سابق هیات مدیره بانک سرمایه و محمدرضا توسلی عضو سابق حقوقی بانک سرمایه، سهشنبه ۲۵ دیماه، در شعبه سوم دادگاه ویژه جرایم اقتصادی به ریاست قاضی مسعودیمقام برگزار شد.
علی بخشایش به اتهام مشارکت در اخلال عمده در نظام اقتصادی کشور از طریق اخلال در نظام پولی و بانکی و مشارکت در ۴۶ فقره خیانت در امانت، پرویز کاظمی به اتهام مشارکت در اخلال عمده در نظام اقتصادی کشور از طریق اخلال در نظام پولی و بانکی و مشارکت در ۴۱ فقره خیانت در امانت و محمدرضا توسلی به اتهام مشارکت در اخلال عمده در نظام اقتصادی کشور از طریق اخلال در نظام پولی و بانکی و مشارکت در ۴۰ فقره خیانت در امانت پای میز محاکمه میروند.
این سه نفر به اتهام «اخلال عمده در نظام اقتصادی» به میزان ۲۹ هزار و ۳۵۴ میلیارد و ۸۸۰ میلیون ریال دادگاهی شدهاند اما پیش از تشکیل دادگاه به تشخیص دادسرا وثیقه گذاشته و آزاد شدند.
در بین این سه متهم پرویز کاظمی موقعیتی متفاوت دارد. او وزیر رفاه دولت اول محمود احمدینژاد، از دوستان نزدیک هاشمیرفسنجانی و برادر ناصر کاظمی یکی از شهدای سرشناس سپاه است.
طبق کیفرخواستی که نماینده دادستان قرائت کرد بانک سرمایه در نتیجه «عدم نظارت کافی» و «داشتن مدیران فاسد» نزدیک به ۱۴ هزار میلیارد تومان از اموال مردم و معلمان را حیف و میل کرده است.
خیانت مدیران بانک سرمایه مشخص شده
بانک سرمایه جزو ۶ بانک خصوصی است که بیشترین سرمایهها را داشته و صندوق ذخیره فرهنگیان بیش از ۴۸ درصد و شرکت ریختهگران با ۳۷ درصد سهامدار بانک سرمایه بودند و مدیران این دو مجموعه در هیئت مدیره بانک سرمایه اعمال نفوذ میکردند و برای شرکتهای تحت نظارت خود تسهیلات میگرفتند.
طبق کیفرخواست پرونده تخلفات ۳۲ نفر از مدیران این بانک مشهود و «غفلت و سهل انگاری در این سطح مردود» و «خیانت» مشخص است.
اکثر متهمان با ۲۰ سال سابقه بانکی در آستانه بازنشستگی بودند و فرض عدم اطلاع از قوانین بانکی، به نوشتهی کیفرخواست، مردود است. آنها امتیاز گرفته و رشوه دریافت کردهاند.
در این پرونده نام حسین هدایتی مشهور به «آقای عابربانک» از مهرههای وابسته به سپاه و از دلالهای صاحبنام فوتبال نزدیک به باشگاه پرسپولیس نیز مطرح است. یاسر ضیایی معاون وقت بانک سرمایه وامی به مبلغ ۱۳ میلیارد تومان به شرکت «جاوید گشت هدایت» متعلق به حسین هدایتی میپردازد و او نیز در ازای خوشخدمتی ۲٫۵ میلیارد به ضیایی پرداخت میکند. ضیایی در حال حاضر در منزل هدایتی سکونت دارد و مدیر شرکت لولهنورد اهواز متعلق به هدایتی است.
پرویز کاظمی رییس هیات مدیره بانک سرمایه نیز در ازای پرداخت تسهیلات ۶۰۰ میلیارد تومانی به حسین هدایتی به عنوان رئیس هیئت مدیره شرکت استیل آذین منصوب شده است. در مورد پرداخت تسهیلات به افراد «وثیقه قابل اعتماد اخذ نشده» و «شرکتهای متقاضی تسهیلات مورد اعتبارسنجی قرار نگرفتهاند».
بخشایش: تحریمها را دور میزدیم!
در مجموع متهمان نزدیک به ۱۴ هزار میلیارد تومان از اموال و سپرده فرهنگیان را حیف و میل کردهاند.
هر سه متهم در اغلب تسهیلات اعطایی خلاف ضابطه، از طریق پیگیریهای نامتعارف و اعمال فشار بر زیردستان و امضای تسهیلات نقش موثر و مستقیم داشتند.
وقتی قاضی از علی بخشایش یکی از سه متهم اصلی پرونده در مورد تخلفاتاش پرسیده او گفته «میخواستیم تحریمها را دور بزنیم»!
قاضی به او گفته «[چطور] تحریمها را از داخل کشور دور میزدید؟ این تسهیلات به ملک در لواسانات و دیگر مناطق تهران تبدیل شدهاند… بانک سرمایه به فردی تسهیلات میداد و او هم اقدام به خرید ملک در فرشته و عباسآباد میکرد و مجدد همین املاک را با چند برابر ارزش واقعی به عنوان وثیقه برای گرفتن تسهیلات جدید به بانک ارائه میکرد.»
مجموعهای از تخلفات و زد و بندها در پرونده بانک سرمایه ثبت شده است. به عنوان مثال فردی به اسم «هادی رضوی» ملکی را که ۲۵ میلیارد تومان ارزش دارد به عنوان وثیقه برای دریافت وام به این بانک ارائه داده در صورتی که ارزش ملک ۱۲۵ میلیارد تومان تعیین شده است!
در این پرونده نمونههای مشابه این تخلف بسیار است و املاک دیگری هم در لواسانات و اوشان به همین شکل به عنوان وثیقه سپرده شده که ارزش واقعی آنها به اندازه وام دریافت نبوده است.
نماینده دادستان گفته تمام تصمیمات در رابطه با اعطای تسهیلات، در منازل و ویلاها و پستوها گرفته میشد.
همچنین به گفته او شعبات بانک سرمایه بین متهمان تقسیم شده بود، به عنوان مثال «شعبه اسکان با متهمان خاص، شعبه مخصوص آقای بخشایش بود و شعبه مرکزی با متهمان خاص شعبه اختصاصی آقای کاظمی بود.»
سوء استفاده از کارت ملی کارتنخوابها
نماینده دادستان در جریان دادگاه مسائل پشت پرده دیگری را هم افشا کرد. مثلاً پرداخت تسهیلات ۵۰۰ میلیارد تومانی به افراد خاص با سوء استفاده از کارت ملی «کارتنخوابها» از طریق شرکتی به همین نام! طبق اطلاعات به دست آمده شرکت کارتنخوابها یک هفته بعد از تأسیس برای گرفتن تسهیلات از بانک سرمایه اقدام کرده و طبق اقرارهای این افراد آنها از شمال کشور در حالی که حتی جوراب به پا نداشتند، به تهران آورده شدهاند و کت و شلوار به تن آنها کردهاند و ادکلن گران قیمت زدند و آنها را به بانک برای گرفتن تسهیلات بردند!
آنطور که در دادگاه اعلام شد دختر علی بخشایش در دوبی صرافی دارد و او هم مبالغی گرفته است.
تعدادی از متهمان که در پرونده نام آنها مطرح شده مبالغ دریافتی از بانک سرمایه را «برای شهرتطلبی در تیمهای فوتبال هزینه کردهاند» و هیچ ضوابط قانونی هم در آنها رعایت نشده است. حتی در مواردی تسهیلات گیرندگان قیر خریدهاند و آن را صادر کردهاند! البته بخشایش این اتهامات را قبول نکرده است.
در ادامه، قاضی پرده از حقوقهای نجومی مدیران این بانک و متهمان برمیدارد؛ حقوقهایی که بطور میانگین ۱۹ میلیون تومان در ماه بوده به اضافه سودها و امتیازات میلیاردی که بین اعضای هیات مدیره تقسیم میشده است. فقط در یک فقره ۷۷۰ میلیون تومان سود به اعضا تعلق گرفته و یا در سال ۹۲ بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیارد سود به اعضا تخصیص یافته است.
اختلاف بین احمدینژادیها و اصلاحطلبان بر سر پرویز کاظمی!
با برگزاری جلسه اول دادگاه متهمان بانک سرمایه، اصلاحطلبان در رسانهها و شبکههای مجازی روی این مسئله تمرکز کردند که پرویز کاظمی (برادر شهید) وزیر رفاه دولت احمدینژاد بوده و یکی از دهها مدیر دزدی است که زمان او قدرت گرفتند. اتفاقاً در جلسه رای اعتماد او در مجلس، احمدینژاد گفته بود «خدا کاظمی را به من معرفی کرده است» اما حدود یک سال و نیم بعد اختلاف بین آن دو بالا گرفت و کاظمی استعفا داد. از آن زمان وی علنی علیه احمدینژاد دست به افشاگری زده و خود را به اکبر هاشمی رفسنجانی و حسن خمینی و بطور کلی به اصلاحطلبان نزدیک کرده است.
کیهان لندن از منابع مطلع و موثق اطلاعاتی در مورد پرویز کاظمی دارد از جمله همکاری او با مافیای واردات فولکس واگن به ایران و بطور کلی مافیای اتومبیل. پاتوق او و همکارانش دفتری در حوالی میدان آرژانتین در خیابان بخارست تهران بوده است.
پرویز کاظمی برای ورود به مجلس دهم تلاش زیادی کرد اما نتوانست وارد لیست اصلاحطلبان شود و ادعا میکرد پول زیادی از وی خواستهاند تا اسماش را داخل لیست ۳۰ نفره تهران قرار دهند. بنابراین تلاش کرد به صورت مستقل تبلیغات کند و در نهایت نام او در دو سه لیست اعتدالگرا اما بیرمق قرار گرفت که در نهایت موفق نشد. بانک سرمایه او را در تبلیغات انتخاباتی ساپورت میکرد و میلیونها تومان توسط مدیران این بانک به اسم هزینه تبلیغات انتخاباتی غارت شد.
منزل حاج پرویز کاظمی در زعفرانیه، خیابان آصف در برج «هستی» قرار داشت یعنی یکی از برجهای لاکچری شمال تهران در حوالی کوههای زیبای ولنجک. در جریان رقابتهای انتخاباتی برای جلب آرای خانواده شهدا روی برادر شهیدش مانور میداد و از همین طریق توانست حمایت خانوادههای همت و باکری را بگیرد.
ژیلا بدیهیان همسر محمد ابراهیم همت و فاطمه چهل امیرانی همسر حمید باکری در سال ۹۴ پیش از انتخابات مجلس شورای اسلامی در نامهای مشترک درحمایت از او نوشتند، «اگر پای در این راه میگذارید توصیه ما به شما این است که همان برادر کاظمی از جنس رزمندههای دهه شصت باشید، همان رزمندههایی که اگر نیمی از کردار آنان، در این روزهای خاکستری سرمشق ما بود کشور از هزار و یک گزند داخلی و خارجی در امان میماند.»
در بخش دیگری از این نامه آمده بود «تصور کنید که برادر شهیدتان بجای شما قرار است این راه را طی کند و اگر بنا بر این دارید که قدمی بردارید خود را با سنگ محک شهدا بسنجید. برادر کاظمی، نمیگوییم برای شما آرزوی موفقیت میکنیم، چرا که وعده الهی حق است و اگر در مسیر درست گام بردارید قطعا موفق خواهید شد، حتی اگر موفقیت شما پیروزی در انتخابات نباشد! پس اگر دعایی میکنیم دعا برای رستگاری شماست. امید که در راه شهدا قدم بگذارید.»
به نظر میرسد پرونده متهمان ردیف اول تا سوم بانک سرمایه از دادگاههای جنجالی مدیران و وزرای فاسد نظام باشد و احتمالا همزمان دریچهای تازه به سوی فسادهای کلان در فوتبال باز خواهد کرد زیرا پرویز کاظمی جاهطلبانه به دنبال کسب محبوبیت از طریق فوتبال نیز بود. سیامک مدیرخراسانی وکیل تسخیری پرویز کاظمی میگوید، به عنوان کسی که سالها قضاوت کردهام و با نگاه قضایی، باید بگویم دلایل مطروحه در کیفرخواست قوی است و دفاعیات متهمان پرونده فوقالعاده ضعیف بود.