به گزارش کانال مجذوبان نور، افسر نگهبان به درخواست زندانیان به رسیدگی به وضع یک زن همبند بدحال بیتوجه ماند. اعتراض زندانیان گسترش یافت و به اعزام نیروهای گارد زندان شهر ری، شلیک گاز اشکآور و آتشسوزی در بندهای یک و دو زندان قرچک ورامین انجامید. جمعه ۱۹ بهمن تهاجم نیروهای گارد به زنان زندانی معترض ادامه یافت.
یکی از بندهای زندان زنان قرچک ورامین (زندان شهر ری که به کهریزک زنان نیز شهرت دارد) عکس: آرشیو
در بند ۱ زندان زنان قرچک ورامین که به «بند موادیها» معروف است، زنانی که به اتهام قاچاق مواد مخدر یا به دلیل اعتیاد به حبس محکوم شدهاند، دوران محکومیت خود را میگذرانند. بر اساس گزارشهایی که در شبکههای اجتماعی منتشر شده، شامگاه گذشته یکی از این زنان به درمان نیاز پیدا کرد، همبندیهای او با زدن در بند از افسر نگهبان درخواست کردند که فکری به حال زندانی بدحال کند. افسر نگهبان به این درخواست توجه نکرد و زندانیان بند ۱ معترض شدند. به زودی زندانیان بند ۲ هم با آنها همصدا شدند و سرانجام به دستور رئیس زندان، نیروهای گارد وارد عمل شدند و با گاز اشکآور در محیط دربسته زندان تلاش کردند با زندانیان معترض مقابله کنند.
پس از شلیک گاز فلفل و گاز اشکآور، زنان زندانی برای دفع اثر گاز تختخوابها و پتوهای خود را آتش زدند. مأموران آتشنشانی برای مهار حریق وارد عمل شدند و در حالی که زنان همچنان در بند اسیر بودند آتش را خاموش کردند.
مسئولان زندان همچنین برق و گاز داخل بند را نیز قطع کرده بودند تا مانع از گسترش آتشسوزی شوند. زنان زندانی با بدن خیس و در سرما به حال خود رها شده بودند.
خانواده یکی از این زندانیان گفته که شماری از زنان زندانی در نتیجه حمله شب گذشته به شدت زخمی شده و به بهداری منتقل شدهاند. از تعداد زنان مجروح و وضع آنها گزارشی منتشر نشده است. اداره زندانها و همچنین مسئولان زندان قرچک ورامین نیز درباره شورش زندانیان سکوت کردهاند.
شکوفه یداللهی، الهام احمدی و سپیده مرادی سه درویش زن در بند ۷ زندان قرچک ورامین زندانیاند. آذر سال جاری مأموران زندان این سه درویش زندانی را که خواهان پس گرفتن وسایل شخصیشان شده بودند کتک زده بودند.
بر اساس گزارشهای منتشر شده از زندان قرچک ورامین از سالهای گذشته تاکنون وضعیت این زندان هم در بخش زنان و هم در بخش مردان «بسیار غیر بهداشتی، غیر انسانی و غیر قابل تحمل» است. بهمن ۹۳ الهام امینزاده، معاون حقوقی وقت و شهیندخت مولارودی، معاون وقت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری از این زندان زنان بازدید کرده بودند.
کانالهای شهروندی گزارش دادهاند که درگیریها در زندان زنان قرچک ورامین صبح جمعه ۱۹ بهمن ادامه پیدا کرد. بر اساس این گزارشها دود سراسر بندها را فراگرفته و در همان حال مأموران مشغول کتک زدن زنان زندانیاند. تخت و دار و ندار زندانیان در آتش سوخته و مأموران نیمکتهای هواخوری و وسایل ورزشی را جاکن کردهاند، با این هدف که زندانیان نتوانند این وسایل را برای دفاع از خود به کار بگیرند.
پیش از این گزارشهایی منتشر شده بود مبنی بر آنکه زنان زندانی زندان قرچک ورامین، به دلیل مشکلات عدیدهای چون عدم دسترسی زندانیان به آب گرم، ازدحام بیش از اندازه زنان زندانی در بندهای زندان، جیره غذایی نامناسب و گرانی بیش از حد اجناس فروشگاه، در وضعیت نامناسبی به سر میبرند.
رئیس دادگستری شهرستان قرچک دو هفته قبل ادعا کرده بود که زندان قرچک از بهترین زندانهای ایران است:
«ندامتگاه زنان استان تهران جزو سه زندان برتر و مورد تأیید دستگاه قضایی و امور زندانها است.»
مسئولان قضایی اعلام کردهاند که به مناسبت چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب بهمن ۵۰ هزار زندانی مشمول عفو میشوند. زندانیان زن بندهای دیگر زندان قرچک گفتهاند مهدی محمدی رییس زندان در پاسخ به آنان که خواستار اطلاع از علت درگیری و آتشسوزی شدهاند، اعتراض به وضعیت درمانی زندان را تکذیب کرده و ادعا کرده که زنان زندانی در بند یک و دو به خاطر عفو شورش کردهاند.
مهدی محمدی ۲۵ فروردین ۹۶ به عنوان رئیس زندان شهر ری (قرچک ورامین) معرفی شد.