سازمان مدیریت بحران وزارت کشور، مهمترین نهاد دولتی برای برنامهریزی و مدیریت بحران در ایران است. نهادی که مسئولیت هماهنگی کلیه نهادهای عمومی ایران در مواقعی بحرانی نظیر وضعیت سیل روزهای اخیر بر عهده او است.
آن طور که در وبسایت رسمی سازمان آمده، خدمات سازمان مدیریت بحران کشور در ۶ محور تعریف شده است:
۱- هماهنگی و نظارت بر تخصیص بودجه خسارت، بازسازی و مقاومسازی ابنیه و زیرساخت های کشور.
۲- ارائه خدمات آموزشی و توانمند سازی در حوزه مدیریت بحران
۳- مدیریت و نظارت بر اقدامات و امکانات کارگروهها، شوراها و نهادهای دولتی مرتبط با مدیریت بحران
۴- ایجاد نظام جامع مدیریت اطلاعات بحران مبتنی بر طرحهای پیشبینی و پیشگیری
۵- استفاده از توانمندیهای تشکل های مردم نهاد در مدیریت بحران
۶. نمایش و ارائه ساختار، قانون، دستورالعملها و مستندات مرتبط با مدیریت بحران کشور
ایران وایر:
اگرچه این فعالیتها در حیطه فعالیتهای اجرایی و عمرانی نیست، اما ستاد مرکزی بزرگی است که بر اساس آئیننامه اجرایی ۱۴ کارگروه تخصصی دارد.
اما وزن این سازمان از بودجه کشور چقدر است؟
کل بودجه پیشبینی شده برای سازمان مدیریت بحران در لایحه بودجه ۱۳۹۸ ۱۲ میلیارد و ۷۵۰ میلیون تومان است که ۲۰۰ میلیون تومان آن برای کارهای عمرانی و بقیه برای برنامههای جاری پیشبینی شده است. از این میزان بیش از ۵ میلیارد و ۶۶۰ میلیون تومان هزینه حقوق کارکنان سازمان میشود. ۲ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان برای بخش «رفاه اجتماعی» کنار گذاشته شده و ۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان هم برای استفاده از کالا و خدمات پیشبینی شده است.
این البته بودجه ستاد مرکز مدیریت بحران در بودجه ملی است و هزینه ستادهای استانی از بودجه استانی تامین میشود. برای همین در مقام مقایسه باید سراغ نهادهایی رفت که حوزه فعالیت آنها نه اجرایی و نه عمرانی است، بلکه عمده وظیفهشان هماهنگی و آمادهسازی است. مثلا میتوان با مقایسه بودجه مرکز مدیریت بحران با عمده نهادهای مذهبی که وظیفهشان هماهنگی تبلیغات مذهبی و رتق و فتق امور روحانیون و مدارس دینی است، تصویری ملموس از جایگاه مدیریت بحران در مقایسه با نهادهای مذهبی ترسیم کرد.
مقایسه بودجه سازمان مدیریت بحران کشور با برخی نهادهای مذهبی
در لایحه بودجه ۹۸ برای موسسه نشر آثار امام خمینی ۲۶ میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان بودجه در نظر گرفته شده است. همچنین در لایحه بودجه ۹۸ برای حرم آیتالله خمینی هم تقریبا دو برابر بودجه مدیریت بحران و برابر ۲۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار در نظر گرفته شده است.
بودجه نهاد رهبری در دانشگاهها تقریبا ۸ برابر بیشتر از مرکز مدیریت بحران است. دولت برای این سازمان زیر نظر رهبر ایران نزدیک ۸۸ میلیارد تومان اعتبار پیشبینی کرده است.
اعتبارات سازمان اوقاف و امور خیریه هم حدود ۳۰۵ میلیارد تومان است. نهادی که گفته میشود بعد از نهاد دولت بزرگترین نهاد اقتصادی ایران تقریبا ۲۴ برابر مرکز مدیریت بحران از بیتالمال بودجه میگیرد.
بودجه دانشگاه علوم و معارف قرآنی هم نزدیک ۳۱ میلیارد تومان و دولت برای حمایت از مدارس علوم دینی اهل سنت هم چیزی حدود ۱۲۶ میلیارد تومان کنار گذاشته است.
مرکز خدمات حوزههای علمیه که صرف کمک هزینه معیشتی و حق بیمه طلاب است، ۸۰ برابر مرکز مدیریت بحران ایران و حدود ۱۰۲۹ میلیارد تومان است. اما اعتبارات مربوط به حوزههای علمیه محدود به این نیست. سهم دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم از بودجه نیز حدود ۱۵۰ میلیارد تومان است. تقریبا ۱۲ برابر مرکز مدیریت بحران.
علاوه بر این شورای عالی حوزههای علمیه هم از دولت ۳۰۶ میلیارد تومان بودجه میگیرد. سهم
حوزههای علمیه خراسان، ۸۷ میلیارد تومان و به حوزههای علمیه خواهران هم حدود ۱۷۰ میلیارد تومان میرسد.
بر اساس لایحه بودجه ۹۸ بودجه سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، ۲۳۰ میلیارد تومان و اعتبار بودجه مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی ۲۸ میلیارد تومان است. در این میان ۳۳ میلیارد تومان هم به مجمع جهانی اهل بیت میرسد. علاوه بر این دولت حدود ۵ میلیارد تومان هم برای دانشگاه اهل بیت و ۱۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان هم برای دانشگاه مذاهب اسلامی پول کنار گذاشته است.
اعتبارات سازمان تبلیغات اسلامی در لایحه بودجه ۹۸ نزدیک به ۱۵۲ میلیارد تومان است. علاوه بر این ۳۴ میلیارد تومان هم به شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی میرسد. با این حساب چیزی حدود ۱۵ برابر بودجه مرکز مدیریت بحران خرج تبلیغات اسلامی میشود.
بودجه موسسه پژوهشی و فرهنگی انقلاب اسلامی که وظیفه نشر آثار رهبر ایران را بر عهده دارد دو برابر بودجه مرکز مدیریت بحران کشور و برابر ۲۵ میلیارد تومان است.
بودجه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی هم از مرکز مدیریت بحران بیشتر و حدود ۱۸ میلیارد تومان است.
حتی بودجه شورای سیاستگذاری ائمه جمعه هم مهمترین مسئولیت آن آماده کردن نسخه واحد خطبههای نماز جمعه در سراسر کشور است، از مرکز مدیریت بحران کشور بیشتر است. در لایحه بودجه برای این شورا ۲۰ میلیارد تومان، ۷ میلیارد بیشتر از ستاد بحران اعتبار پیشبینی شده است. علاوه بر این بودجه مرکز رسیدگی به امور مساجد ۲۸ میلیارد تومان و بودجه ستاد اقامه نماز ۱۲ میلیارد تومان و ستاد احیاء امر به معروف و نهی از منکر ۱۵ میلیارد تومان است.
امسال مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی، ۱۲ میلیارد تومان، موسسه دایره المعارف فقه اسلامی ۳ میلیارد و ۵۰۰ میلیون، مرکز الگوی اسلامی، ایرانی پیشرفت ۵ میلیارد تومان و و کتابخانه آیتالله مرعشی نجفی ۶ میلیارد و ۲۳۰ میلیون تومان از دولت بودجه میگیرند.
در حساب و کتاب رسمی دولت، اهمیت مالی جامعهالمصطفیالعالمیه هم ۱۶ برابر بیشتر از مرکز مدیریت بحران است. بودجه این مرکز اسلامی امسال حدود ۲۰۲ میلیارد تومان است.