موج اخراج و بیکارسازی کارگران در ایران ادامه دارد. شماری از کارگران فولاد شادگان و صنایع غذایی کیوان از اول اردیبهشت شغل خود را از دست دادند. یک مقام دولتی از شناسایی حداقل دو هزار واحد تولیدی نیمه تعطیل خبر داده است.
به گزارش خبرگزاری دولتی کار ایران (ایلنا) ۳۵ کارگر صنایع غذایی کیوان در استان همدان تحت عنوان «تعدیل» از کار اخراج شدند.
مدیران کارخانه دلیل اخراج کارگران که از ۴ سال تا ۱۷ سال سابقه کار دارند، را «اتمام قرارداد» و «مشکلات مالی» اعلام کردند.
حسین نیکومرام که در رسانههای خبری عضو کارگروه صنایع غذایی کیوان معرفی شده، اخراج کارگران را تائید کرده و گفته که قرارداد کاری تمامی آنها با شرکت پیمانکاری تامین نیرو به پایان رسیده است.
او بحران مالی و مشکل در تامین مواد اولیه را دلیل اخراج ۳۵ کارگر اعلام کرده و گفته است که این شرکت همچنان با «مازاد نیرو» روبرو است.
این اظهارات موجب نگرانی ۶۳ کارگری که هنوز در این واحد تولیدی شاغل هستند، شده است.
ضنایع غذایی کیوان از مجموعه شرکتهای هلدینگ داروگر است که پیشتر نیز شماری از کارگران تولیپرس و بستهبندی البرز را تحت عنوان «مرخصی اجباری» بیکار کرد. این شرکت از بهمن سال گذشته دستمزد کارگران شاغل در صنایع غذایی کیوان را پرداخت نکرده است.
نیکومرام تاخیر سه ماهه در پرداخت دستمزد کارگران را تائید کرده اما در باره زمان پرداخت معوقات مزدی ۹۸ کارگر شاغل و اخراجی این واحد تولیدی سکوت کرده و تنها گفته است: کارگرانی که قراردادشان تمدید نشده برای دریافت بیمه بیکاری به اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی معرفی میشوند.
۲۲ کارگر فولاد شادگان اخراج شدند
در استان خوزستان نیز شرکت ایدهپردازان فولاد شادگان ۲۲ تن از کارگران را بدون هیچگونه توضیحی اخراج کرده است. شرکت فولاد خوزستان و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران(ایمیدرو) هر یک ۶۵ و ۳۵ درصد از سهام این شرکت که در جنوب شرقی شادگان و ۱۰ کیلومتری بندر «امام خمینی» مستقر است، را در اختیار دارند.
این کارگران در شرایطی اخراج شدهاند که فرماندار ماهشهر هفته گذشته در واکنش به اخراج جمعی کارگران پتروشیمی ماهشهر، گفته بود؛ مدیران دولتی در این منطقه با «هرگونه اخراج و به ویژه اخراج جمعی» کارگران مخالفند و این مسئله به مدیران واحدهای تولیدی مستقر اعلام شده است.
شناسایی ۲ هزار واحد تولیدی نیمه تعطیل
مخالفت مدیران دولتی با اخراج کارگران اما تنها در گفتار بوده، چرا که از نیمه دوم سال گذشته واحدهای تولیدی، تولید را کاهش دادند و یا خط تولید را متوقف و کارگران را اخراج کردند. بر اساس گزارش منابع دولتی از ۴۳ هزار واحد مستقر در شهرک های صنعتی ایران بین ۱۱ تا ۱۲ هزار واحد راکد است و تنها ۲۵ درصد واحدها با ظرفیت بالای ۷۰ درصد تولید میکنند.
سعید زرندی، معاون طرح و برنامه وزارت صنعت، معدن و تجارت ایران هم در یک برنامه تلویزیونی از شناسایی ۲ هزار واحد تولیدی نیمه تعطیل خبر داده است.
او نقدینگی و افزایش هزینه تولید پس از سقوط ریال را بزرگترین مشکل واحدهای تولیدی عنوان کرده و گفته است که سیاستهای ارزی باعث افزایش سه برابری هزینه برخی بنگاهها شده است.
شمار واحدهای تولیدی تعطیل و یا نیمه تعدیل و کارگران اخراجی در حالی افزایش مییابد که دولت حسن روحانی ایجاد بیش از یک میلیون شغل در سال ۱۳۹۸ را وعده کرده است. مرکز آمار نرخ بیکاری در زمستان سال گذشته را ۱۲ درصد اعلام کرده است. مرکز آمار ایران تمامی افرادی که در زمان آمارگیری فقط ۲ ساعت کار کرده باشند و یا کارآموزان، سربازان و شاغلان مشاغل خانگی و یا خانوادگی بدون مزد را نیز شاغل میداند. از این رو پژوهشگران مستقل و نمایندگان مجلس نرخ بیکاری واقعی را تا دو برابر نرخ رسمی میدانند.
رادیو زمانه: