وزیر خارجه آمریکا می گوید آنچه ایالات متحده در قالب ۱۲ شرط از جمهوری اسلامی خواسته، مسائل ساده ای است که تاکنون جمهوری اسلامی ایران به آنها عمل نکرده است.
مایک پمپئو روز دوشنبه در شورای روابط خارجی در نشستی با عنوان «چالش های جهانی» و «اولویت های سیاست خارجی» آمریکا با بیان اینکه آمریکا از ایران خواسته است با عمل به ۱۲ شرط، مانند یک کشور عادی رفتار کند، گفت که جمهوری اسلامی تاکنون به هیچیک از این شروط عمل نکرده است.
وی افزود: «از ایران خواستیم مردم را در اروپا نکشد و از آدمکشهای حزب الله حمایت نکند.»
آقای پمپئو گفت: «حوثیها در سوئد توافق کردند، اما بعد به درخواست ایران زیر آن زدند. حوثی ها موشک ندارند، اما جمهوری اسلامی به آنها پول و سلاح می دهد. قاسم سلیمانی و آیت الله ها در یمن نقش دارند.»
وزیر خارجه آمریکا همچنین توضیح داد که تحریم خرید نفت از ایران برای فشار حداکثری بر جمهوری اسلامی موجب افزایش قیمت جهانی نفت نشده است، اما این فشار بر جمهوری اسلامی تاثیر داشته است.
نسخه کامل سخنان وزیر خارجه آمریکا در این نشست را از فیسبوک صدای آمریکا ببینید:
اظهارات وزیر خارجه آمریکا در حالی است که هفته پیش محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران به نیویورک سفر کرد و بارها از موافقت جمهوری اسلامی برای مذاکره با آمریکا گفت. سفری که جان بولتون آن را تبلیغاتی نامید.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید ادعای اخیر وزیر امور خارجه ایران را که گفته او و مقامهای برخی کشورها قصد دارند آمریکا را به جنگ با ایران سوق دهند، کاملا مضحک خواند و گفت این حرفها تبلیغات از پیش نوشته شده ایرانیها با هدف دروغپراکنی است.
نگرانی های ایالات متحده از اقدامات جمهوری اسلامی و فشار بیشتر
ایالات متحده میگوید که توافق هسته ای با ایران در رفتار این کشور تاثیر مثبتی نداشته است. پرزیدنت ترامپ با خروج از توافق برجام در اردیبهشت ۱۳۹۷، در دو مقطع در مرداد و آبان سال گذشته، دستور بازگشت تحریم های هسته ای علیه جمهوری اسلامی ایران را صادر کرد.
ایالات متحده میگوید که جمهوری اسلامی بزرگترین دولت حامی تروریسم است، برنامه موشک بالستیک خود را برخلاف قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت ادامه می دهد، و عامل بیثباتی در خاورمیانه است.
آزمایشهای موشکی ایران پیش از این نیز با واکنش کشورهای غربی مواجه شده بود و آنها بارها از جمهوری اسلامی خواسته بودند تولید و آزمایش این موشکها را متوقف کند.
ایران طی سالهای اخیر دست به انجام آزمایشهای موشکی زده است که روی برخی از آنها به زبانهای مختلف (از جمله عبری) شعار «نابودی اسرائیل» نقش بسته بود.
در سال ۹۷ همچنین چند نقشه افراد وابسته به جمهوری اسلامی برای ترور مخالفان سیاسی در اروپا نیز کشف و منجر به اقدام دیپلماتیک از سوی کشورهای فرانسه، آلمان، دانمارک، و هلند علیه رژیم ایران شد.
وزیر خارجه آمریکا یکم خرداد سال گذشته با اعلام راهبرد جدید آمریکا در قبال ایران، ۱۲ شرط ایالات متحدهبرای توافق با جمهوری اسلامی را برشمرد که در واقع فهرست خواستههای ایالات متحده از جمهوری اسلامی یا به عبارتی جزئیات تغییر رفتار رژیم ایران است.
برخی از این شروط شامل توقف حمایت از تروریسم و خودداری از اقدامات مخرب در منطقه نظیر حمایت از حزب الله لبنان و دخالت در کشورهای منطقه است.
آمریکا در ابتدای سال ۹۸، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را در فهرست گروههای تروریستی قرار داد. این نخستین بار بود که ایالات متحده نیروی نظامی یک کشور را در چنین فهرستی در کنار گروههایی چون القاعده و داعش قرار می داد.