سرمقاله نیویورک تایمز: شورای سردبیری نیویورک تایمز با بیان اینکه دونالد ترامپ، رغبتش برای منزوی ساختن و فقیر کردن ایران را اصلا پنهان نکرده است، نوشت: «این هفته ترامپ بار دیگر، با لغو معافیتهایی که به هشت کشور (از جمله چین، هند، کره جنوبی و ترکیه) اجازه میدهد مقدار محدودی از نفت ایران را وارد کنند، فشار بر ایران را بیشتر کرد. اغلب این کشورها برای کاهش خریدهای خود تلاش کردهاند، اما دولت ترامپ از آنها خواسته است که فورا خریدها را پایان دهند یا اینکه با تحریمهای مالی آمریکا مواجه شوند.» «هدفی، که قویا توسط جان بولتون، مشاور امنیت ملی تعقیب میشود، واضح است: خفه کردن اقتصاد وابسته به نفت ایران و فراهم کردن زمینه تغییر رژیم. با وجود اینکه عربستان قول داده که با جبران نفت ایران، بازار را باثبات کند، اما این ریسک وجود دارد که تلاش (برای صفر کردن صادرات نفت ایران) نتیجه معکوس دهد و موجب بالا رفتن قیمتهای جهانی شود.» فشارهای ترامپ نتیجه نیز داده است طبق گزارش صندوق بینالمللی پول، تحریمهای دولت ترامپ موجب رکود در اقتصاد ایران و تورم ۴۰ درصدی شده است پیش بینی شده که در سال جاری اقتصاد ایران شش درصد منقبض شود.
لغو معافیت خریداران نفت ایران تنها یکی از آخرین حربه های آمریکا بود. ماه گذشته ترامپ، نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را وارد فهرست گروههای تروریستی کرد که زمینه را برای تحریم معاملات و سفرهای مقامات این نهاد و شرکای آن فراهم میسازد. این نخستین بار است که بخشی وابسته به یک حکومت خارجی، تروریست قلمداد می شود. در اینکه سپاه پاسداران، یک بازیگر منطقه ای است، تردیدی وجود ندارد. این نهاد با هدف حفاظت از انقلاب در سال ۱۹۷۹ تأسیس شد. این نهاد با پیاده سازی قوانین اسلامی، پیوند محکمی با حیات مردم ایران ایجاد کرده است. سپاه در حوزه های اقتصاد، ساخت وساز، شرکتهای مهندسی و خودروسازی و برنامه های توسعه موشکی و هسته ای حضور پررنگ دارد. دولتهای بوش و اوباما به علت نگرانی پنتاگون از مخاطرات احتمالی این تصمیم برای جان نیروهای آمریکایی در منطقه، از قرار دادن نام سپاه در فهرست گروههای تروریستی خودداری کرده بودند. اما ترامپ این نگرانی را قبول نداشت. پس از اقدام واشنگتن، ایران نیز در عمل متقابل نیروهای آمریکایی در منطقه را تروریست شناخت.
دولت ترامپ اعمال تحریمهایی را بررسی کرده است که همکاری هستهای نهادهای اروپایی، چینی و روسی با ایران را هدف قرار میدهد. این نهادها با ایران کار میکنند تا کاربری برخی تاسیسات هستهای را به گونهای تغییر دهند که نتوان از آنها برای مقاصد غیرصلحآمیز استفاده کرد. به گفته خبرگزاری بلومبرگ، کار در سه تاسیسات هستهای کلیدی به مدت ۹۰ روز ادامه خواهد یافت. اما دولت آمریکا در پایان این مهلت، در این معافیت بازنگری خواهد کرد. آمریکا دو معافیت هستهای دیگر را لغو کرد.
«طبق گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی، که بر پایبندی ایران نظارت میکند، ایران هنوز به توافق (هستهای) ۲۰۱۵ پایبند است. اما کارزار فشار، تندروها را در تهران تقویت میکند و نشانههایی وجود دارد که مقامات بلندپایه رژیم ممکن است (از توافق) خارج شوند. دولت ترامپ، بازی خطرناکی را در ایران بازی میکند که ریسک بروز سوءمحاسبه جدی دو طرف را به همراه دارد. حتی دشمنان هم میتوانند راههایی برای گفتگو پیدا کنند. برقراری کانالی برای دفع نزاعهای محتمل، باید در اولویت قرار گیرد.»