به گزارش خبرگزاری فرانسه، دولت عراق نیز همانند اروپایی ها سرگرم ایجاد سازوکاری برای دور زدن تحریم های آمریکا علیه ایران است. چنین سازوکاری برای عراق از اهمیّت حیّاتی برخوردار است، زیرا، این کشور شدیداً نیازمند واردات برق از ایران است و به این خاطر مبالغ هنگفتی به تهران بدهکار است.
شبکۀ برق رسانی عراق بسیار فرسوده است و یک سوم نیاز این کشور به برق از طریق واردات برق یا گاز از ایران تأمین می شود. با توافق دولت آمریکا، عراق موفق شده سازوکاری را برای پرداخت ١ میلیارد و ٧٠٠ میلیون یورو معوقات خود به ایران ابداع کند.
یک مقام دولت عراق گفته است که حکومت بغداد به خریداری گاز از ایران ادامه میدهد و مبالغ خرید گاز از این کشور را به حسابی ویژه در عراق به دینار واریز می کند.
همین مقام که نخواسته نامش فاش شود، گفته است که حکومت ایران به این پول دسترسی نخواهد داشت، ولی می تواند از آن برای خریداری نیازهای خود خارج از عراق استفاده کند. یک مقام دیگر دولت عراق به خبرگزاری فرانسه گفته است که دولت بغداد گزینۀ دیگری جز این برای پرداخت قروض خود به ایران ندارد.
یک مقام کاخ سفید به خبرگزاری فرانسه گفته است که دولت آمریکا از سازوکار ابداعی دولت بغداد آگاه است و تا اکتبر آینده معافیت عراق را از تحریم های آمریکا علیه ایران تمدید کرده است.
ایرنا، خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران، گفته است که بانک های مرکزی ایران و عراق در فوریه گذشته به توافقی در زمینۀ روش های پرداخت دست یافتند. در مبادلات دو کشور دلار آمریکا مورد استفاده قرار نخواهد گرفت و جمهوری اسلامی ایران تنها می تواند با اتکا به این سازوکار غذا و دارو از عراق خریداری کند.
با این حال، یک مقام بانک تجاری عراق گفته است که هنوز حساب ویژه ای که قرار است در آن بدهی های عراق به ایران واریز شود، گشایش نیافته است. همین مقام گفته است که خزانه داری آمریکا از سازوکار ابداعی عراق آگاه است و دولت بغداد سرگرم گفتگو بر سر توافقی است که مانع از نقض تحریم های آمریکا علیه ایران شود. با این حال، همانند اینستکس، سازوکار اروپایی مبادلۀ پایاپای نفت در ازای کالا با ایران، روش ابداع شده از سوی دولت بغداد نیز با مشکلات عدیده روبرو است و بعید است که بتوان آن را به سهولت به اجرا گذاشت.