-ترامپ: دیگر نیازی به بولتون نبود؛ ما در مسائل مختلف اختلافات شدید داشتیم.
– پمپئو: خروج جان بولتون از دولت تاثیری در ادامه کارزار فشار حداکثری علیه رژیم ایران ندارد.
– ربیعی سخنگوی دولت روحانی: با اخراج بزرگترین حامی جنگ و تروریسم اقتصادی، کاخ سفید با مانع کمتری برای درک واقعیتهای ایران مواجه خواهد بود!
– آشنا مشاور روحانی: ما توان مدیریت رفتار ایالات متحده آمریکا نسبت به ایران را داریم، به حاشیه رفتن و سپس حذف بولتون یک حادثه نیست بلکه نشانهای قاطع از شکست راهبرد فشار حداکثری آمریکا در مواجهه با مقاومت سازنده حداکثری جمهوری اسلامی ایران است!
رئیس جمهوری آمریکا، سهشنبهشب دهم سپتامبر (۱۹ شهریور)، اعلام کرد که خواستار استعفای جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید شده است.
دونالد ترامپ در توییتی نوشت، «دیشب به جان بولتون گفتم خدمات او در کاخ سفید دیگر مورد نیاز ما نیست، من به شدت با بسیاری از پیشنهادات او مخالف بودم، همانطور که دیگران در کابینه با او مخالف بودند، از او خواستم استعفا بده که امروز صبح به دست من رسید. از او بابت خدماتش تشکر میکنم و هفته آینده مشاور امنیت ملی جدید معرفی خواهد شد.»
I informed John Bolton last night that his services are no longer needed at the White House. I disagreed strongly with many of his suggestions, as did others in the Administration, and therefore….
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 10 september 2019
بولتون در توییتی خبر استعفای خود را تایید کرد و گفت که شب گذشته استعفای خود را به ترامپ اطلاع دادم و او گفت فردا درباره آن حرف میزنیم.
I offered to resign last night and President Trump said, “Let’s talk about it tomorrow.”
— John Bolton (@AmbJohnBolton) 10 september 2019
هوگان جیدلی سخنگوی کاخ سفید به خبرنگاران گفته چارلی کوپرمن موقتاً سرپرست شورای امنیت ملی آمریکاست.
شماری تحلیلگران میگویند ترامپ و بولتون در ماههای اخیر اختلافات زیادی بر سر مسائل مهم امنیتی داشتند از جمله مذاکره با گروه طالبان. ترامپ پیش از این در یک تصمیم فوری مذاکرات با طالبان را لغو کرد و گفت از نظر او این مذاکرات «مُرده» است.
کنار رفتن بولتون برای رژیم ایران خبر خوشایندی به نظر میرسد اما مقامات آمریکایی میگویند با کنار رفتن او سیاستهای آمریکا برای ادامه فشار حداکثری علیه جمهوری اسلامی هیچ تغییری نخواهد کرد.
به گزارش صدای آمریکا، استیون منوچین و مایک پمپئو وزرای خزانهداری و خارجه آمریکا که در یک کنفرانس خبری مشترک در کاخ سفید حاضر بودند عنوان کردند، «پرزیدنت ترامپ گفته که بدون هیچ پیششرطی حاضر است با روحانی دیدار کند؛ اما کارزار فشار حداکثری ما که تا امروز جواب داده، همچنان ادامه خواهد داشت. خروج جان بولتون از دولت نیز تاثیری در ادامه این کارزار فشار ندارد.»
پمپئو در پاسخ به این پرسش که قرار بود بولتون هم اینجا باشد، آیا تعجب کردید که دیگر در دولت نیست، گفت: «هرگز شگفتزده نیستیم. ما درک کاملی از کاری که رئیس جمهوری انجام میدهد، داریم. ماموریت ما صحبت در اینباره نیست و درباره مسائل مهم در سیاست خارجی آمریکا صحبت میکنیم.»
همزمان استعفای بولتون با واکنش مقامهای دولتی جمهوری اسلامی مواجه شد از جمله علی ربیعی (عباد) سخنگوی دولت که در توییتی نوشت، «جان بولتون ماهها پیش وعده داده بود که ایران تا سه ماه دیگر نخواهد بود؛ ما هنوز ایستادهایم و او رفته است؛ همانگونه که همه ایرانستیزان، یکایک صحنه را ترک کردند. با اخراج بزرگترین حامی جنگ و تروریسم اقتصادی، کاخ سفید با مانع کمتری برای درک واقعیتهای ایران مواجه خواهد بود.»
حسامالدین آشنا مشاور حسن روحانی نیز گفت، «ما توان مدیریت رفتار ایالات متحده آمریکا نسبت به ایران را داریم، به حاشیه رفتن و سپس حذف بولتون یک حادثه نیست بلکه نشانهای قاطع از شکست راهبرد فشار حداکثری آمریکا در مواجهه با مقاومت سازنده حداکثری جمهوری اسلامی ایران است. شک نکنید که ما توان مدیریت رفتار ایالات متحده آمریکا نسبت به ایران را داریم و هرگز عقب نخواهیم نشست. حصر ایران شکسته خواهد شد.»
خبرگزاری رویترز گزارش داد با کنار رفتن بولتون و احتمال نرمتر شدن سیاستهای کاخ سفید در قابل ایران بهای نفت آمریکا بیش از یک درصد سقوط کرد.
از آنجا که بولتون علیه رژیم ایران سختگیری نشان میداد، اکنون کنار رفتن او امیدهایی را در میان مقامات جمهوری اسلامی دامن زده و تهران شانس بیشتری برای مذاکره با رهبران واشنگتن میبیند. با اینهمه دولت آمریکا بر ادامهی فشارهای خود علیه جمهوری سلامی تأکید کرده است.
کیهان چاپ لندن: