وی با بیان این که در سال گذشته قیمت گذاری خودرو به سازمان حمایت و کمیته خودرو واگذار شد، افزود: سازمان حمایت با استخراج هزینه ها و ارایه آن در کمیته خودرو نشان داد همه خودروها با زیان به فروش می رسند.
دبیر انجمن خودروسازان ایران ادامه داد: اما با این وجود به دلیل عقب افتادن تعهدات، به دستور وزیر صمت خودروها با قیمت قبل به فروش رسید و این امر منجر به سرکوب مالی و زیان ۸ هزار میلیارد تومانی هرکدام از خودروسازان شد این در حالیست که در نیمه نخست امسال نیز هریک از خودروسازان در حدود ۵ هزار میلیارد زیان دیدند که این رقم معادل بدهی آن ها به قطعه سازان است.
وی با اشاره به ماده ۹۰ اصل۴۴قانون اساسی گفت: براساس این ماده دولت باید نسبت به پرداخت کمک زیان ناشی از قیمت گذاری به خودروساز پرداخت کند اما این امر در حالیست که رییس کل بانک مرکزی در تازه ترین اظهارنظر اعلام کرده که خودروسازان هرروز افزایش قیمت دارند در این شرایط این پرسش از وی مطرح می شود در صورت تعطیلی صنعت خودرو باید ۱۲ تا ۱۵میلیارد دلار خودرو وارد شود که در این شرایط امکان اداره بانک مرکزی با شرایط فعلی وجود دارد؟
نعمت بخش با اشاره به افزایش قیمت مواد اولیه و نهاده های تولید افزود: در این مدت نیز هزینه های حمل و نقل سه برابر شده و امکان استفاده از ارز نیمایی نیز وجود ندارد و طبیعی است با این هزینه ها امکان پرداخت مطالبات قطعه سازان وجود ندارد که طبیعی است تولید قطعه سازان نیز کاهش یابد در این شرایط درخواست قطعه ساز برای افزایش قیمت نیز از سوی خودروساز پذیرفته نمی شود.
وی پیشنهاد کرد که دولت تعرفه واردات خودرو را به ۲۵ درصد کاهش دهد و اجازه واردات را بدهد اما در مقابل خودروسازان را از قیمت گذاری معاف کند.