چهار دهه پیش انقلابیون تاکید بسیاری بر شکاف اقتصادی در ایران داشتند و با به رخ کشیدن زندگی تجملاتی مقامات وقت، وعده عدالت اجتماعی میدادند. تا جایی که آیتالله خمینی، رهبر انقلابیون از آب و برق مجانی و مسکن رایگان برای همگان سخن میگفت. اما حالا انقلابیون آن زمان سردمدار حکومتی شدهاند که آمارهای رسمی خودشان هم از فقر گسترده و فراگیر خبر میدهد. در عین حال گزارشهای رسانهای به طور مداوم از تفریحات گران قیمت طیفی از ثروتمندان ایران خبر میدهند. یک سبک زندگی لوکس و گران قیمت که حتی در ابعاد جهانی نیز حیرت آور است.
اما دلیل این اختلاف فاحش و معنادار چیست؟ مخاطبان وبسایت صدای آمریکا میگویند «نشانه پوچ بودن وعده عدالت اجتماعی از سوی حاکمیت است»
اما در ادامه نگاهی میکنیم به برخی تفاوتهای معنادار زندگی در ایران:
ازدواج
مرداد ماه سال جاری، اقتصاد آنلاین در گزراشی اعلام کرد چند سال است که عروسیهایی با هزینه هنگفت برگزار میشود که با خرج آن میتوان چندین عروسی برگزار کرد. اخبار هزینههای اینگونه عروسیها در حالی منتشر میشود که در همان برهه زمانی مشاور سابق وزیر کشور کاهش ۳۰ درصدی تعداد ازدواج در بازه ۸ ساله را اعلام کرد و گفت سال ۹۸، پول و ثروت به عنوان عوامل خوشبختی، در ایران به رتبه اول رسیده است.
خودرو
شهریور ماه سال جاری خبرگزاری ایسنا در گزارشی اعلام کرد به گفته مشاور رئیس سازمان راهداری و حمل و نقل جادهای ایران حدود هفت درصد از خودروهای کل ایران و ۶۱ درصد از اتوبوسهای شهری فرسودهاند، با این حال اخبار از گوشه و کنار نشان از جولان خودروهای لوکس میلیاردی در شهرهای مختلف ایران میدهد.
مسکن
رکود و کاهش قدرت خرید متقاضیان مسکن در ایران باعث شد که در یک سال گذشته شاهد کاهش حجم معاملات مسکن در ایران باشیم و از سوی دیگر تورم باعث مهاجرت معکوس و افزایش حاشیه نشینی در ایران شده است، با این حال تصاویری از ساختمانهای مجلل و مدرن در بعضی از نقاط شهری در ایران نشان دهنده این است که بخشی از جامعه ایران اساسا مشکل مسکن ندارد.
مدارس
در حالی سال گذشته رسانههای داخلی ایران تصاویری از مدرسه علمیه آیتالله خوانساری به عنوان یکی از مدرنترین و مجللترین مدارس علمیه جهان در قم را منتشر کردند که چندی پیش وزیر آموزش و پرورش در گزارشی اعلام کرده بود که ۳۰ درصد مدارس ایران تخریبی و نیازمند بازسازی است و کمبود فضا، نیروی انسانی و منابع مالی از جمله مشکلات اساسی در آموزش و پرورش ایران هستند.
رستوران
اوایل مهر ماه سال جاری مرکز آمار ایران در گزارشی اعلام کرد که نرخ هتل و رستوران نسبت به مرداد ماه و شهریور ماه سال گذشته به ترتیب با رشد ۱.۴ درصد و ۴۴.۷ درصد مواجه شده است. این افزایش نرخ زندگی بخش عظیمی از جامعه ایرانی به غیر از جامعه مرفه را تحت تاثیر خود قرار داده است.
تفریح
با کمی جستجو در شبکههای اجتماعی و صفحات اینستاگرامی با تصاویر از مهمانیها و استخر پارتیهای بزرگ قشر مرفه ایرانی مواجه میشوید که در چند سال گذشته بخشی از زندگی آنها شده است. این در حالیست که بخش عظیمی از جامعه ایرانی حتی از دسترسی به ابتداییترین تفریحات در مراکز عمومی نیز محروم هستند.