شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی ایران بامداد ۲۴ آبان از افزایش بهای بنزین آزاد در کشور خبر داد.
طبق اعلام شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی قیمت بنزین معمولی سهمیهای هر لیتر ۱۵۰۰ تومان و قیمت بنزین معمولی غیرسهمیهای به ازای هر لیتر ۳ هزار تومان خواهد بود، همچنین قیمت بنزین سوپر هر لیتر ۳۵۰۰ تومان تعیین شده است.
شرکت ملی پخش فراوردههای نفتی ایران می گوید، براساس مصوبه شورای عالی هماهنگی اقتصادی سران قوا بنزین را برای تمام وسایل نقلیه بنزین سوز سهمیه بندی کرده است.
پیش از این بنزین غیر سهمیهای هر لیتر ۱۰۰۰ تومان بود.
طبق این بیانیه، «سهمیه خودروهای سواری شخصی بنزینی ماهانه ۶۰ لیتر و دوگانه سوز ۳۰ لیتر خواهد بود. سهمیه سوخت موتورسیکلت ماهانه ۲۵ لیتر تعیین شده است.»
مقامهای دولتی ایران میگویند، روزانه ۹۰ میلیون لیتر بنزین در کشور مصرف میشود.
محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه، بامداد جمعه در خصوص افزایش بهای بنزین گفته است: «در سالهای اخیر با افزایش مصرف فزاینده بنزین، کارشناسان اظهار نظر میکردند که اگر بنزین سهمیهبندی شود و قیمت آن نیز اصلاح شود، میتواند باعث کنترل مصرف شود اما دولت در شش سال گذشته فقط دو مرتبه این اصلاح قیمتها را انجام داد.»
وی گفته است که منابع حاصل از افزایش بهای بنزین نیز عمدتا صرف پرداخت به خانوادههای نیازمند و تحت پوشش کمیته امام و بهزیستی شد.
پیش از این مقام های ایران از اجتناب ناپذیر بودن سهمیه بندی قیمت بنزین خبر داده بودند.
در همین زمینه، وزیر نفت ایران بهمنماه ۹۷ گفته بود، در زمینه سوخت، غیر از سهمیهبندی و افزایش قیمت «راه دیگری وجود ندارد» و این افزایش قیمت در حد تحمل مردم خواهد بود.
در بودجه پیشنهادی سال ۹۷ نیز دولت روحانی قصد داشت قیمت حاملهای انرژی را افزایش دهد که باز هم به دلیل نگرانی از افزایش تورم، در مجلس رای نیاورد.
اخیرا سازمان برنامه و بودجه ایران با انتشار گزارشی از وجود ۸۹۰ هزار میلیارد تومان یارانه پیدا و پنهان در کشور خبر داد و گفت انتظار میرود یارانه بنزین در سال ۹۸ بیش از ۱۲۳ هزار میلیارد تومان باشد.
افت چشمگیر درآمدهای نفتی ایران به خاطر تحریمهای آمریکا و سقوط صادرات، دولت حسن روحانی را با مشکل مواجه کرده است.
درآمدهای نفت سهمی ۴۰ درصدی در بودجه کشور دارد و بدون آن دولت مجبور به کاهش هزینهها است که یارانه نیز جزئی از آن است.
محمدباقر نوبخت، سال گذشته با اشاره به کاهش فروش نفت ایران به دلیل تحریمهای آمریکا گفته بود، درآمد کشور هم به همین نسبت کاهش پیدا کردهاست.
تکذیب « گزارشها درباره آتش زدن پمپ بنزینها»
در همین حال،یک مقام آگاه در وزارت کشور ایران بامداد جمعه گزارشها در خصوص «تجمع یا آتش زدن چند پمپ بنزین در برخی شهرها» را تکذیب کرد.
به گزارش ایسنا این مقام وزارت کشور گفته است، « از زمان اعلام خبر سهمیهبندی جدید بنزین تاکنون، هیچ موردی از این دست گزارش نشده است.»
این مقام اضافه کرده است: «خبار منتشر شده در فضای مجازی مبنی بر آتش زدن جایگاههای سوخت در استانهای اصفهان، آذربایجان شرقی، خوزستان و دیگر مناطق کشور صحت ندارد و این اخبار توسط برخی اکانتهای خارجی در حال انتشار در توئیتر و فضای مجازی است و انتشار این اخبار با هدف تحریک مردم و به آشوب کشاندن فضای کشور است.»
گفتنی تصاویری در شبکه های اجتماعی در خصوص آتش سوزی در یک پمپ بنزین منتشر شده است، اما خبرگزاری ایسنا میگوید این تصاویر قدیمی است.
در پنجم تیرماه سال ۱۳۸۶ سهمیه بندی بنزین باعث هجوم مردم به سوی پمپ بنزینها شد.
عصبانیت برخی از مردم از اعلام ناگهانی سهمیهبندی بنزین موجب به آتش کشیده شدن چند پمپ بنزین در تهران و اسلامشهر و تعدادی دیگر از شهرهای بزرگ ایران شد.