محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی، با تایید اینکه ایران قادر به بارگذاری اطلاعات جعبههای سیاه هواپیمای اوکراینی نیست گفت که با این وجود «ایران، جعبه سیاه را به دولتهای خارجی تحویل نخواهد داد.»
این سخنان ظریف درحالی است که رییس جمهور اوکراین و نخست وزیر کانادا تاکنون بارها تاکید کردهاند خواهان ارسال این جعبه سیاه از سوی جمهوری اسلامی و بازخوانی آن هستند اما مقامهای سازمان هواپیمایی کشوری ایران، ابتدا تاکید کردند که جعبه سیاه را به خارج از ایران ارسال نمیکنند، سپس با افشای شلیک موشک به هواپیمای اوکراینی، اعلام کردند که جعبه سیاه را به اوکراین ارسال خواهند کرد. مدتی بعد نیز عنوان کردند که احتمال ارسال جعبه سیاه به فرانسه وجود دارد.
ظریف با بیان اینکه «چیزهای نامعلوم زیادی وجود دارد و به همین خاطر است که ما بیشتر از هر کسی دیگر خواهان این هستیم که محتوای جعبه سیاه را بدانیم»، گفت: «طبق قانون هوانوردی بینالمللی، ایران حق این را داشت که هدایت تحقیق درباره ساقط شدن هواپیما را بر عهده بگیرد، اما ایران به نرمافزارها و تجهیزات به خصوصی از آمریکا یا دیگر کشورهای غربی احتیاج دارد تا بتواند اطلاعات درون جعبه سیاه را رمز گشایی کند.» او همچنین آمریکا را متهم به عدم ارسال این تجهیزات به ایران کرد و گفت: «ما درخواست کمک کردیم، چرا آمریکا به ما کمک نکرده است؟ این یک مساله بشر دوستانه است. چرا به ما نرمافزار ندادند؟ چرا تجهیزات لازم را به ما ندادند؟»
ظریف گفت که « ما بدون حضور تمامی طرفهای درگیر در این مسئله، به جعبههای سیاه دست نخواهیم زد.»
هفته گذشته وزیر خارجه اوکراین در بیست و یکم بهمن ماه، با تاکید براینکه «ایران را برای گرفتن جعبه سیاه هواپیمای سرنگون شده تحت فشار گذاشتهایم»، گفت: «ما میخواهیم بدانیم چه کسی دستور شلیک به پرواز ۷۵۲ را داده است، زیرا باید به عدالت سپرده شود.»
اکنون با گذشت نزدیک به چهل روز از شلیک دو موشک مجاورتی سامانه موشکی روسی تورام-یک سپاه پاسداران در بامداد چهارشنبه ۱۸ دی ماه به هواپیمای اوکراینی که به کشته ۱۷۶ سرنشین این هواپیما منجر شد، مقامهای جمهوری اسلامی همچنان جعبه سیاه این هواپیما را در اختیار دارند و از بازخوانی آن نیز امتناع میکنند و ظریف از این تصمیم دفاع میکند.
علاوه براین، ظریف باردیگر اطلاع خود از اصابت موشکهای سپاه پاسداران به هواپیمایی اوکراینی را تا سه روز بعد از سرنگونی و کشته شدن ۱۷۶ سرنشینان آن انکار کرد و گفت: «من ظهر جمعه چند ساعت پیش از اینکه [ شلیک موشکهای سپاه پاسداران به هواپیما به طور رسمی] اعلام شود، مطلع شدم. پیش از آن به من اطلاع داده شده بود که یک ایراد فنی بوده است.»
سخنان ظریف درحالی بیان میشود که انتشار مکالمه خلبان هواپیمایی آسمان با برج مراقبت فرودگاه بینالمللی تهران در لحظه اصابت موشکهای سپاه پاسداران به هواپیمایی اوکراینی نشان داد که سازمان هواپیمایی کشوری ایران و دولت حسین روحانی نیز چون سپاه پاسداران و ستاد کل نیروهای مسلح از لحظه نخست از هدف قرار دادن هواپیمای اوکراینی اطلاع داشت.
محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در گفتوگو با شبکه خبری انبیسی گفت: «من ظهر جمعه [۲۰ دی۱۳۹۸] چند ساعت پیش از این که [اطلاعیه ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی شلیک موشک سپاه پاسداران به هواپیما] اعلام شود، مطلع شدم. پیش از آن به من اطلاع داده شده بود که یک ایراد فنی بوده است و فرماندهی نظامی ما احتمالا زمانی مابین صبح چهارشنبه ۱۸ دی چند ساعت پس از ساقط شدن آن و غروب پنجشنبه به این موضوع پی برد و سپس ارزیابیهایی درباره این که کی، چگونه و چرا سقوط کرده و چه مشکلی پیش آمده است، انجام داد.»
ظریف بدون اشاره به حجم سنگین انکار و تکذیب از سوی مقامها و رسانههای رسمی جمهوری اسلامی درباره هدف قرار دادن هواپیمای اوکراینی، از تاخیر سه روزه ستاد کل نیروهای مسلح و سپاه پاسداران در اعلام شلیک موشک به هواپیمای اوکراینی نیز دفاع کرد و گفت:« آنها میبایست تحقیق میکردند. این تحقیق ادامه دارد.»
با گذشت نزدیک به چهل روز از شلیک موشکهای سپاه پاسداران به هواپیمای اوکراینی، ظریف گفت: «ما همه پاسخها را نمیدانیم؛ هنوز نمیدانیم که چرا فردی که پشت سامانه دفاع هوایی بود، فکر کرده است که یک هواپیما نزدیک میشود. او قویا این فکر را میکرده است، چرا که اکنون در بازداشت بوده و بازجویی میشود و این چیزی است که میگوید.»
درحالی که با گذشت بیش از یک ماه مقامهای جمهوری اسلامی و از جمله سازمان هواپیمایی کشوری ایران تاکنون درباره نحوه بازخوانی محتوای جعبه سیاه هواپیمای اوکراینی اظهارات متفاوت و متناقضی بیان کرده اند، ظریف گفت: «چیزهای نامعلوم زیادی وجود دارد و به همین خاطر است که ما بیشتر از هر کسی دیگر خواهان این هستیم که محتوای جعبه سیاه را بدانیم.»
ایران اینترنشنال: