وبسایت «آجا» وابسته به ارتش جمهوری اسلامی ایران در گزارشی ویدئویی از «نقص فنی موشک» یا «جنگ الکترونیک» به عنوان دو عامل شلیک به ناوچه کنارک نام برده است.
در این حادثه که روز ۲۱ اردیبهشت رخ داد، بر اساس اطلاعیه نیروی دریایی ارتش ۱۹ نفر کشته و ۱۵ نفر مجروح شدند.
در گزارش وبسایت ارتش که عصر روز دوشنبه منتشر شده، آمده که ناوچه کنارک در جریان این مانور نظامی که قرار بوده است یک موشک از سطح ناو جماران شلیک شود، «ماموریت انتقال شناور هدف به محل تعیین شده» را بر عهده داشته است.
در ادامه این گزارش از «اشتباه در تشخیص هدف توسط سیکر موشک» به عنوان علت اصلی حادثه نام برده شده و آمده که «ناو جماران تنها نقش سکوی پرتاب را ایفا کرده است».
اعلام «اشتباه در تشخیص» در حالی اعلام میشود که روز دوشنبه تلویزیون حکومت ایران اعلام کرده بود چون شناور کنارک به اندازه کافی از هدف فاصله نگرفت، مورد اصابت موشک واقع شد.
گزارش رسمی مرکز اطلاع رسانی#ارتش از سانحه روز گذشته؛ علت انحراف 16 مایلی موشک #ناوشکن_جماران به سمت ناو #کنارک چه بود؟
از احتمال نقص فنی در #موشک تا احتمال جنگ الکترونیک دشمن pic.twitter.com/elL8Lrqvi8
— SNN.ir | خبرگزاری دانشجو (@www_snn_ir) May 11, 2020
روزنامه «آرمان» هم در گزارشی که روز ۲۳ اردیبهشت به قلم هوشنگ صمدی، فرمانده اسبق گردان تکاوران دریایی منتشر کرده، نوشته است: «طبق شنیدهها ناو کنارک به صورت خاموش و بدون اطلاع وارد محدوده مانور شده» و هدف قرار گرفته است.
اما در بخش پایانی ویدئوی وبسایت ارتش با تاکید بر اینکه «نقص فنی موشک تولید شده توسط صنعت» علت اصلی این ماجرا بوده، به «احتمال جنگ الکترونیک از سوی دشمن» نیز اشاره نشده است.
وبسایت ارتش هیچ مدرک یا سندی در این زمینه ارائه نداده و به کشور خاصی اشاره نکرده است.
متهم کردن «دشمن» توسط مسئولان حکومت جمهوری اسلامی یک رویه سابقهدار است. در جریان شیوع کرونا در ایران نیز مسئولان حکومت از جمله آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی به برنامهریزی دشمن و طراحی کرونا مخصوص ایرانیها اشاره کرد.
در این ویدئو همچنین درباره عبارت «موشک تولید شده توسط صنعت» نیز توضیح بیشتری داده نشده است. احتمالا منظور ارتش این است که این موشک را صنایع دیگری به جز ارتش تولید کردهاند.
پیش از این رید فاستر، کارشناس نظامی و تحلیلگر ارشد اندیشکده معروف «جِینز» به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفته است که احتمال دارد در جریان رزمایش، «موشک ضدکشتی نور» به این ناوچه شلیک شده باشد.
به نوشته آسوشیتدپرس، ناوچه کنارک که ۴۷ متر طول دارد و ساخت هلند است محمدرضا شاه پهلوی اندکی پیش از انقلاب بهمن ۵۷ خرید و بعد از چند سال خدمت در سالهای دهه ۶۰، نوسازی شد و بار دیگر از مهر ۹۷ به نیروی دریایی پیوست.
بنابر همین گزارش، ظرفیت این ناوچه ۲۰ نفر است و «روشن نیست که چگونه ۳۴ نفر در آن کشته و زخمی شدهاند».
رادیو فرد: