همه چیز درباره سند وقفی دماوند/ وقفنامه تا به حال کجا بوده؟ چه کسانی آن را لو دادند! و چه ثروتی در منطقه وجود دارد؟ (فیلم)
همه چیز از یک لجبازی عجیب شروع شد. جای وقفنامه لو رفت و یک نفر آن را به دست اوقاف رساند. از آن به بعد دردسرها هم آغاز شد تا امروز که اوقاف بخشی از دماوند را به نام خود سند زد.
عصر ایران؛ زینب رحیمی ــ حسن ظهوری ــ شاید به جرات بتوان گفت روزی نیست که در دماوند، تخلفی صورت نگرفته باشد. برای همین است که ردپاهای مشکوک متخلفین همیشه در این کوه تازه است. نمونهاش معدن ملار است و درست در محدودهای واقع شده که سازمان اوقاف ادعای مالکیت آن را دارد. معدنی که سالها پیش خود اوقاف آن را اجاره داد، از برداشت بیرویهاش حمایت کرد و حتی در مقابل حکم بسته شدن آن ایستاد.
کوه دماوند در تیرماه ۱۳۷۸ به عنوان یک اثر طبیعی در فهرست میراث ملی به ثبت رسیدهاست. طبق قانون، آثار طبیعی ثبت شده متعلق به همه مردم ایران است. اینجا بخش جنوب شرقی کوه دماوند است. معروف به یال ملار. از این پشته تا آن پشته بلند را یال میگویند. یک تکه از کوه در میان دو دره. جایی که این روزها به دلیل ادعای مالکیتاش از سوی اوقاف بحث برانگیز شدهاست. همه چیز به این وقفنامه متعلق به سال ۱۳۲۵ باز میگردد که از نوک قله تا دامنه که شامل مراتع ملار میشود را وقف کردهاست. چه کسی یا چه کسانی این وقف را کردهاند، به درستی نمیدانیم ولی احتمالا شخصی به نام مرادعلی ملاری در این وقف نقش داشتهاست. اما این وقفنامه قدیمی تا به حال کجا بوده و چرا حالا سر و کله آن و اوقاف پیدا شدهاست؟