شش سناتور جمهوریخواه در نامهای به دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا از وی خواستند بر اساس فرمان اجرایی صادره اوایل سال جاری میلادی کل بخش مالی جمهوری اسلامی ایران را تحریم کند.
سناتور تام کاتن از ایالت ارکانزاس، سناتور جان کرنین از ایالت تگزاس، تد کروز از ایالت تگزاس، مارکو روبیو از ایالت فلوریدا، ریک اسکات از ایالت فلوریدا و تام تیلی از ایالت کارولینای شمالی این نامه به دونالد ترامپ را امضا کردهاند. این نامه روز جمعه منتشر شده است.
براساس فرمان اجرایی ۱۳۹۰۲ که دونالد ترامپ آن را در ۱۰ ژانویه ۲۰۲۰ (۲۰ دیماه ۱۳۹۸) امضا کرد، وزرای خارجه و خزانه داری آمریکا اجازه دارند بخشهای بیشتری از اقتصاد ایران را مورد تحریم قرار دهند.
این سناتورهای جمهوریخواه از رویکرد دولت دونالد ترامپ در قبال جمهوری اسلامی تقدیر کرده و از رئیس جمهوری آمریکا خواستهاند تا فشارها علیه ایران را تشدید کرده تا این کشور مجبور شود بر سر میز مذاکره حاضر شود.
در این نامه آمده است، به رغم تحریم های مالی علیه ایران، «دست کم ۱۴ بانک ایرانی همچنان به شبکه پیام رسانی مالی سوئیفت برای انجام نقل و انتقالات مالی بدون تحریم متصل هستند و آنها برای حکومت به مثابه یک شریان مهم اقتصادی هستند.»
این سناتورهای جمهوریخواه در ادامه به تحریمهای ایالات متحده علیه بانک مرکزی ایران اشاره کرده اند.
در بخش دیگری از این نامه آمده است: «اگر این ۱۴ بانک باقی مانده نیز هدف تحریمهای ایالات متحده هدف قرار بگیرند ، ارتباط ایران به طور کامل از سیستم مالی جهانی قطع خواهد شد ، و توانایی حکومت برای تامین مالی نفوذ شرورانهاش در منطقه بیشتر محدود خواهد شد.»
در حالی این نامه منتشر شده است که روز گذشته منابع مطلع به خبرگزاری رویترز گفتند دونالد ترامپ قصد دارد با صدور فرمان اجرایی جدیدی هر کسی که تحریم تسلیحاتی علیه ایران را نقض کند، مورد تحریم قرار دهد.
آمریکا طی ماههای اخیر کوشید تا مانع برداشته شدن تحریم های تسلیحاتی ایران براساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت شود.
اما اکثریت شورای امنیت از این تلاشهای امریکا حمایت نکردند و مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا ششم شهریور گفت: به دنبال ناکامی سازمان ملل در انجام وظایف خود برای حفظ صلح و امنیت، ایالات متحده فرایند۳۰ روزه بازگرداندن کامل تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را کلید زد.
وزیر امور خارجه آمریکا تاکید کرده بود، این تحریمها از نیمه شب ۲۰ سپتامبر (یکشنبه) به وقت گرینویچ به طور خودکار باز میگردند.
مکانیسم ماشه سازوکاری پیشبینی شده در قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است که به طرفهای برجام اجازه میدهد در تخطی ایران از تعهداتش، بازگشت خودکار همه تحریمهای بینالمللی را که تعلیق آنها موضوع این قطعنامه است، درخواست کنند.
کشورهای عضو توافق هستهای میگویند آمریکا از برجام خارج شده و نمیتواند از این مکانیسم استفاده کند، ولی وزیر خارجه آمریکا میگوید از آنجا که این کشور در قطعنامه ۲۲۳۱ مشارکت داشته، همچنان میتواند برای فعالسازی این سازوکار درخواست دهد.