– رقم بدهیهای شرکت «ایران ایر» شامل دو رقم ریالی و دلاری، ۷ هزار میلیارد تومان و ۷۰۰ میلیون دلار، میشود.
– جمعی از کارکنان «ایران ایر» چهارشنبه گذشته ۱۷ دی ماه ۹۹ با انتشار نامهای سرگشاده از برنامه مدیریت این شرکت برای نسبت به برنامه اخراج ۲۰۰۰ نیروی پیمانی این شرکت تا پایان سال خبر دادند.
– «ایران ایر» که تا پیش از وقوع انقلاب و جمهوری اسلامی از خطوط هواپیمایی معتبر خاورمیانه و جهان به شمار میرفت اکنون نیز بزرگترین شرکت هواپیمایی ایران است که تا پیش از شیوع کُرونا به ۳۵ شهر ایران و ۲۶ شهر اروپایی پرواز داشت.
شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران «ایران ایر» یکی از قدیمیترین شرکتهای هواپیمایی در خاورمیانه به دلیل بدهی سنگین به مرز ورشکستگی رسیده است. یکی از راهکارهای این شرکت برای نجات از ورشستگی اخراج ۲۰۰۰ نفر از نیروهای کار خود است.
با شیوع کُرونا در ایران بدهیهای شرکت هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران افزایش یافته و ناتوانی در پرداخت این بدهی که اکثر آن در غالب وامهای دریافتی از بانکهاست این شرکت را به مرز ورشکستگی و تعطیلی کامل رسانده است.
رقم بدهیهای شرکت «ایران ایر» شامل دو رقم ریالی و دلاری، ۷ هزار میلیارد تومان و ۷۰۰ میلیون دلار، میشود. وبسایت انصاف نیوز با اعلام این خبر نوشته که «تأمین حقوق و امور بازنشستههای این شرکت نیز مدت زیادی ست از روال خارج شده که علت آن عدم سوددهی صندوق بازنشستگی کارکنان هما میباشد.»
رقم بالای بدهیهای شرکت «ایران ایر» سبب شده مدیریت این هواپیمایی از کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی برای حل مشکلات مالی این شرکت درخواست کمک کند. به نظر میرسد رقم بالای بدهی سبب شده مجلس شورای اسلامی نتواند در بودجهی همراه با کسری ۱۴۰۰ ردیفی برای کمک به این شرکت در نظر بگیرد. این در حالیست که دولت موظف است بدهیهای این شرکت بزرگ دولتی را پرداخت کند.
شرکت «ایران ایر» طی ماههای گذشته وامی به مبلغ ۵۰۰ میلیارد تومان در غالب «تسهیلات کرونایی» دریافت کرده که بازپرداخت آن به صورت اقساط ماهانه ۳۸ میلیارد تومان است. این مبلغ اکنون به بخشی از بدهکاریهای شرکت «ایران ایر» تبدیل شده است.
اخراج نیروی کار «ایران ایر» یکی از راهکارهای این شرکت برای کاهش هزینهها و فرار از ورشکستگی بوده است. جمعی از کارکنان «ایران ایر» چهارشنبه گذشته ۱۷ دی ماه ۹۹ با انتشار نامهای سرگشاده از برنامه مدیریت این شرکت برای نسبت به برنامه اخراج ۲۰۰۰ نیروی پیمانی این شرکت تا پایان سال خبر دادند.
در این نامه از جمله آمده است: «این شیوه، خود نه تنها باعث ضرر مالی فراوان به بیتالمال میشود، بلکه سبب بیکاری بیش از ۲۰۰۰ نفر از نیروهای خدمتگذار و زحمتکش پیمانی در شرایط وخیم اقتصادی کشور است کارمندانی که نه تنها زندگی خودشان، بلکه زندگی اعضای خانواده آنها نیز تحت تأثیر قرار میگیرد و در این میان تنها عدهای کم از شرکتهای واسطه سود میبرند.»
نویسندگان نامه تأکید کردهاند «در حالی که شرکت دولتی هواپیمایی ایران موظف به قراردادی کردن کارمندان پیمانی با سابقه بالای ۵ سال بوده، نه تنها هیچگونه اقدامی در این راستا انجام نداده است، بلکه اقدام به اخراج مقطعی کارمندان پیمانی از ماه جاری نموده است و با کارمندان قراردادی خود، به جای قرارداد ۵ ساله، همچنان قراردادهای یک ساله میبندد.»
کارکنان در ادامه نامه به نقض قانون درباره انتصاب علیرضا برخور بازنشسته ارتش به عنوان مدیر عامل «ایران ایر» اشاره کرده و نوشتند: «همه این مسائل در حالی است که مدیرعامل جدید ایران ایر خود بازنشسته ارتش بوده (طبق قانون افراد بازنشسته حق حضور در شرکتهای دولتی را ندارند) و با بیش از ۳۵ سال سابقه، نه تنها به عنوان بازنشسته، حقوق بازنشستگی دریافت میکند، بلکه به عنوان مدیرعامل شرکت ایرانایر، هماکنون مشغول به کار است و هم زمان در شرکتهای هواپیمایی دیگر همچون معراج و زاگرس نیز به عنوان خلبان فعالیت دارد (اصل تک شغله بودن مدیران در قانون نیز نقض شده است).»
اخراج دو هزار نیروی شرکت دولتی «ایران ایر» در حالی صورت میگیرد که محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی ۳۰ فروردین ماه ۹۹ و در پی شیوع کُرونا و بروز بحران در شرکتهای حمل و نقل مدعی شده بود که «هیچ شرکت حمل و نقلی حق تعدیل نیروهای انسانی خود را ندارد و در صورت انجام چنین اقدامی از تمامی مزایای تسهیلاتی بیبهره میماند.»
«ایران ایر» در اسفند ۱۳۴۰ از ادغام دو شرکت «ایرانیان ایرویز» و «پرشین ایرسرویس» با نام شرکت هواپیمایی ملی ایران (هما) و با نام بینالمللی «ایران ایر» تأسیس شد. «هما» تا پیش از وقوع انقلاب و جمهوری اسلامی یکی از خطوط هواپیمایی معتبر خاورمیانه و جهان به شمار میرفت. اکنون نیز این شرکت بزرگترین شرکت هواپیمایی ایران است که تا پیش از شیوع کُرونا به ۳۵ شهر ایران و ۲۶ شهر اروپایی پرواز داشت.
کیهان لندن: