سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، میگوید تهران درخواست میانجیگری سئول از قطر برای آزادسازی نفتکش کره جنوبی که از سوی سپاه پاسداران توقیف شده را نخواهد پذیرفت.
خطیبزاده روز یکشنبه پنجم بهمنماه ضمن اشاره به پولهای بلوکهشده ایران در کره جنوبی گفت طی ملاقاتهای مقامهای دیپلماتیک دو کشور تاکید شد سئول در سه سال اخیر با ایران برای بازگرداندن این پولها همکاری نکرده است.
او که با خبرگزاری ایسنا گفتوگو میکرد افزود: «سفر هیات کرهای در ارتباط با پولهای بلوکهشده به نتیجه مورد نظر ما منتج نشد.»
با این حال سخنگوی وزارت امور خارجه توقیف نفتکش با هدف فشار به کره جهت آزادسازی پولهای بلوکهشده را رد کرد و آن را «مساله فنی» خواند. خطیبزاده اضافه کرد تهران «میانجیگری سیاسی» در این زمینه را نمیپذیرد.
نیروی دریایی سپاه پاسداران در دیماه اعلام کرد یک نفتکش متعلق به کره جنوبی را به دلیل «نقض پیاپی پروتکلهای محیط زیست دریایی» توقیف کرده است؛ اتهامی که شرکت مالک این کشتی بلافاصله آن را رد کرد.
معاون وزارت امور خارجه کره جنوبی برای پیگیری این مساله به تهران سفر کرد اما پس از عدم موفقیت در مذاکرات، به قطر رفته و در آنجا ضمن دیدار با مقامهای این کشور خواستار «حمایت حداکثری» دوحه از سئول در این زمینه شده بود.
«در پرونده اسدی دام طراحی کردهاند»
خطیبزاده در ادامه به پرونده اسدالله اسدی، دیپلمات جمهوری اسلامی که در بلژیک در بازداشت به سر میبرد، اشاره کرد و گفت: «ما صلاحیت دادگاه ایشان را تایید نمیکنیم و وکیلشان نیز در این ارتباط موضع گرفتند.»
او ضمن اعلام حمایت جمهوری اسلامی از این دیپلمات با «تمام قوا»، پرونده او را «سناریو و عملیات فریب» خواند و به «سرویسهای کشورهای غربی» مرتبط دانست.
این در حالی است که در آخرین تحولات درباره پرونده قضایی این دیپلمات بازداشتشده، شبکه یک تلویزیون آلمان به نقل از منابع اطلاعاتی و پلیس جنایی فدرال این کشور اعلام کرد یک دفترچه رمز و یک دفترچه حاوی رسید پرداختهای نقدی و چند هزار یورویی از او کشف شده است.
در پی این مساله، اداره جنایی فدرال آلمان و دستگاههای اطلاعاتی این کشور تحقیقات درباره هدایت یک حلقه بزرگ جاسوسی تحت هدایت اسدی در اروپا را آغاز کردهاند.
اسدی، دبیر سوم سفارت جمهوری اسلامی در وین، تیرماه سال ۱۳۹۷ به اتهام تلاش برای بمبگذاری در یکی از تجمعهای سازمان مجاهدین خلق در نزدیکی پاریس بازداشت شد.
«تغییری در پرونده زاغری ایجاد نشده»
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در بخشی دیگر از مصاحبهاش به پرونده نازنین زاغری، زندانی ایرانی-بریتانیایی، اشاره کرد و گفت «هیچ تحول خاصی» در این زمینه ایجاد نشده است.
خطیبزاده در واکنش به اظهارات وزیر خارجه بریتانیا مبنی بر تلاشهای جدیتر برای آزادی زاغری گفت: «از نظر ما خانم زاغری محکوم و دارای حکم قضایی است.»
او همچنین ارتباط این پرونده با بدهی دولت بریتانیا به ایران را رد کرد و گفت: «انگلیسیها تاکنون به بهانههای واهی از جمله موضوع پیدا کردن کانال مالی برای انتقال پول و دیگر مسائل پولی و بانکی از پرداخت بدهی خود که طبق حکم دادگاه انگلیس موظف به پرداخت آن هستند خودداری کردهاند.»
زاغری ۱۵ فروردین ۱۳۹۵ در فرودگاه بینالمللی «امام خمینی» تهران زمانی که قصد داشت همراه کودک ۲۲ماههاش به بریتانیا بازگردد، از سوی ماموران سپاه پاسداران بازداشت و سپس با اتهام «جاسوسی» از سوی دادگاه به پنج سال زندان محکوم شد.