بعد از ظهر سهشنبه ۷ بهمن در جلسه شورای عالی بورس محمدعلی دهقان دهنوی بهعنوان رئیس بورس و اوراق بهادار انتخاب شد.
دهنوی پیش از این عضو هیأت مدیره بانک مسکن بود و در حال حاضر بهعنوان معاون وزیر اقتصاد در وزارت امور اقتصادی و دارایی فعالیت میکند.
برخی کارشناسها پیشبینی کرده بودند که با توجه به کاهش نرخ دلار و کاهش انتظارات تورمی و حواشی مرتبط با صحبتهای حسن روحانی در مورد نرخ دلار ۱۵ هزار تومانی برای سال ۱۴۰۰ شاخص بورس نیز منفی خواهد بود. این رویداد در روزهای گذشته رخ داد. روز شنبه ۲۷ دی شاخص کل بورس کانال ۱,۲ میلیون واحدی را از دست داد تا سقوط شاخص کل در هفت ماه گذشته به ۹۰۰ هزار واحد نزدیک شود. دوشنبه ۲۹ دی نیز این شاخص ۳۶ هزار و ۹۹۰ واحد دیگر سقوط کرد و به رقم یک میلیون و ۱۴۹ هزار و ۷۲۱ واحد کاهش یافت و به نیمه اول کانال ۱,۱ میلیون واحدی رسید. براین اساس بیش از ۹۰ درصد نمادهای بورسی نیز منفی شدند. در پی سقوط پیدرپی شاخص بورس، برای چندمین بار سهامداران معترض دوشنبه ۲۹ دی در مقابل ساختمان بورس تجمع کردند و شعارهایی علیه مسئولان سر دادند. سپس خبر رسید که حسن قالیباف اصل، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار تهران در واکنش به این تحولات استعفا داده است.
قالیباف اصل دلیل استعفای خود را «فراهم نشدن شرایط اعلامی» و «اقدامات سیاسی و ورود غیرحرفهای بیش از حد مسئولان به مباحث بازار سرمایه» عنوان کرده بود. وزارت اقتصاد تا ۱۵ روز فرصت داشت تا نفر جایگزین یا سرپرست جدید سازمان بورس و اوراق بهادار را معرفی کند.
در بیش از ۹ ماه ریاست قالیباف اصل بر سازمان بورس و اوراق بهادار ایران شاخص کل بورس تهران در آغاز با رشدی ۲۴۰ درصدی به بیش از دو میلیون واحد در جریان معاملات هفته سوم مرداد ماه رسید اما پس از آن دچار نوسان نزولی شد و سقوط کرد.
شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات امروز سهشنبه ۷ بهمن بازار سرمایه با سقوط سنگین ۲۰ هزار و ۹۰۰ واحدی در سطح یک میلیون و ۲۱۴ هزار واحد و در آستانه سقوط به کانال ۱,۱ میلیونی قرار گرفت.
شاخص کل هموزن نیز سرخپوش شد و با ریزش ۵۵۰۰ واحدی، رقم ۴۲۶ هزار و ۸۶۵ واحد را ثبت کرد.
شاخص فرابورس نیر به ۱۷ هزار و ۸۹۷ واحد رسید.
ارزش معاملات بورس ۱۰۷۰۰ میلیارد تومان و ارزش معاملات فرابورس ۴۶۰۰ میلیارد تومان بود.
محمدعلی دهقان دهنوی، پیش از این پیشنهاد ایجاد صندوقهای سرمایهگذاری در املاک و مستغلات را برای حل مشکل مسکن ارائه داده بود. در حالی که قیمت مسکن در ایران همچنان صعودی بود و اجاره بهاء نیز از آغاز سال جاری تا تابستان گذشته ۷۰ درصد گران شده بود دولت و شورای عالی بورس راهکار را در «بورسی کردن» مسکن دیدند و شورای عالی بورس ۴ مردادماه سال جاری راهاندازی بورس مسکن را تصویب کرد. «استفاده از ظرفیتهای کشور در راستای توسعه و رونق بازار مسکن» و «ایجاد سهولت خرید مسکن برای عامه» از اهداف بورس مسکن اعلام شد.
آنچه تحت عنوان بورس مسکن مطرح شد در واقع همان صندوقهای سرمایهگذاری در املاک و مستغلات پیشنهادی دهقان دهنوی است. یکی از دلایل مخالفت برخی کارشناسان با بورس مسکن، عدم تمیز بورس مسکن در حوزه خرید و فروش با بخش ساختوساز بود.
محمدرضا رضایی کوچی، رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی ورود زمین و ملک در بورس را باعث افزایش قیمت مسکن دانسته و گفته بود عرضه مسکن در بورس کار اشتباهی است «چون در حال حاضر بورس وضعیت عادی ندارد و هر چیزی که وارد بورس میشود به دلیل نقدینگی بالا در کشور به قیمت غیرواقعی خرید و فروش میشود». حاصل ورود مسکن به بورس افزایش قیمت مسکن و اجارهبهاست. همزمان با تداوم افت شاخص بورس، رسانههای داخل کشور از هجوم کسانی که «در ماههای گذشته در بورس سود کلان کسب کردهاند» به بازار مسکن خبر دادند.
بانک مرکزی روز گذشته، دوشنبه ۶ بهمن اعلام کرد که در دیماه سال جارسی متوسط قیمت یک متر مربع مسکن در شهر تهران به ۲۷ میلیون و ۳۹۰ هزار تومان رسیده که نسبت به ماه مشابه سال قبل و ماه قبل به ترتیب ۹۸,۳ و ۱,۸ درصد افزایش را نشان میدهد.
رادیو زمانه: