محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجۀ جمهوری اسلامی ایران، اذعان کرد که «فرد دستگیرشده» در ترکیه دارای «پاسپورت سیاسی» ایران بوده است. این فرد که از او با نام «محمدرضا ناصرزاده» یاد می شود، بگزارش رسانههای ترکیه از سوی مقامات امنیتی این کشور مظنون به دست داشتن در قتل مسعود مولوی، مدیر کانال تلگرامی «جعبۀ سیاه» است.
وزیر امور خارجۀ جمهوری اسلامی ایران روز جمعه اول اسفند در پاسخ به پرسشی در بارۀ «فرد دستگیر شده در ترکیه» اذعان کرد که وی دارای «پاسپورت سیاسی» ایران بوده است. سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت امور خارجۀ جمهوری اسلامی ایران، تا کنون همواره تاکید کرده بود که فرد دستگیر شده در ترکیه تنها «یکی از اتباع ایران» است. او در پاسخ به پرسش خبرنگاران گفت «هیچ کارمند کنسولگری ایران در ترکیه بازداشت نشده» و افزود «یکی از اتباع ایران در هنگام ورود» به خاک این کشور بازداشت شده است و با دولت ترکیه در این زمینه در تماس هستیم».
گذرنامۀ سیاسی در ایران، بر اساس مادۀ ١٠ قانون گذرنامه برای ١٧ «شخصیت» نام برده شده بر حسب مقام (رهبر، رئیس جمهوری، …) و یا افراد دیگر بر حسب ماموریت صادر میشود. با توجه به اینکه فرد یادشده ظاهراً دارای هیچیک از مقامات تصریح شده در این قانون نیست، پاسپورت سیاسی او احتمالا بر اساس بندهای ١۴ و ١٧ این قانون در اختیار وی قرار داده شده است. این دو بند اعطای این دسته پاسپورت را آن به «پیکهای سیاسی و کسانی که به ماموریت موقت سیاسی و کنسولی اعزام میشوند» و نیز افردی که « برای انجام ماموریتهای خاص سیاسی حسب ضرورت» اعزام می گردند، جایز شمرده است. در چنین صورتی اعطای پاسپورت تنها با «تشخیص» و «موافقت» وزیر امور خارجه ممکن است.
سخنگوی وزارت امور خارجۀ جمهوری اسلامی ایران، روز ٢٧ بهمن با اشاره به خبر بارداشت «یکی از اتباع ایران» در ترکیه تاکید کرد که «این موضوع باید در مسیر خود به زودی حل شود».
فرد دستگیرشده در ترکیه با نام «محمدرضا ناصرزاده» شناخته شده و رسانههای این کشور از او به عنوان «کارمند ۴٣ سالۀ کنسولگری ایران در استانبول» یاد میکنند. بنوشتۀ روزنامههای ترکیه او هنگام خروج از این کشور و «تلاش برای فرار» بازداشت شده است.
درحالیکه مقامات وزارت امور خارجۀ ایران «بازداشت کارمند کنسولگری» این کشور در استانبول را تکذیب میکنند، شهریار حیدری، نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی، از او با عنوان «دیپلمات ایران» یاد کرد. او روز یکشنبه ٢۶ بهمن/١۴ فوریه، از بررسی بازداشت «دو دیپلمات ایران» در کمیسیون امنیت ملی مجلس خبر داد. او گفت «محمدرضا ناصرزاده، دیپلمات کشورمان در فرودگاه استانبول توسط نیروهای امنیتی ترکیه بازداشت شده و رسانههای ترکیهای علت این بازداشت را دست داشتن وی در ترور مسعود مولوی عنوان کردهاند».
دیپلمات دیگر مورد اشاره وی «اسدالله اسدی»، دبیر سوم سفارت این کشور در وین پایتخت اتریش است. او روز ۴ فوریه در آنتورپ در شمال بلژیک به اتهام سازماندهی طرح بمب گذاری در اجتماع سازمان مجاهدین خلق ایران در شمال پاریس در سال ٢٠١٨، به ٢٠ سال زندان محکوم شد و هم اکنون در این کشور زندانی است.
مسعود مولوی وردنجانی، مدیر کانال تلگرامی «جعبۀ سیاه» بود که مطالب و اسنادی را علیه رژیم ایران و سپاه پاسداران منتشر میکرد. او در نوامبر ۲۰۱۹ در استانبول با شلیک گلوله به قتل رسید. مقامات امنیتی و انتظامی ترکیه ۱۱ نفر را به اتهام شرکت در این عملیات دستگیر کردند که ۴ تن از آنان به قید وثیقه آزاد شده و دیگران همچنان در بازداشت بسر میبرند.
بگزارش رسانههای ترکیه، محمدرضا ناصرزاده، فردی است که در کنسولگری ایران در ترکیه برای علی اسفنجانی که از نظر مقامات ترکیه طراح و مسئول ترور مسعود مولوی است، گذرنامۀ جعلی صادر کرده و امکانات فرار وی به ایران را فراهم کرده است.
رادیو بین المللی فرانسه: