ایران در آستانهی سال نو ۱۴۰۰ است و در همین زمان ۲۱ زن و مرد روزنامهنگار و شهروند-خبرنگار نوروز را باید در پشت میلههای زندان و بدور از خانواده های خود سپری کنند. سال گذشته مقامات دستگاه قضایی مدعی شده بودند که ده هزار زندانی را به مناسبت نوروز عفو کردهاند. اما امسال و تا این روز هیچکدام از زندانیان به گفتهی رژیم « امنیتی» از این میان روزنامهنگاران زندانی از این « عفو» و آزادی بهرهمند نشدهاند.
رضا معینی مسئول دفتر ایران و افغانستان RSF در این باره میگوید :« گزارشگر ویژه سازمان ملل برای بررسی وضعیت حقوق بشر در ایران، جاوید رحمان در آخرین گزارش خود بار دیگر تایید کرد که ایران یکی از بدترین کشورها در عرصه سرکوب آزادی اطلاع رسانی است. ۲۱ روزنامهنگار و شهروند خبرنگار در ایران محروم از حقوق ابتدایی خود، خودسرانه بازداشت و در دادگاههای ناعادلانه به حکمهای سنگین محکوم شدهاند. آزادشان کنید تا بتوانند در این روزهای دشوار در کنار خانوادههای خود که هیچگاه نمیبایست از آنها دور میشدند، نوروز را جشن بگیرند. »
با همهگیری کوید-۱۹، مدیریت فاجعهبار آن، سانسور همه جانبهی که بر اطلاعرسانی در این باره آوار شد و نهان کردن آمارهای واقعی مبتلایان و کشته شدگان و… سالی که به پایان میرسد به ویژه برای روزنامهنگاران ایران دشوار بود. در این مدت RSF دستکم ۵۴ مورد احضار، بازداشت و صدور حکمهای زندان را شمارش کرده است.
در جمهوری اسلامی سرکوب محدود به خود خبرنگاران نمیشود که خانوادههای آنها را در بر میگیرد. فزون بر فشارهای متداول بازداشت یک عضو خانواده، اما این خانوادهها زیر فشارهای امنیتی نیز قرار میگیرند و گاه نیز بازداشت میشوند. در روزهای آخر این سال، حکم فرنگیس مظلوم مادر سهیل عربی عکاس و شهروند خبرنگار زندانی و برنده جایزه شهروند خبرنگار ،۲۰۱۷ که در تیرماه به ۱۸ ماه زندان محکوم شده بود و حکم ۸ سال زندان علیرضا علینژاد برادر روزنامه نگار تبعیدی مسیح علی نژاد از سوی دادگاه تجدید نظر تایید شدند. گزارشگران بدون مرز (RSF) آزارگری قضایی و باجخواهی مقامات ایران علیه خانوادههای روزنامهنگاران را محکوم کرده است.
جمهوری اسلامی ایراندرردهبندی جهانی آزادی مطبوعات ۲۰۲۰ گزارشگران بدون مرز از میان ١٨٠ کشور جهان در رده ۱۷۳ قرار دارد.