پس از رویداد های شهریور1320 و سقوط حکومت دیکتاتوری رضا شاه، در فضای سیاسی ایران اندک گشایشی پدید آمد و زمینه ای برای کوشش آزادیخواهان و میهن دوستان فراهم گردید.
در آن شرایط خاص سیاسی نیمه آزاد و در فرصت پیدا شده، دکتر محمد مصدق در انتخابات دوره چهاردهم مجلس شورای ملی شرکت نموده و به عنوان نماینده اول مردم تهران به مجلس وارد گردید. جدا از سوابق دور، در همین دوره از مجلس بود که دکتر مصدق با سخنرانی ها و مواضعی که اتخاذ کرد، در جایگاه رهبری آزادیخواه و استقلال طلب و مورد وثوق ملت ایران قرار گرفت. دکتر مصدق در ادامه مسیر تلاش های خود در آبان ماه 1328 در جریان انتخابات دوره شانزدهم مجلس شورای ملی، جبهه ملی ایران را تاسیس کرد و فراکسیون همین جبهه بود که در مجلس شانزدهم توانست قانون ملی شدن نفت را در آخرین روز اسفند 1329 به تصویب نهایی برساند. در تاریخ هفتم اردیبهشت 1330 در مجلس به منظور اجرای قانون ملی شدن نفت به نخست وزیری دکتر مصدق ابراز تمایل شد و در دهم اردیبهشت 1330 دولت ملی مصدق تشکیل گردید.
دولت ملی مصدق تا 28 مرداد1332 به مدت 28 ماه بر اریکه قدرت بود و در این مدت کوتاه توانست در راه آزادی و استقلال ایران گام های بلندی بردارد و الگویی از «آزادی» و« استقلال» را که مادر و مولد همه توسعه ها وپیشرفت ها هستند در معرض دید جهانیان بگذارد، تا جایی که نگاه کشورهای منطقه و تمام کشورهای زیر یوغ استعمار و استبداد را به سوی ایران جلب نماید. لذا قدرت های جهانی، وجود یک دولت دموکرات و مستقل با این آهنگ سریع پیشرفت و توسعه در منطقه حساس خاورمیانه را برنتابیدند وبه کمک ایادی و مزدوران داخلی خود با انجام کودتا به بر اندازی دولت ملی دست زدند. پس از کودتا ویلیام دوگلاس قاضی دیوان عالی آمریکا گفت «ما در ایران کودتا کردیم و دولت ملی و مردمی مصدق را ساقط کردیم ولی پس از این در خاورمیانه دیگر از ما به نیکی یاد نخواهد شد.»
سرهنگ وودهاوس مقام برجسته اینتلجنت سرویس انگلیس طرح کودتا را ترسیم کرد و پس از تایید آن توسط دولت انگلیس، طرح توسط رئیس” سیا ” آلن دالس و وزیر خارجه آمریکا جان فاستر دالس تصویب شد و آنگاه ژنرال آیزنهاور رئیس جمهور آمریکا بر آن صحه گذاشت و دستور اجرای آن را صادر کرد. ژنرال شوارتسکف به اروپا پرواز کرد تا اشرف پهلوی را ملاقات و او را برای توجیه محمدرضا شاه روانه ایران نماید و خود با چمدان دلار به ایران وارد گردید.کرمیت روزولت رئیس سیا در منطقه خاورمیانه به عنوان فرمانده عملیات تعیین شد و از راه زمینی واز مرز عراق به ایران وارد شد و مخفیانه با شاه ملاقات کرد. شاپور ریپورتر نماینده اینتلجنت سرویس در دربار، برادران رشیدیان، نیروهای ارتش وابسته به دربار وگارد شاهنشاهی، هنگ کرمانشاه و هنگ اصفهان، نظامیان پاکسازی شده از ارتش، روحانیون مرتجع درباری چون آیت الله کاشانی و آیت الله بهبهانی با تمام ابواب جمعی آن ها به همراه اراذل واوباش چون طیب حاج رضایی، حسین رمضان یخی، دارودسته شعبان جعفری معروف به بی مخ به اتفاق فواحش محله بد نام تهران همگی بسیج شدند تا کودتای مشعشع بیگانه ساخته را به ثمر برسانند. جزئیات کودتا در ده ها جلد کتاب های خاطرات دست اندرکاران و در اسناد محرمانه سی ساله وزارت خارجه انگلیس و وزارت خارجه آمریکا منتشر گردیده است و موجب حیرت است که کسانی امروز شصت و هشت سال پس از کودتا با وقاحت اصل موضوع کودتا را انکار می کنند.
ملت ایران که از فردای وقوع کودتا، مبارزه با کودتاچیان را آغاز کرد، سرانجام پس از 25 سال تلاش و مبارزه، در انقلاب بهمن 57 موفق شد حکومت برخاسته از کودتا را به زیر بکشد. اما هزاران دریغ و افسوس که قدرت مداران پس از انقلاب، همان روشهای غیر دموکراتیک و پایمال کردن حقوق انسانی ملت ایران و دورشدن از سیاست مستقل ایرانی و راه آلودگی به فساد را در پیش گرفتند تا آن جا که موجب تطهیر و روسپیدی رژیم بر آمده از کودتای ننگین 28 مرداد هم شده اند. نتیجه این عمل کرد ها این است که امروز وطن عزیز ما با بحران های متعدد و حتی بحران موجودیت روبروست. کودتای 28 مرداد از این جهت باید مورد یادآوری و بررسی قرار گیرد که نسل جوان ایران بداند که تمام مصائب امروزین ملت ایران نیز ریشه در آن کودتای شوم دارد و مسئول و مقصر رنج و مصیبت امروز ملت ایران نیز همان کودتا چیان مزدوری هستند که راه حاکمیت ملی و استقلال کشور را که میتوانست ایران را به سرعت به سوی اعتلا و توسعه سیاسی و اقتصادی ببرد مسدود کردند. جای تاسف و تامل بسیار است که برخی از عوامل کودتای 28 مرداد مثل دست پروردگان مظفربقایی و آیت الله کاشانی و فلسفی واعظ از چهره های شاخص بعد از انقلاب شدند.
تهران – جبهه ملی ایران
بیست وهشتم مرداد1400 خورشیدی