ابوالحسن بنیصدر، اولین رئیس جمهور در حکومت جمهوری اسلامی ایران، روز شنبه، ۱۷ مهرماه، در ۸۸ سالگی در پاریس درگذشت.
خانواده آقای بنیصدر در بیانیهای که صبح شنبه منتشر شد نوشتهاند که او پس از یک دوره طولانی بیماری در بیمارستانی در شهر پاریس درگذشته است.
در این بیانیه آمده است: «با تاسفی بیپایان و قلبی آکنده از اندوه، به اطلاع ملت شرافتمند ایران… میرسانیم که آقای ابوالحسن بنیصدر، رئیس جمهور منتخب مردم ایران پس از انقلاب بهمنماه ۱۳۵۷… در تاریخ ۱۷ مهرماه ۱۴۰۰… پس از مدتی طولانی مبارزه با بیماری در بیمارستان سالپتریه شهر پاریس به رحمت ایزدی پیوست.»
ابوالحسن بنیصدر در ۲ فروردین ۱۳۱۲ در باغچه، از توابع همدان به دنیا آمد. پدر او آیتالله سید نصرالله بنیصدر و مادر او اشرفی فاتح بودند.
آقای بنیصدر که پیش از انقلاب ۵۷ از فعالان سیاسی در خارج از ایران بود، پس از انقلاب به ایران بازگشت و از جمله چهرههای مورد اعتماد روحالله خمینی، رهبر انقلاب ایران محسوب میشد.
او در انتخابات ریاست جمهوری سال ۵۸ نامزد شد و با کسب ۷۶ درصد آرا به عنوان اولین رئیس جمهور ایران پس از انقلاب انتخاب شد.
آقای بنیصدر در این دوره فرماندهی کل نیروهای مسلح ایران را که درگیر جنگ با عراق بودند نیز بر عهده داشت. اختلاف نظرهای او با مقامهای نظامی، محمدعلی رجایی، نخستوزیر، اعضای ارشد حزب جمهوری اسلامی و روحانیون ارشد نظام اما سبب شد که دوران ریاست جمهوری او چندان طولی نکشد و در خرداد سال ۱۳۶۰ با رای «عدم کفایت سیاسی» توسط مجلس ایران برکنار شود.
علی خامنهای، رهبر کنونی جمهوری اسلامی، از جمله چهرههایی بود که نقش محوری در جلسه مجلس برای رای به برکناری ابوالحسن بنی صدر ایفا کرد.
آقای بنیصدر پس از این ماجرا در خطر بازداشت قرار گرفته بود و به صورت مخفیانه همراه با مسعود رجوی، رهبر سازمان مجاهدین خلق از ایران خارج شد و به فرانسه رفت و تا زمان مرگ در این کشور باقی ماند و به فعالیتهای سیاسی خود ادامه داد.
او در یکی از آخرین مصاحبههای خود با رادیوفردا به مناسبت چهلمین سالگرد انقلاب سال ۵۷ گفت: «سقوط جمهوری اسلامی محتمل نیست، قطعی است.»
او همچنین از جمله توصیهکنندگان به تحریم انتخابات در ایران بود و میگفت: «انتخابات در ایران نه تنها آزاد نیست، بلکه با تحقیر رأیدهندگان همراه است، زیرا نه آزادی نامزد شدن وجود دارد و نه آزادی رای دادن.»
سرنوشت آقای بنیصدر در ادبیات سیاسی ایران به یک استعاره تبدیل شد و چهرههای نزدیک به علی خامنهای بارها برای هشدار به چهرههایی چون اکبر هاشمی رفسنجانی، محمد خاتمی، محمود احمدینژاد و حسن روحانی به ماجرای برکناری ابوالحسن بنیصدر اشاره کرده و تهدید کردند که در صورت مخالفت با علی خامنهای به سرنوشت بنیصدر یعنی برکناری از ریاست جمهوری دچار میشوند.
رادیو فردا: