محمود احمدینژاد در یک گفتگوی اختصاصی با ایندیپندنت فارسی گفت که در سالهای آینده روابط ایران با همسایگان به خصوص همسایگان جنوبی بهبود پیدا خواهد کرد زیرا راهی جز این وجود ندارد
محمود احمدینژاد، رئیسجمهوری پیشین ایران گفت: آمریکا طالبان را در افغانستان مستقر کرده است و از دل آن القاعده را صرفا با هدف برخورد با ایران بیرون میآورد، اما این نقشه خیلی زود خنثی میشود.
او در گفتوگویی اختصاصی با کاملیا انتخابی فرد، سردبیر ایندیپندنت فارسی، گفت: «استقرار طالبان بر خلاف اراده ملت افغانستان انجام گرفته است.»
احمدینژاد در عین حال گفت که در سالهای آینده روابط ایران با همسایگان، بهویژه همسایگان جنوبی بهبود پیدا خواهد کرد زیرا راهی جز این وجود ندارد.
او با اشاره به تهدیدات داعش گفت: «داعش کارگزار مستقیم شیطان است برای ایجاد جنگ مذهبی. و جنگ مذهبی، نقشه سرمایهداری جهانی است.»
رئیسجمهوری سابق ایران با اشاره به اختلاف نظرش با سیاست فعلی جمهوری اسلامی در قبال طالبان و در توصیف جایگاه خود و سخنان اعتراضآمیزش نسبت به برخی سیاستها و رویدادها گفت: «من از واژه اپوزیسیون اجتناب میکنم برای اینکه نمیخواهم موضعگیری درست کنم. من هم یک ایرانی هستم و مثل هر ایرانی دیگر حق دارم زندگی کنم و دیدگاه و نظر خود را بگویم. ایران مال همه ۸۵ میلیون ایرانی است. حالا اگر کسی آمده در راس حکومت نشسته، کشور که مال او نیست. کشور مال همه است و همه حق اظهار نظر دارند. وقتی شما میگویید اپوزیسیون، یک تقسیمبندی میشود و گارد گرفته میشود و آن وقت، دیگر حتی حرف درست را هم گوش نمیکنند.»
احمدینژاد گفت: «ایران و عربستان و تا حدودی ترکیه نقشی کلیدی در منطقه دارند. اگر این سه کشور با هم باشند، همه ملتهای منطقه در صلح خواهند بود و هیچ اختلاف و درگیری وجود نخواهد داشت. هر سه کشور، کشورهای بزرگ و مهمی هستند. وقتی اینها با هم اختلاف پیدا میکنند، کلیه مناسبات در منطقه به هم میریزد.»
او افزود: «اولین مسئله این است که هم ایران و هم عربستان باور کنند که داشتن اختلاف به ضرر هر دو کشور است. باور کنند که درگیری آنها برندهای ندارد. صدام به ایران حمله کرد و هشت سال جنگ شد. برنده داشت؟ نداشت. درست است که ایران اجازه نداد خاکش جدا شود، اما خب ایران سر جای خود که بود. برای همین، بعد از هشت سال برگشتیم به نقطه اول، اما با خسارتهای جبراننشدنی.»
احمدینژاد درگیری بین کشورهای منطقه را صرفا به سود دشمنان ملتها و قدرتهای خارج از منطقه دانست و گفت: «هر دو کشور باید مقداری از مواضع خود کوتاه بیایند. ما باید همدیگر را به رسمیت بشناسیم و به عقاید و هویت هم احترام بگذاریم. بپذیریم منطقه مال همه است.»
او گفت: «در این شرایط هر کس قدم جلو بگذارد، جزو قهرمانان تاریخی ملتهای منطقه خواهد شد. آیا ایران و عربستان نمیتوانند مشکل یمن را حل کنند؟ باید از چند هزار کیلومتر آن طرفتر بیایند مسئله را حل کنند؟ کسانی که هیچ رفاقتی با هیچ طرف قضیه ندارند و هر چه درگیری باشد، آنها اسلحه میفروشند. آنها دوست ندارند منطقه آرام و کشوری در منطقه قوی باشد، چه ایران، چه عربستان و ترکیه و عراق و امارات و …»
احمدینژاد گفت: «ایران و عربستان باید مسئله یمن را خود حل کنند و فرمول آن بسیار ساده است: احترام به حقوق ملت یمن. باید اجازه بدهیم ملت یمن خود انتخاب کند.»
او گفت: «از این پس هم، مانند گذشته، هر زمان که فکر کنم میتوانم برای حل و فصل مشکلات سیاست خارجی موثر باشم، اقدام خواهم کرد. من در گذشته برنامههای خودم را تشریح کردهام و برای عدهای هم نامه فرستادم که برخی استقبال کردند و برخی هم مردد بودند.»
محمود احمدینژاد افزود:« در دولت من درآمد سرانه جهش پیدا کرد و تولید ناخالص ملی افزایش یافت. آمارها و شرایط زندگی مردم در آن سالها این را نشان میدهد. اما در سال داخل و خارج، همه متحد شدند که ما موفق نشویم.»
او در باره برنامه هستهای جمهوری اسلامی گفت این مسئله راهکار خودش را دارد. هر چند در این زمینه دعوایی وجود دارد و دعوا، جدی است.
احمدی نژاد افزود: «من در این اختلاف فعلی بین ایران و آمریکا، هیچ چیز مثبتی نمیبینم. هم آمریکا ضرر میکند و هم ایران و هم بسیاری از کشورهای دیگر. جهان یک شبکه است و در هر بخش شبکه اخلال ایجاد شود، کل شبکه آسیب میبیند، مگر افراد خاص سوء استفاده چی، بخواهند سوء استفاده کنند.»
او گفت: «عقلای دو کشور باید بنشینند و این موضوع را حل کنند و باید به چند موضوع هم احترام بگذارند، یکی اینکه به موجودیت و استقلال یکدیگر و حق تعیین سرنوشت یکدیگر را به رسمیت بشناسند و در امور یکدیگر مداخله نکنند.»
احمدینژاد گفت: «در دولت ما، به آمریکا نامه داریم حالا اگر ما دولتها با هم مشکل داریم، چرا جلو مردم را گرفتهاید؟ اجازه بدهید مردم دو کشور راحت تردد کنند. هم ایران سختگیری میکند و هم شما، چرا؟ اجازه بدهیم مردم با هم تعامل کنند. خود این به رفع اختلاف کمک میکند. اصلا شاید خود این یک راه حل باشد که دو طرف ویزا را بردارند یا سالانه به چند میلیون نفر ویزا بدهند.»
او گفت: «الان روشن نیست اختلافات بر سر چیست. سر سوریه است؟ فرمول روشن است، هر چه مردم سوریه گفتند همه قبول کنند. در مورد یمن، همینطور. در مورد عراق، همینطور. در مورد افغانستان هم همینطور. به نظرم همین اتفاق هم خواهد افتاد، چون راهی جز این وجود ندارد.»
رئیسجمهوری سابق ایران در باره احتمال حمله نظامی اسرائیل به تاسیسات هستهای ایران گفت: همه چیز ممکن است اما هیچ جنگی در منطقه، برندهای نخواهد داشت. جنگ نتیجهای جز تخریب منطقه نخواهد داشت.
او گفت: «مسئله باید در سطحی بالاتر حل شود. آیا آمریکا واقعا از برنامه هستهای ایران نگران است؟ آمریکا پنج هزار و ۶۰۰ بمب اتم پیشرفته نسل پنجم دارد. موشکهای دوربرد نقطهزن دارد. از اقیانوس هند میتواند هر نقطهای در منطقه را بزند.»
احمدینژاد گفت: «به نظر من، مسئله برنامه هستهای بهانه است. یعنی یک اختلافی وجود دارد و این مسئله، بهانهای شده است برای تشدید آن اختلاف. باید آن اختلاف را حل کرد.»
او گفت: «در این میان اتهاماتی متوجه ایران شده است. اما آیا واقعا ایران احتیاج به بمب اتم دارد؟ میخواهد با بمب اتم چه کاری انجام دهد؟ رژیم صهیونیستی هم دارد دیگر، به چه دردش خورده است؟»
محمود احمدینژاد بازدارندگی سلاح هستهای را رد کرد و گفت: «بمب اتمی متعلق به یک دوره خاص از تاریخ است. جامعه انسانی از آن عبور کرده است. همانطور که از تیر و کمان عبور کرده است. الان افکار انسانی مهم است.»
او افزود: «انرژی اتمی با بمب اتمی تفاوت دارد. همه به انرژی اتمی نیاز دارند.»
احمدینژاد بار دیگر با تاکید بر اینکه برنامه هستهای ایران یک بهانه است، گفت:« قبل از برنامه هستهای چرا ما و آمریکا با هم دعوا داشتیم؟ آمریکا از عراق در جنگ علیه ما حمایت کرد، ما را تحریم کرد. چرا؟ این چرا مهم است.»
او گفت: «الان هند، پاکستان و رژیم صهیونیستی بمب اتم دارند. اینها اشکال ندارد؟ من اطلاع دقیق دارم چند کشور دیگر در منطقه هم بمب اتم دارند، چرا کسی به آنها ایراد نمیگیرد؟ ما داشته باشیم بد است؟ ما که البته گفتهایم نمیخواهیم بمب اتم داشته باشیم.»
او حاضر به ارائه توضیحات بیشتری در این زمینه که کدام یک از کشورها در منطقه صاحب بمب اتم هستند، نشد.
احمدینژاد افزود: «بار دیگر میگویم دوران بمب اتم گذشته است. الان اگر مردم در آمریکا ناراضی باشند و علیه حکومت شورش کنند، بمب اتم به درد میخورد؟ یا شوروی سابق را در نظر بگیرید. بمب اتم داشت، اما فروپاشید.»
او گفت: آمریکا باید بپذیرد که ایران، دیگر ایران پنجاه سال قبل نیست. ملت ایران میخواهد روی پای خودش بایستد. این موضوع باید به رسمیت شناخته شود و ما نباید در امور داخلی همدیگر دخالت کنیم.
احمدینژاد گفت: «مسئله اصلی باید حل شود. بقیه چیزها بهانه است. آنها به ما میگویند تروریست، ما به آنها میگوییم و هر دو دلایلی روی میز میگذاریم. آمریکاییها به ما میگویند چرا در منطقه دخالت میکنید در حالی که خودشان بیشتر از هر کشور دیگر در امور منطقه دخالت میکنند. من مخالف هر دخالتی هستم، اما آمریکا که این ایراد را به ما میگیرد، خودش بیشتر از همه در منطقه دخالت میکند.»
او گفت: «همه کشورها اشکال دارند. اگر ما بخواهیم روی اشکالات همدیگر تاکید کنیم، مشکلات هیچوقت حل نمیشود و همه ضرر میکنند.»
احمدینژاد با زیر سوال بردن صداقت دونالد ترامپ برای مذاکره مستقیم و بدون شرط، گفت :«این جمهوری اسلامی است که باید پرچمدار مذاکره و صلح باشد. ضمن اینکه، همزمان با تحریمهای شدید، چگونه انتظار دارید که پای میز مذاکره رفت؟ از موضع نابرابر که نمیتوان مذاکره کرد. تفاهم پایدار با موضع برابر اتفاق میافتد.»
او در پیشبینی خود از آینده منطقه خود گفت جهان به سمت جنگ سرد دیگری پیش نخواهد رفت.
احمدینژاد در باره شیوع کرونا گفت: «عدهای کار تحقیقاتی انجام میدادند و کنترل کار از دستشان در رفت و بعد بقیه آمدند با واکسن و دارو سوار بر کار شدند.»
او توضیحی در باره اینکه چه کسانی یا کدام کشور این تحقیقات را انجام میدادند، نداد و گفت: «عدهای شیطان صفت با کیف کرونا را حمل میکنند و جهان را به آشوب میکشند. روزی در آینده حسابکشی خواهد شد. الان سلاحهای میکروبی خیلی پیشرفت کردهاند، اما این تسلیحات که صلح ایجاد نمیکنند.»
محمود احمدینژاد در این گفتوگو همچنین با اشاره به در پیش بودن پنجاهمین سالگرد تاسیس کشور امارات متحده عربی و چهل و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی گفت: «انقلاب با تاسیس کشور متفاوت است. ایران هزاران سال است که وجود داشته، حالا نظام اداره کشور تغییر کرده، اما امارات متحده عربی کشوری است که به تازگی تاسیس شده است و به همین دلیل، نمیتوان این دو کشور را از جهات گوناگون، از نظر تاریخ، فرهنگ، جمعیت و … با هم مقایسه کرد.»
احمدینژاد گفت: «با این همه، ما با هم همسایه و دوست هستیم. باید در کنار یکدیگر باشیم و با هم، منطقه را اداره کنیم.»
او که برای بازدید از اکسپو دبی، به امارات متحده عربی رفته بود، گفت: «تغییراتی که در امارات متحده عربی رخ میدهد، تغییرات وسیع و سریعی است و این کشور در جذب تاجران و سرمایهگذاران موفق بوده است. دبی الان یک مرکز تجاری است که متکی به برنامهریزیهای اقتصادی است، ابوظبی و شارجه هم متکی به درآمدهای نفتی است و این امارات با هم تفاوتهایی دارند.»
با این حال، احمدینژاد قضاوت در باره میزان پیشرفت امارات متحده عربی را منوط به انتشار اهداف استراتژیک و بلند مدت این کشور و مقایسه دستاوردهای کنونی با اهداف نهایی این کشورها دانست.
احمدینژاد شرایط ایران را از نظر منابع مادی و انسانی و موقعیت جغرافیایی بسیار متفاوت از امارات متحده عربی دانست و گفت: «در ایران، اگر اهداف درازمدتی هم وجود داشته باشد، صرفا برای عدهای و نه همه روشن است و چون اهداف روشن نیست، راههای رسیدن به آنها نیز روشن نیست. مردم از این وضعیت رنج میبرند. امیدوارم که شرایط اصلاح شود.»
او افزود: «ایران ظرفیت این را دارد که خیلی زود خود را به سطح کشورهای منطقه برساند.»
او در باره سفرش به امارات متحده عربی گفت به قصد بازدید از اکسپو به این کشور سفر کرده است.
احمدینژاد گفت: «اکسپو دبی، رویدادی تجاری نیست بلکه با هدف معرفی فرهنگها و تاریخ ملتها و کشورها برای نزدیکی به یکدیگر برگزار میشود.»
محمود احمدی نژاد، رئیس جمهوری اسبق ایران در یک سفر پنج روزه برای بازدید از نمایشگاه اکسپو ۲۰۲۰، به شهر دبی در امارات متحده عربی آمده بودند.