بر اساس جدیدترین گزارش سازمان شفافیت بینالملل درباره شاخص ادراک فساد در سال ۲۰۲۱، ایران یکی از فاسدترین کشورها حتی در منطقه به شمار میرود.
طبق این گزارش، ایران در میان ۱۸۰ کشور، از لحاظ گستردگی فساد مالی در جایگاه ۱۵۰ و همردیف با کشورهای گینه، گواتمالا و تاجیکستان قرار گرفته است.
به این ترتیب وضعیت فساد مالی در ایران بدتر از وضعیت حاکم بر کشورهایی همچون اوگاندا، بنگلادش، موزامبیک و آنگولا است.
در میان کشورهای همسایه ایران و منطقه، تنها وضعیت کشورهای عراق، ترکمنستان، افغانستان، سوریه و یمن بدتر از ایران است.
در این منطقه، کشورهای امارات، قطر و اسرائیل از بهترین شرایط در کنترل فساد مالی برخوردار هستند. امارات با کسب ۶۹ امتیاز در رتبه ۲۴ قرار دارد.
وضعیت فساد در جمهوری اسلامی طی سالهای اخیر با شتاب قابل ملاحظهای وخیمتر شده است به گونهای که مثلا، ایران از لحاظ شاخص ادراک فساد نسبت به سال ۲۰۱۷ میلادی، ۲۰ پله تنزل پیدا کرده است. ایران در آن سال در رتبه ۱۳۰ قرار گرفته بود.
دانمارک؛ پاکترین کشور
در صدر این فهرست، دانمارک با کسب ۸۸ امتیاز به عنوان بهترین کشور دارای کمترین فساد معرفی شده است. کشورهای نیوزلند، فنلاند، سنگاپور و سوئد هم در رتبههای دوم تا پنجم قرار دارند.
کشور آلمان نیز با کسب ۸۰ امتیاز از مجموع ۱۰۰ امتیاز در رده دهم قرار دارد.
در انتهای این جدول، کشورهای سودان جنوبی، سومالی، سوریه و ونزوئلا دیده میشوند که وضعیت فساد مالی در آنها، وخیمتر از سایر کشورهای جهان است.
نحوه محاسبه فساد مالی
سازمان شفافیت بینالملل از سال ۲۰۰۴ به این سو، همه ساله گزارشی درباره فساد مالی در کشورهای مختلف جهان منتشر میکند.
ردهبندی کشورها از منظر فساد مالی بر اساس دادن امتیاز بین یک تا ۱۰۰ به کشورها است. در این بین کشوری که از امتیاز کمتری برخوردار باشد، از منظر مالی فاسدتر از کشورهایی است که امتیازات بیشتری کسب میکنند.
کشوری که کمتر از ۵۰ امتیاز کسب کند، بر اساس ارزیابی سازمان شفافیت بینالملل در شمار کشورهای فاسد قرار میگیرد.
امتیاز ایران در این بررسی، ۲۶ است و به این ترتیب، در شمار یکی از فاسدترین کشورها قرار دارد.
دویچه وله: