اظهارات مقامات روس درباره تضمین خواهی در برجام و اظهارات امیر عبدالهیان در مسکو با واکنش های متعدد فعالان سیاسی روبرو شده است: امروز عبدالهیان وزیر امور خارجه به مسکو سفر کرد، سفر او به مسکو و اظهارات وی مبنی بر «امیدوارم در گفت وگوهای امروز بتوانیم در مسیری که روسیه در نظر گرفته قرار بگیرم» با واکنش های متعددی روبرو شد.
فائزه هاشمی رفسنجانی درگفتگو با سایت دیدهبان ایران و در واکنش به اظهارات مقامات رسمی ایران درباره روابط با روسیه گفت: «مسئله نگران کنندهی که وجود دارد این است که به مستعمره شدن نزدیک شده ایم. متاسفانه چین و روسیه ما را به صورت کلان به شکل مستعمره می بینند. متاسفانه سفرهای که مقامات ما به مسکو داشتند برای ما حقارت و وهم به همراه داشت تا یک رابطه دو جانبه و یا تامین منافع دو جانبه نشان داده شود.در حمله روسیه به اوکراین بدون اینکه جنگ را محکوم کنیم در کنار روسیه قرار گرفتیم»
فائزه هاشمی رفسنجانی خاطر نشان کرد: «حمله نظامی پوتین به اوکراین را تقصیر ایالات متحد آمریکا میاندازیم به جای اینکه پوتین را زیر سوال ببریم. سفیر روسیه به خودش اجازه میدهد رسانه های ما را تهدید کند که باید از عملیات ویژه استفاده کنید.»
وی در ادامه گفت: «وزارت خارجهی ما باید سفیر را احضار میکرد و تذکر میداد برای چنین جسارتی به مردم ما دختر ورزشکار ما را به کمیته انضباطی میبرند زیرا روی پیراهنش مخالفت با جنگ را حک کرده بود.»
فائزه هاشمی در پاسخ به اظهارات دبیر شورای عالی امنیت جمهوری اسلامی درباره مذاکرات هسته ای گفت: «شمخانی به زبان روسی توییت میزند روسیه پیشنهاد داده در منافع برجام تحریمهای ان باید حفظ شود در رابطه با ایران ما دوباره این موضوع را بر گردن امریکا میاندازیم و روسیه دفاع میکنیم .
وی خاطر نشان کرد: «روسیه واسطه میشود بین ما و آمریکا در مذاکرات برجام در این جا این سوال مطرح است روسیه به منافع ما توجه میکند یا منافع خودش؟»
فیلم زیر: وقتی آبا و اجداد پوتین به ایران حمله کردند
فائزه هاشمی رفسنجانی گفت: «این عملکردها در صورت منافع دوطرفه نیست به نظر میآید ایران شده عامل بی جیر و مواجب و بدون منافع روسیه و چین؛ تا چه زمانی میخواهیم به دلیل غرب ستیزی و حمایت نشدن از سمت مردم خودمان به این کشورها باج بدهیم ؟»
رادیو فرانسه در گزارشی گفت: حملۀ نظامی روسیه به خاک اوکراین در میان مردم سراسر جهان، نگرانی، اندوه، خشم و بیزاری برانگیخته است. گروههای اندکی در جهان از پوتین و ادعاهای بیپایۀ او دربارۀ اوکراین پشتیبانی میکنند.
بیش از ۱۴۰ کشور به قطعنامۀ مجمع عمومی سازمان ملل در محکومیت این حمله رأی مثبت دادند. تنها ۵ کشور از جمله فدراسیون روسیه و بلاروس با آن قطعنامه مخالفت کردند. ۳۵ کشور از جمله ایران رأی ممتنع دادند.
اما خامنهای و حامیانِ رنگارنگ او علت اصلیِ جنگ را «فتنه انگیزی آمریکا و اروپا» اعلام کردند.
گروههای بزرگی از مردم ایران تاکنون از راههای گوناگون به ویژه در شبکههای اجتماعی تجاوز روسیه را به تمامیتِ ارضی اوکراین محکوم کردهاند و جنبش مدنیِ گستردهای در ایران در اعتراض به این تهاجم نظامی به راه افتاده است.
بیزاری و هراس ایرانیان از روسیه ریشههای نیرومند تاریخی دارد. این کشور در حافظۀ تاریخی ایرانیان یادآور کشتار، ویرانی، اشغال نظامی، آزادی کشی و تجزیۀ کشور است.