شمار و میزان ضرباتی که جمهوری اسلامی از مجموعه عملیات اسراییل خورده و میخورد رو به گسترش است و با سرخوردگی حامیان این نظام همراه شده است.
انفجارها و اختلالها و افشاگریها در کنار حذف فیزیکی فرماندهان سپاه پاسداران در داخل ایران و حمله مستقیم نظامی به تاسیسات و مقرهای این نهاد نظامی در سوریه، مجموعه اقدامات اسراییل علیه جمهوری اسلامی در سالهای اخیر است که در ماههای گذشته تشدید شده است.
فرماندهان سپاه پاسداران هم در واکنش به مجموعه این اقدامات، تنها از زبان تهدید استفاده میکنند و اگر هم قصد مقابله به مثل هم داشتهاند، تاکنون در این زمینه موفق نبودهاند. این بیعملی و ناتوانی، حیثیت جمهوری اسلامی در میان حامیان و وفادارانش هم را لکهدار کرده و آنها در شبکههای اجتماعی بارها به این مساله اشاره کردهاند.
نهایت واکنشی که سپاه پاسداران به مجموع این اقدامات داشته نیز دو بار حمله موشکی به اربیل در عراق بوده که حتی از نظر تبلیغاتی هم دستاورد چندانی در پی نداشت. واقعیتهای سیاسی و نظامی میگوید که جمهوری اسلامی علیرغم تبلیغات گستردهای که میکند، امکان و توان و قدرت مقابله با حملات همهجانبه اسراییل و پاسخگویی به آنها را ندارد.
فصلنامه «آفاق امنیت» وابسته به سپاه پاسداران هم در تازهترین شماره خود تحقیقی کمیاب با عنوان «تهدیدات نظامی-امنیتی» اسراییل علیه ایران منتشر کرده و فهرستی از مجموعه ضربات اسراییل به جمهوری اسلامی طی ۱۵ سال اخیر را منتشر کرده است.
راهبرد بازدارندگی چیست؟
این نشریه عامل حذف فیزیکی دانشمندان هستهای، انفجار در پادگان موشکی سپاه پاسداران، انفجار در تاسیسات هستهای نطنز، حمله به پارچین و برخی آتشسوزیها را اسراییل اعلام کرده است.
این تحقیق موثرترین سیاست جمهوری اسلامی برای مقابله با ادامه چنین حملات و اقداماتی را «راهبرد بازدارندگی» اعلام کرده است.
این راهبرد از یک سو متکی به افزایش توان موشکی و نظامی و از سویی دیگر تقویت گروههای نیابتی و شبهنظامی جمهوری اسلامی همچون حماس و حزبالله لبنان و حشدالشعبی در عراق است.
«نفتالی بنت»، نخستوزیر اسراییل هم در واکنش به راهبرد دوم جمهوری به تازگی گفته است که ««ما دکترین هشتپا را به اجرا گذاشتهایم و دیگر با شاخکها، با گروههای نیابتی ایران بازی نمیکنیم؛ ما معادله جدیدی را تدوین کردهایم و سر هشتپا را هدف میگیریم.»
فرمانده ارتش اسراییل هم روز گذشته به صراحت اعلام کرد، این کشور هزاران هدف را در صورت جنگ با گروه شبهنظامی حزبالله لبنان شناسایی کرده است.
او به شهروندان لبنانی توصیه کرد، قبل از شروع درگیری بعدی احتمالی اسراییل با حزبالله، خانههای خود را در مناطق تحت کنترل حزبالله ترک کنند.
این دو موضعگیری مقامهای اسراییلی در کمتر از یک هفته نشان از آغاز دور جدید مجموعه اقدامات منسجم و هدفمند تلآویو برای مقابله با سیاستهای منطقهای و جهانی جمهوری اسلامی دارد. اقداماتی که به نظر میرسد در هفتههای اخیر در داخل خاک ایران افزایشی قابل توجه داشته است.
توان بالای اقتصادی، شرط یکم بازدارندگی
فصلنامه «آفاق امنیت» هم در این میان شرط موفقیت جمهوری اسلامی در اتخاذ راهبرد «بازدارندگی» توان بالا اقتصادی و رشد اقتصادی قابل قبول دانسته است.
شرطی که به نظر میرسد تا سالها امکان تحقق آن وجود ندارد و وضعیت وخیم اقتصاد کلان ایران منجر به شکلگیری اعتراضهای گسترده اجتماعی و اقتصادی در شهرهای مختلف شده که هدف اصلی این اعتراضات هم حاکمان مذهبی و اصل جمهوری اسلامی است.
اقتصاد جمهوری اسلامی در پی تحریمهای گسترده بینالمللی تا حدی ضعیف شده که پایههای مشروعیت و کلیت این نظام را از اساس مورد هدف قرار داده است.
به نظر میرسد این قحطی اقتصادی بر میزان حمایت جمهوری اسلامی از گروههای نیابتی و مسائل نظامی هم تاثیر منفی گذاشته باشد.
دیپلماسی فعال، شرط دوم بازدارندگی
فصلنامه «آفاق امنیت» در کنار چنین شرطی، شرط یک «دیپلماسی فعال» را هم مطرح کرده است بتواند نقش موثرتر، پویاتر و واقعبینانهتری در منطقه داشته باشد. شرطی که به نظر میرسد نه مقامهای جمهوری اسلامی درک درستی از آن دارند و نه منطقه حاضر به پذیرش این سیاستها باشد.
مردمی بودن، شرط سوم بازدارندگی
این فصلنامه شرط دیگر موفقیت چنین راهبردی را «تکیه بر خواست و نظرات مردم» دانسته و نوشته است باید «بسترهای لازم برای جلب رضایت آنها» فراهم شود. موضوعی که پیوندی وثیق با شرایط اقتصادی مردم ایران دارد و روز به روز در جهت عکس و عبور مردم از حاکمان روحانی در حرکت است.
سه شرط این نشریه وابسته به سپاه پاسداران در شرایطی مطرح شده که زمینههای تحقق این شروط به هیچ عنوان در ایران کنونی و آینده آن دیده نمیشود وهیچ نشانهای مبنی بر اینکه جمهوری اسلامی ارادهای مبنی بر تحقق آنها داشته باشد نیز در دست نیست.
بهنام قلیپور, ایرانوایر: