در پی فراخوانهای مردمی برای اعتصابات و اعتراضات همزمان سراسری در شهرهای ایران، اعتصاب گسترده در شهرهای سنندج، مریوان، بوکان، سقز و بانه در جریان است.
گزارشها حاکی از حضور گسترده و بیسابقه نیروهای مسلح یگان ویژه، لباس شخصیها و نیروهای محلی وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در میادین، خیابانها و محلات سنندج و سقز برای سرکوب معترضان در این دو شهر هستند.
یک منبع مطلع به «ایرانوایر» گفت امروز چهارشنبه ۲۰ مهر ۱۴۰۱، نیروهای مسلح یگانهای ویژه در نقطه به نقطه شهرهای سقز و سنندج، بهویژه محلاتی چون «شریفآباد»، چهارراه «عباسآباد»، میدان «نبوت»، میدان «اقبال»، چهارراه «صفری» و خیابان «سیروس» در سنندج و میدان «استقلال»، خیابان «سعدی»، سهراه «ملکی»، میدان «زندان»، میدان «جامی»، «بهارستان»، بلوار «کردستان» و میدان «٢٢ بهمن» سقز که طی چند روز گذشته محل تجمع معترضان در این دو شهر بوده، در حال گشتزنی و آماده برخورد با مردم هستند.
از سوی دیگر، به گفته منابع محلی، نیروهای سپاه پاسداران به همراه نیروهای بومی وابسته به این نهاد نظامی، در وجب به وجب محلات، میادین و خیابانهای سطح شهرهای سقز و سنندج مستقر شدهاند.
این منابع محلی همچنین تصریح میکنند که نیروهای مسلح حکومتی از شانزدهم مهر تاکنون در این دو شهر علاوه بر گلولههای ساچمهای و پلاستیکی، در برخی موارد از گلولههای جنگی علیه معترضان استفاده کردهاند.
وضعیت جنگی در سنندج؛ چندین کشته و دهها زخمی
روز سهشنبه ۱۹ مهر، علاوه بر سقز و سنندج، معترضان در شهرهای دیواندره و بانه نیز در حمایت از اعتراضات سراسری و علیه برخورد خشن با معترضان در سقز و سنندج به خیابانهای این شهر آمده بودند.
این در حالی است که یک منبع آگاه در سنندج گفت: «صبح روز گذشته به نظر میرسید از بیم حمله احتمالی معترضان به صداوسیمای شهر، سه فروند تانک و نفربر را به همراه شماری از نیروهای یگان ویژه در حیاط صداوسیما مستقر کرده بودند.»
این منبع آگاه در سنندج همچنین اضافه کرد که در پی تداوم اعتراضات گسترده معترضان در محلات این شهر، شامگاه هجدهم مهر از طریق هواپیمای جنگی، شمار قابل توجهی از نیروهای مسلح را برای تقویت و پشتیبانی نیروهای از نفس افتاده و از پیش موجود در این شهر اعزام کرده بودند.
او گفت: «بسیاری از این نیروهای تازه نفس نه زبان کُردی میدانند و نه زبان فارسی. همچنین به نظر نمیرسد این نیروها که به تازگی برای سرکوب معترضان به سنندج اعزام شدهاند، ایرانی باشند.»
یکی دیگر از شهروندان سنندج گفت: «در جریان درگیریهای شب هجدهم مهر در محله شریفآباد، در پی شلیک گلولههای جنگی مستقیم نیروهای حکومتی، یک جوان معترض به شدت زخمی شد و تاکنون خبری از هویت و سرنوشت او در دست نیست.»
شهروند دیگری که در نایسر سنندج زندگی میکند، در گفتوگو با «ایرانوایر»، از زخمی شدن چندین معترض در این منطقه در جریان اعتراضات شامگاه هفدهم خبر داد: «شامگاه هفدهم مهر، در پی شلیک مستقیم نیروهای مسلح حکومتی به سمت معترضان، علاوه بر چندین زخمی، گفته میشود یک نوجوان ١٢ ساله کشته شده اما تاکنون هویت او مشخص و یا اعلام نشده است.»
یکی دیگر از منابع در سنندج در رابطه با شدت و میزان برخورد نیروهای مسلح حکومتی با معترضان در این شهر به «ایرانوایر» گفت: «هجدهم مهر هم یک دختر و پسر جوان در جریان اعتراضات مردمی در این شهر در نزدیکی پادگان عملیاتی امام علی سپاه پاسداران سنندج به ضرب گلولههای جنگی نیروهای مسلح حکومتی کشته شده و به دست نیروهای نظامی افتادهاند.»
به گفته این منبع آگاه، همزمان با برخورد نیروهای انتظامی و امنیتی برای کنترل اعتراضات در سنندج، بازداشت گسترده شهروندان هم در جریان است.
از سوی دیگر، منابع محلی در سنندج از کنترل شدید بیمارستانها، درمانگاهها، مراکز پزشکی و داروخانهها، به ویژه داروخانههای شبانهروزی توسط نیروهای امنیتی خبر میدهند.
عصر امروز یکی از شهروندانی که در جریان اعتراضات سنندج زخمی شده است، ضمن ارسال تصاویری از وضعیت جسمی خود در پی شلیک مستقیم نظامیان حکومتی، به «ایرانوایر» گفت: «نیروهای مسلح حکومتی چهار روز قبل در جریان اعتراضات مردمی از فاصله یک متری به من شلیک کردند و بیش از ۱۰۰ ساچمه به باسن، کمر و پشتم اصابت کرده است.»
به گفته این شهروند زخمی، در حال حاضر چون از بیم بازداشت، امکان دسترسی به مراکز درمانی ندارد و به عمل جراحی نیاز دارد، فعلا تنها سعی او این است که از عفونت زخمها جلوگیری کند.
بازداشت صدها شهروند و شکنجه تکان دهنده معترضان در سقز
بر اساس گزارشهایی که عصر امروز۲۰ مهر ۱۴۰۱ از شهر سقز رسیده است، معترضان در محله «قوخ»، در گرماگرم اعتصاب گسترده بازاریان این شهر به خیابان آمده و اعتراضات خود را از سر گرفتهاند.
ادامه این اعتراضات در حالی است که شامگاه شب گذشته، نوزدهم مهر، معترضان در میدان زندان سقز مجسمه «پیشمرگ مسلمان» را به آتش کشیدند.
به گفته منابع محلی در سقز، شب گذشته به دلیل شدت اعتراضات در محله بهارستان، برق این محله برای چندین ساعت قطع شد.
این در حالی است که یک منبع نزدیک به دادگستری این شهرستان در رابطه با شمار معترضان بازداشت شده به «ایرانوایر» گفت از آغاز اعتراضات مردمی تاکنون، ٩٠٠ نفر از شهروندان سقزی توسط نیروهای یگانهای ویژه، ستاد خبری اداره اطلاعات و اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت و در زندان مرکزی و بازداشتگاههای این دو نهاد امنیتی محبوس شدهاند.
همین منبع هجدهم مهر در رابطه با تراکم جمعیت و افزایش روزافزون شمار بازداشتیها و کمبود جا در زندان مرکزی سقز، از انتقال دستکم ٢٠٠ معترض بازداشت شده از زندان مرکزی سقز به زندان مرکزی همدان خبر داده بود.
یورش نیروهای مسلح به منازل شهروندان در بانه
منابع محلی «ایرانوایر» در شهر بانه وضعیت شب گذشته، ۱۹ مهر ۱۴۰۱ را پس از شروع اعتراضات مردمی، «پرتنش» توصیف میکنند.
یک منبع آگاه در گفتوگو با «ایرانوایر» در همین رابطه میگوید: «شب گذشته، پس از آغاز اعتراضات در بانه و رویایی شماری از معترضان با نیروهای یگان ویژه، نظامیان حکومتی معترضان را هدف شلیک گولولههای ساچمهای و گاز اشکآور قرار داده و معترضان را متفرق و چند معترض را هم بازداشت کردهاند.»
او در ادامه میگوید: «شب گذشته، نیروهای یگانهای ویژه با کمک جاشها (مزدوران محلی)، علاوه بر شناسایی و متفرق کردن معترضان، با شلیک گلولههای ساچمهای و گاز اشکآور در میدان مروتی این شهر، به منازل شماری از شهروندان در محله گاراژ بختیاری بانه یورش برده و با شکستن شیشهها و پنجره منازل و ضرب و شتم مردم، به داخل خانههای آنها وارده شدهاند.»
جاش در زبان کُردی به معنای مزدور است؛ اصطلاحی که از سوی مردم برای حامیان حکومت و نهادهای امنیتی به کار میرود.
این شاهد عینی در همین رابطه میگوید: «نیروهای مسلح حکومتی با کمک جاشها (مزدوران محلی) وارد شش خانه در این محله شده و خواسته بودند دختران و پسران جوانی که احتمالا پس از اعتراضات در این خانهها خود را مخفی کرده باشند را بازداشت کنند.»
این شهروند بانهای تصریح میکند یکی از شهروندانی که در پی اعتراض به برخورد خشن و توهینآمیز ماموران حکومتی به زنان و مردان این خانوادهها مورد ضرب و شتم شدید قرار گرفته، از هوش رفته است و همسایهها بلافاصله او به بیمارستان این شهر منتقل کردهاند.