واکنش‌ها به نمایش جسد مصنوعی قربانی جنگ در صدا و سیما

By | ۱۴۰۲-۰۵-۰۸

نمایش پیکر مصنوعی یکی از قربانیان جنگ ایران و عراق در یکی از برنامه‌های شبکه سه تلویزیون جمهوری اسلامی به والدین سالمند او، واکنش‌های انتقادی زیادی را در فضای مجازی به دنبال داشت.

منتقدان این اقدام بر این باورند که جمهوری اسلامی برای «داغ‌کردن تنور مداحی»، حاضرند دست به هر اقدامی بزنند و چنین رفتار غیرانسانی را به نمایش بگذارند.

این انتقادات نه‌تنها در میان منتقدان سیاست‌های حاکمیت، حتی از زبان شماری از چهره‌های مذهبی شنیده می‌شود.

«امیررضا خادم»، ستاره سابق کشتی ایران، در پستی اینستاگرامی در واکنش به این اقدام صداوسیما نوشت: «خداوکیلی، کیست که بویی از انسانیت برده باشد و به خود اجازه دهد برای بازی با احساسات هموطنان پاک دل، مادر و پدر سالخورده شهیدی را جلوی دوربین رسانه ملی بنشاند و چند تکه استخوان فرزندشان را پس از چهل سال بی‌خبری، مقابل‌شان گذارده و با مجلس گرم‌کنی چند مداح مدعی رهروی راه حسین، برنامه پرمخاطب بسازد؟»

این چهره شناخته شده ورزش کشتی در ادامه نوشت: «متاسفم که ده‌ها سال است اعتقادت پاک و بی‌غل‌و‌غش همین قشر مردم پاک طینت و معتقدم، نردبانی شده برای بالا رفتن عده‌ای بی‌اخلاق، منافق و منفعت‌طلب.»

«سید هادی کسایی‌زاده»، روزنامه‌نگار و مدیر مسوول ماهنامه «آزادی»، یکی دیگر از منتقدان این برنامه بود. او در حساب کاربری توییتر خود نوشت: «‌به‌عنوان یک روزنامه‌نگار و کارشناس روابط عمومی حرفه‌ای و افکارسنجی، این اقدام رسانه ملی را اقدام عامدانه در تولید محتوای “ابزورد” همراه با پروپاگانداری کثیف می‌دانم.»

او این اقدام را بخشی از «سهم خواهی دولتی و حکومتی» توصیف کرد و با موضوع  دفن جان باختگان گمنام جنگ در باغچه و حیاط سازمان‌ها مقایسه کرد.

یکی از آسیب‌دیدگان جنگ که در ادبیات جمهوری اسلامی «جانباز» نامیده می‌شوند نیز در واکنش به انتشار این ویدیو نوشته است: «‌به‌عنوان جانباز دفاع مقدس اعلام می‌کنم که این افراد و بیشتر مسولین، فقط و فقط از اسم و جایگاه شهدا سواستفاده می‌کنند و با عملکرد ضعیف و ریاکارانه خود، پشت این داستان‌ها قایم می‌شوند.»

او در ادامه تاکید کرده است که «ما راضی نیستیم در هیچ مراسمی از اسم و نام ایثارگران سواستفاده و حتی ذکرشود، ما هم از همین مردم بودیم و مافقط برای دفاع از خاک وطن به جنگ رفتیم و همین‌که مردم قدرشناسی داریم کافی است. مسوولین فقط برا حفظ صندلی و خیانت و ندانم‌کاری خودشان از اسم وعکس این عزیزان سواستفاده می‌کنند.»

«مصطفی فقیهی»، دیگر روزنامه‌نگار ساکن ایران و صاحب امتیاز پایگاه خبری «انتخاب» نیز، با انتشار تصویری از این برنامه در حساب کاربری خود در توییتر نوشت: «این نمایش بهت‌آور، آخرین تلاش‌های یک جریان مشکوک، ضدملی و مناسبتی‌محور برای جذب مخاطب و تهییج احساسات مردم است؛ اگرچه، تنور شبکه‌‌ سه و تلنت‌شو مداحی با استهزایی چنین زشت، و بازیگری‌هایی چنان نچسب، داغ نمی‌شود! کاش به جنازه‌ شهید و مظلومیت و رنج پدر و مادرش رحم کنید.»

کاربری به نام «یوسفی‌نژاد» که در حساب کاربری توییتر خود را «رزمنده و جانباز جنگ ایران و عراق» معرفی کرده نیز نوشته است: «این صحنه دردناک را چگونه باید توصیف کرد؟! آیا کسانی که برای چند لحظه گرم کردن برنامه خودشان دست به چنین اقدام کثیفی زدند، فکر دل پدر و مادر این شهید را کردند ؟! به نمایش گذاشتن جسد مصنوعی شهید در کنار پدر و مادرش، برای گریاندن چند مخاطب چقدر ارزش دارد؟!»

استفاده از تابوت‌های خالی تحت عنوان شهدای جنگ به خانواده‌هایی که فرزندانشان مفقودالاثر شده‌اند در گذشته نیز مرسوم بوده و از دید بسیاری، با هدف برانگیختن احساسات خانواده «شهدا» و‌ مردم و پرت کردن حواس آن‌ها از مسائل جاری انجام می‌شود.

این اقدام برنامه‌سازان صدا‌و‌سیما حکومتی ایران درحالی صورت گرفته است که در مراسم عزاداری برای امام سوم شیعیان امسال، تغییر نمادهای عزاداری برای یادآوری کشته‌شدگان اعتراضات «جنبش مهسا»، توجه بسیاری از شهروندان را به خود جلب کرد.

شماری از شهروندان در حین عزاداری تصویر «خدانور لجه‌ای» را بازنمایی کردند، در‌حالی‌که با دست بسته به میله پرچم بسته شده بود. برخی از گروه‌های عزاداری نیز بر مزار جان باختگان اعتراضات حاضر شدند.
ایران وایر:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *