گروهی از مردم با وجود جو شدید امنیتی و استقرار ماموران در محوطه بهشت زهرا در مراسم خاکسپاری آرمیتا گراوند شرکت کردند و شعارهایی از جمله «آرمیتا روحت شاد» سردادند. گزارشهای رسیده به ایران اینترنشال حاکی از بازداشت تعدادی از شرکتکنندگان است.
در همین حال وبسایت ههنگاو هم خبر داده دو نفر از بستگان آرمیتا و همچنین چند زن که هویتشان تاکنون معلوم نیست، در محوطه بهشت زهرا از سوی نیروهای امنیتی بازداشت شدند.
همزمان منابع آگاه به ایراناینترنشنال گفتند فشار ماموران امنیتی بر خانواده این نوجوان تشدید شده است.
بر اساس اعلامیهای که خانواده آرمیتا گراوند منتشر کردهاند. او در قطعه ۹۹ «بهشت زهرا»ی تهران دفن خواهد شد.
در همین حال، سازمان حقوق بشری ههنگاو گزارش داد نهادهای امنیتی با افزایش فشار بر خانواده آرمیتا گراوند، اعلامیههای نصب شده در حوالی منزل خانوادهاش در خیابان پیروزی تهران را از دیوارها برداشته و از نصب بنر در مقابل خانه جلوگیری کردند.
پس از انتشار خبر جان باختن آرمیتا، شهروندان در شامگاه شنبه ششم آبانماه در شهرهای مختلف از جمله تهران، کرج و شیراز به شعاردهی علیه حکومت پرداختند.
ویدیوهای ارسال شده به ایراناینترنشنال نشان میدهد شهروندان در تهران در شهرک اکباتان، سعادتآباد و چیتگر در اعتراض به قتل حکومتی آرمیتا گراوند، از خانهها شعار «مرگ بر دیکتاتور»، «میکشم، میکشم هر آنکه خواهرم کشت» و «مرگ بر حکومت بچهکش» سر دادند.
ویدیوهای رسیده به ایران اینترنشنال همچنین از شعاردهی مردم در شیراز و کرج حکایت دارد.
آبرام پیلی، قائم مقام نماینده ویژه آمریکا در امور ایران ضمن ابراز همدردی با مرگ آرمیتا گراوند نوشت: «خشونت تحت حمایت دولت ایران علیه زنان و دختران برای بسیاری از خانوادهها در ایران و خارج از این کشور ویرانگر بوده است.»
آرمیتا گراوند، نوجوان ۱۶ ساله، روز ۹ مهر در ایستگاه متروی شهدای تهران بیهوش شد و از آن زمان تاکنون زیر نظر نهادهای امنیتی در بیمارستان نظامی فجر بستری و در کما بود.
بر اساس گزارشها او به دلیل حمله یک زن چادری آسیب دید. برخی این زن را «حجاببان» و برخی دیگر «آتش به اختیار هوادار حکومت» معرفی کردند.
ایرنا، خبرگزاری رسمی دولت جمهوری اسلامی درباره علت مرگ آرمیتا نوشت: «پس از به ثمر ننشستن معالجات گسترده پزشکی و ۲۸ روز بستری در بخش مراقبهای ویژه، به دلیل آسیبهای مغزی وارده درگذشت.»
فشار بر خانواده آرمیتا و تلاش حکومت برای کنترل جو خاکسپاری او
سازمان حقوق بشری ههنگاو اعلام کرد ماموران امنیتی در نزدیکی خانه آرمیتا گراوند واقع در محدوده خیابان پیروزی تهران مستقر شدهاند.
ظهر امروز برخی منابع به ایراناینترنشنال گفتند بیمارستان از تحویل پیکر آرمیتا به خانوادهاش خودداری میکند.
فضای اطراف بیمارستان نظامی فجر امنیتی گزارش شده است.
منابع آگاه به ایراناینترنشنال گفتند تعدادی از شهروندان و بستگان آرمیتا در بیمارستان حضور دارند.
سایت ههنگاو نوشت که نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی به خانواده آرمیتا گراوند اعلام کردهاند اجازه انتقال پیکر او را به کرمانشاه ندارند.
یکی از نزدیکان خانواده به ههنگاو گفت: «نهادهای امنیتی میگویند خود آنها پیکر آرمیتا را در بهشت زهرای تهران به خاک خواهند سپرد.»
بر اساس این گزارش، این تصمیم با واکنش شدید خانواده گراوند مواجه شده است.
منابعی نیز به ایراناینترنشنال گفتند خانواده آرمیتا موظف شدند تعهد بدهند شکایتی از هیچ ارگانی ندارند.
به گفته این منابع، اگر خانواده بخواهند مصاحبهای با رسانهای انجام دهند، باید با هماهنگی ماموران امنیتی باشد.
از سوی دیگر ماموران به پزشکان گفتهاند نظر رسمی درباره مرگ آرمیتا از طریق مراجع نظامی و امنیتی اطلاعرسانی خواهد شد.
روایت رسمی از علت مرگ آرمیتا و باور شهروندان به قتل حکومتی او
رسانههای وابسته به حکومت بیهوشی و به کما رفتن آرمیتا گراوند را ناشی از «افت ناگهانی فشار خون» اعلام کردهاند اما بر اساس گزارشهای برخی سازمانهای حقوق بشری و گزارشی که گاردین در گفتوگو با دو شاهد عینی منتشر کرد، دلیل بیهوش شدن آرمیتا، حمله به او به دلیل بر سر نداشتن حجاب اجباری بوده است.
بنا بر این گزارشها، آرمیتا پس از سقوط دچار «ضربه به مغز و به دنبال آن تشنج مداوم، کاهش اکسیژنرسانی مغزی و ادم مغزی» شد.
شماری از کاربران شبکههای اجتماعی در نخستین ساعت اعلام خبر درگذشت آرمیتا، آن را «یک قتل حکومتی دیگر» دانستند.
مضمون مشترک این پستها زیر سوال بردن روایت حکومت از دلیل جان باختن این دختر نوجوان و تاکید بر «کشته شدن» او به دلیل ضرب و جرح از سوی ماموران حجاببان در مترو است.
حکومت تاکنون از پخش فیلمهای داخل واگن مترو که آرمیتا در آن بیهوش شد خودداری کرده است.
طی چهار هفتهای که از بستری شدن آرمیتا گراوند در فضایی امنیتی گذشت، اطلاعات زیادی درباره وضعیت او منتشر نشد.
یکی از آخرین موارد، مربوط به اطلاعات اختصاصی رسیده به ایراناینترنشنال در روز ۲۴ مهر و گرفتن «تعهد» از مادر و پدر آرمیتا بود. بر اساس این اطلاعات، آنان را به دفتر دلاور القاصیمهر، فرمانده انتظامی شرق استان تهران منتقل کرده و از ایشان تعهد کتبی گرفتند که از «هیچ فرد و سازمان و نهادی» شکایت ندارند.
پیش از این شهین احمدی، مادر آرمیتا، به دلیل اعتراض به ممانعت ماموران امنیتی از ملاقات او با فرزندش برای مدتی بازداشت شده بود.
دیدار خانواده این نوجوان با او و پیگیری وضعیتش محدود بود و طبق گزارشها، آوا، خواهر بزرگ آرمیتا تا مدتها موفق به ملاقات با او نشده بود.
در دو هفته گذشته شماری از رسانههای حکومتی مانند خبرگزاری برنا، وابسته به وزارت ورزش و جوانان، خبر از «مرگ مغزی» یا وخامت وضعیت سلامتی او دادند.
این خبرها به شکل رسمی از سوی بیمارستان یا منابع دیگر تایید نشد.
سازمان حقوق بشری ههنگاو روز ۲۰ مهر به نقل از یک منبع نوشت شش پزشک پس از بررسی وضعیت آرمیتا، نسبت به بهبود او ابراز ناامیدی کردند.
به گفته این منبع، تیم پزشکی بیمارستان فجر به خانواده آرمیتا گفته بودند احیای سلامت فرزندشان تقریبا غیرممکن است.