سود روزانه دولت پس از هک شدن سامانه سوخت چقدر است؟

By | ۱۴۰۲-۱۰-۰۱

یک حساب سرانگشتی از حجم گردش مالی روزانه بنزین نشان می‌دهد، روزانه تقریبا ۱۱۵ میلیون لیتر بنزین در کشور مصرف می‌شود که سهم بنزین سهمیه‌ای از آن حدود ۶۰ درصد و سهم بنزین آزاد بین ۳۵ تا ۴۰ درصد گزارش شده است. همین حساب سرانگشتی نشان می‌دهد حتی با هک شدن پمپ بنزین‌ها از جیب مردم پول به جیب دولت می‌رود!

 چند روزی از حمله سایبری به سامانه سوخت می‌گذرد و سرور مرکزی این سامانه از دسترس خارج شده است. از ساعتات اولیه صبح روز دوشنبه  امکان سوخت‌گیری بنزین در همه جایگاه‌ها برای مصرف کنندگان از بین رفت؛ پس از آنها تلاش‌ها برای راه‌اندازی مجدد امکان سوخت‌گیری آغاز شد و هم اکنون تنها در بخشی از جایگاه‌ها امکان استفاده از بنزین سهمیه‌ای وجود دارد و گزارش‌ها حاکی از این است که در اغلب جایگاه‌ها مصرف کنندگان مجبور هستند با نرخ آزاد یعنی سه هزار تومان بنزین بزنند.

در چنین شرایطی این گمانه مطرح است که فرصتی برای دولت مهیا شده تا از حذف بنزین سهمیه‌ای (نرخ ۱۵۰۰ تومانی) درآمدی کسب کرده و بنزین هم تبدیل به یکی از محل‌های درآمدی شود که به واسطه آن کسری بودجه دولت در روزهای پایانی سال جبران شود. این گمانه تا چه حد واقعی است؟

وزیر نفت امروز در حاشیه نشست هیات دولت گفت حدود ۸۸ درصد جایگاه‌های سوخت کشور پس از حملات سایبری به تازگی متصل سامانه هوشمند شده‌اند و مردم می‌توانند با کارت سوخت خود به جایگاه‌ها مراجعه کنند.

در مجموع در کل ایران ۴۳۰۰ جایگاه سوخت وجود دارد که بر اساس گفته های وزیر، حدود ۳۸۰۰ جایگاه امکان عرضه بنزین ۱۵۰۰ تومانی پیدا کردند و ۵۰۰ همچنان بنزین با نرخ آزاد توزیع می کنند. جالب تر اینکه در همین جایگاه‌ها حتی عرضه بنزین آزاد هم با اختلال‌هایی همراه است و گزارش‌های رسیده به رویداد۲۴ نشان می‌دهد بسیاری از جایگاه‌ها که دستگاه‌های شمارش لیتر بنزین‌شان از کار افتاده با نرخ‌های بالاتری بنزین توزیع می‌کنند.

همچنین برخی کاربران نوشته‌اند حتی با مراجعه به جایگاه‌هایی که از قبل اعلام شده که در آن‌ها بنزین سهمیه‌ای عرضه می‌شود نیز موفق نشده‌اند با نرخ ۱۵۰۰ تومانی بنزین دریافت کنند و در واقع همان بنزین ۳ هزار تومانی به آن‌ها عرضه شده است.

حمله سایبری و افزایش درآمد میلیاردی وزارت نفت

به گزارش رویداد۲۴ فرضیه‌ای که در بین مردم بیشتر از همه درباره آن صحبت می‌شود، منفعت دولت از قطع بنزین یارانه‌ای است. مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی اخیرا اعلام کرد پالایشگاه‌های ۱۰ گانه کشور برای تولید بنزین به صورت ۲۴ ساعته فعال هستند و روزانه به طور میانگین ۱۱۵ میلیون لیتر بنزین در کشور سوخت می‌شود. سهم بنزین سهمیه‌ای از آن حدود ۶۰ درصد و سهم بنزین آزاد بین ۳۵ تا ۴۰ درصد گزارش شده است.

یعنی اگر تا هفته پیش گردش مالی روزانه بنزین مصرفی کشور با نرخ آزاد حدود ۲۰۷ میلیارد تومان بود، اکنون با اختلال در عرضه بنزین یارانه‌ای و اجبار مردم به دریافت بنزین آزاد، گردش مالی روزانه بنزین با نرخ آزاد به ۳۴۵ میلیارد تومان رسیده است.

این هفته سامانه سوخت کشور قطع شده و امکان عرضه بنزین سهمیه‌ای وجود نداشت. با توجه به اینکه حداقل ۴۰ درصد بنزین مصرفی کشور با نرخ ۱۵۰۰ تومانی عرضه می‌شده، با قطع سامانه، روزانه حداقل ۶۹ میلیارد تومان بیشتر از قبل درآمد عاید وزارت نفت به عنوان متولی عرضه سوخت شده است.

این قطعی تا روز چهارشنبه ادامه داشته و این یعنی ۱۳۸ میلیارد تومان درآمد بیشتر دولت از فروش سوخت. صبح روز چهارشنبه وزیر نفت در حاشیه جلسه هیات دولت اعلام کرده ۸۸ درصد جایگاه‌ها بازیابی شده اند. این به معنی فروش ۳۰۰۰ تومانی بنزین در ۱۲ درصد جایگاه‌های کشور است. این فروش روزانه ۸.۲۸ میلیارد تومان درآمد بیشتر برای دولت به همراه خواهد داشت. با این وصف در سه روز گذشته دولت مجموعا ۱۴۵ میلیارد تومان درآمد از منبع خرابی سامانه هوشمند سوخت داشته که در صورت استمرار این وضع، این درامد ادامه خواهد داشت.
رویداد۲۴:

لیلا فرهادی:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *