از حاج رضوان تا یگان ویژه رضوان
از ولادت حزبالله به دست قابلهای به نام علیاکبر محتشمی از رحم جنبش «امل» در سال ۱۹۸۲، بیش از ۴۲ سال میگذرد. جوانان امل اسلامی در پی بیعت با شیخ صبحی الطفیلی، از شاگردان محمدحسین فضلالله، ضمن بیعت با خمینی با نیابت محتشمی، بساطی را برپا کردند که امروز با ۲۰هزار کادر، کارمند، فرمانده و رهبران روحانی، در صدر گروههایی قرار دارد که حلقه در مهر ولی فقیه دارند و به فرمانش میدرند و میبرند و میبلعند.
حکایتشان شباهتهایی با ساکنان قلعه الموت و سربداران سبزوار دارد و با داشتن هشت لواء (تیپ)، ۱۲ کتیبه مستقل (هنگ مستقل)، فوجهای بیشمار داخلی (لبنانی و سوری) و خارجی (عراقی، یمنی، افغان، پاکستانی، نیجریهای، آفریقای جنوبی، تایلندی و آذربایجانی)، مشاوران و آموزگاران ایرانی، تجهیزات گسترده قاچاق و پولشویی، سازمانهای آموزشی و تبلیغانی، واحد زنان و مجموعهای زیرزمینی و برزمینی در صور، مرجعیون، اقلیم تفاح و ضاحیه بیروت، ۱۷ نمایندگی آشکار و پنهان در آفریقا، آسیای شرقی و آمریکای لاتین، امروز به بزرگترین سپاه ترور درخدمت نظام ولایت فقیه تبدیل شده است. دبیرکل نخستش در صف دشمنان، دومی عباس الموسوی در زمره مردگان، و دبیرکل فعلیاش، حسن نصرالله، درمقام نایب جهانی ولیفقیه، لبنان را اشغال کرده است.
از گروههای درونی حزبالله اینبار روی «وحده رضوان الخاصه» (یگان ویژه رضوان) تمرکز کردهام.
حزبالله لبنان در اولین روز سال ۲۰۲۳ ویدیویی در تلویزیونهای المنار، المیادین و العالم منتشر کرد که در آن نیروهایی با لباس ویژه نظامی مجهز به دوربین دید در شب و انواع سلاحهای کوچک و بزرگ در تاریکی شب عملیات انجام میدادند و دیوار سیمانی منفجر میکردند. به نظر میرسید این دیوار نماد مرز لبنان و اسرائیل است و پس از عبور از آن، در تاریکی به سمت اسرائیلیهای خیالی، ستاره داوود و دیگر اهداف، آتش میگشودند.
این نیروها از نظر ظاهری شباهتهای آشکاری با نیروهای تیپ ویژه نوهد ارتش و ۶۶ خاص سپاه پاسداران داشتند.
این نیروهای ویژه در پایان ویدیو پا به ساحلی گذاشتند که به نظر میرسید دریاچه جلیل یا طبریه در شمال اسرائیل است، پس از آن آیهای از قرآن روی صفحه نمایش ظاهر شد که ارتش دشمن را به غرقشدن تهدید میکرد.
این نیروها بخشی از «یگان ویژه رضوان» بودند که از نیروهای نخبه حزبالله لبنان تشکیل میشوند.
رسانههای اسرائیلی نیز سال گذشته گزارشهای مفصلی از نیروهای ویژه یگان رضوان منتشر کردند که تصویرهای مبهم و ترسناکی از توان عملیاتی این نیروها ترسیم میکرد.
مطابق اطلاعات تقریبا موکد، بیشتر واحدهای رضوان در پایگاه نیروی مخصوص منجیل و قدس سپاه در رشت آموزش دیدهاند.
با شروع جنگ غزه و درگیری با حزبالله در مرز شمالی اسرائیل، نام این یگان ویژه بیشازپیش در گزارش رسانهها و تحلیلهای نظامی اسرائیل مطرح شد، تا اینکه یکی از فرماندهان ارشد آن به نام وسام حسن الطویل در حمله هوایی اسرائیل به جنوب لبنان کشته شد.
ماموریت یگان ویژه رضوان چیست؟
ارتش اسرائیل تنها پنج سال قبل از انتشار ویدیوی تبلیغاتی نفوذ نیروهای رضوان، در ژانویه ۲۰۱۸ مقالهای را در وبسایت خود منتشر کرد که در آن آمده بود، حزبالله در حال آموزش نیروهای ویژه برای عبور از مرز، نفوذ به خاک اسرائیل و حمله به شهرها و روستاهای شمال این کشور است.
چنین سناریویی با عنوان «اشغال جلیل» – در شمال اسرائیل – خوانده شد که در آن گروههای کوچکی از نیروهای نخبه و بسیار آموزشدیده «یگان رضوان» با نفوذ به شهرها، به کشتار دستهجمعی ساکنان اقدام میکنند و شهروندان را گروگان میگیرند.
این سناریو آشنا در هفتم اکتبر ۲۰۲۳ اتفاق افتاد، اما نه آنگونه که ارتش اسرائیل انتظار داشت و در آن مقاله آمده بود؛ این نیروهای نخبه حماس بودند که چنین عملیاتی را در جنوب اسرائیل انجام دادند و جنگ جدید غزه را آغاز کردند.
ترس اسرائیلیها از تکرار این سناریو در مرز شکننده شمالی با لبنان که یگان ویژه حزبالله نیز در آنجا مستقر است، دو چندان شده است.
به همین دلیل، اسرائیل از این نیروها خواست که به ۳۰ کیلومتری از منطقه مرزی عقبنشینی کنند و هشدار داد که اگر داوطلبانه این کار را انجام ندهند، آنها را به عقبنشینی مجبور خواهد کرد.
تخمین زده میشود که یگان رضوان شامل بیش از ۲۵۰۰ نخبه نظامی است که در گروههای کوچک – کمتر از ۱۰ نفر – فعالیت میکنند و از ظرفیت عملیاتی بالا و اختیار تصمیم گیری مستقل برخوردارند.
ماموریت ویژه یگان رضوان «تهاجم به منطقه جلیل در شمال اسرائیل» است.
اما هسته اصلی این یگان نخبه حزبالله که اخیرا نامش بر سر زبانها افتاده است، سالها پیش شکل گرفت. یگانهای ویژه حزبالله مدتها است که برای حملات برقآسا به خاک اسرائیل آموزش دیدهاند و گفته میشود نیرویی که اکنون به نام یگان رضوان شناخته میشود دستکم از سال ۲۰۰۶ وجود داشته است، همان سالی که سربازان حزبالله سربازان اسرائیلی را در یک حمله فرامرزی به گروگان گرفتند و جنگ تابستانی سال ۲۰۰۶ آغاز شد.
این نیروها در آن زمان با نام «نیروی مداخله سریع» فعالیت میکردند، اما پس از کشتهشدن عماد مغنیه که به نام عملیاتی «حاج رضوان» شهرت داشت، نام آن به یگان رضوان تغییر یافت.
عماد مغنیه نفر دوم حزبالله بود که شاخه نظامی آن را هدایت میکرد و در انفجاری در دمشق در فوریه ۲۰۰۸ کشته شد. او که روابط بسیار نزدیکی با سپاه پاسداران و قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین سپاه قدس داشت، بهعنوان بنیانگذار نیروهای مداخله سریع شناخته و بعدها نام عملیاتی او روی این نیروها گذاشته شد.
مسئولیت اصلی آموزش نظامی یگان رضوان همانگونه که پیش ازاین یادآورشدم، برعهده سپاه بود و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و یگان ویژه صابرین نقش مهمی در این امر ایفا کردند.
تیپ ویژه الصابرین متشکل از نیروهای برجسته است که برای جنگیدن در شرایط سخت جغرافیایی و اقلیمی و شرکت در جنگهای نابرابر، آموزشهای نظامی، جسمی و روانی گستردهای دیدهاند.
ماموریت و ویژگیهای عملیاتی یگان رضوان شباهت زیادی به تیپ الصابرین سپاه پاسداران، واحد ۶۶ نیروی تکاور سپاه پاسداران و بعضی واحدهای تیپ نوهد دارد و دور از ذهن نیست که واحد ۶۶ در کنار الصابرین بهنوعی در آموزش نیروهای ویژه حزبالله نقش داشته باشد.
این بار عماد مغنیه با طرح مداخله سریع در زیر خاک خفته است، اما جانشینش سید علی (الطباطبایی)، دستپرورده مغنیه و حاج قاسم، هست. وزارت خارجه آمریکا با انتشار طرحی از چهره الطباطبایی، او را یکی از فرماندهان ارشد نظامی حزبالله توصیف کرده که فرماندهی نیروهای رضوان در سوریه و یمن را برعهده داشته است. همچنین گفته شده که اقدامهای این گروه در سوریه و یمن «بخشی از تلاشهای تشدیدشده حزبالله برای ارائه آموزش، امکانات و نیروی انسانی برای حمایت از فعالیتهای مخرب منطقهای آن است».
جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱ آغاز شد و نیروهای حزبالله در چند سال اول وارد جنگ نشدند. با این حال، این نیروها از سال ۲۰۱۵ به همراه سایر گروههای مورد حمایت رژیم جمهوری اسلامی ایران، از جمله شبهنظامیان شیعه عراقی، برای حمایت از دولت بشار اسد و جنگ علیه داعش، جبهه النصره و سایر گروهها وارد میدان نبرد در سوریه شدهاند که اکثر آنها را جمهوری اسلامی ایران و رژیم سوریه حمایت میکنند.
یگان رضوان نقش برجستهای در جنگ سوریه ایفا کرد و طباطبایی مسئولیت ایجاد زیرساختهای نظامی حزبالله در جنوب سوریه در نزدیکی مرز اسرائیل را برعهده گرفت.
بر اساس این گزارش، یگان رضوان با همراهی شبهنظامیان شیعه عراقی ازجمله جنبش النجبا در عراق و همچنین لشکر فاطمیون افغان وابسته به نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در نبردهای مهمی مانند قصیر شرکت کردند. نیروهای یگان رضوان که در شهرهای سراقب و ادلب مستقر بودند، عملیات در سوریه را هدایت میکردند. تخمین زده میشود که در آوریل ۲۰۲۱، حدود ۸۰۰ سرباز نیروی ویژه یگان رضوان در حلب و ادلب حضور داشتند.
هدف اسرائیل به خاک کشیدن تکتک افراد واحدهای رضوان است، هدف آمریکا نابودی نجبا و حزبالله عراق و هدف جمهوری اسلامی کاشتن تخم وحشت در دل اسرائیل و حامیانش در غرب است، اما اینک این وحشت دربین شهروندان اسرائیلی و سربازان جوان زیر پرچم ریشه میدواند. جهان عرب نیز این نگرانی را حس میکند. جهان با استمرار جمهوری جهل، جور، فساد و ترور، روی خوش نخواهد دید. سید علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، همان خیالها را که هیتلر و موسولینی داشتند، در سر میپروراند.
مصلحت ایران و جهان اقتضا میکند بهجای دلجویی از ارباب فقیه و پیچاندن گوش کنیز مطبخی، سر ارباب را نشانه رفت. کشتن الطباطبایی و سنوار و الکعبی دردی را دوا نمیکند، اما چنانکه دیدیم وحشت آیتالله خامنهای، به تجدیدنظر در اطوارش منجر میشود. نگاه کنید چگونه برای برای جلب و جذب مردم به انتخابات، خانم جوانی با روسری میرقصد و دست میزند و مردم حیرتزده را به رقص و پایکوبی دعوت میکند.
حکومتی که تیم فوتبالش هم حسرت سوءاستفاده از پیروزی را به دل رهبرش گذاشت، لیاقتی بیش از این ندارد که بر حاج رضی، عماد، عبود، کعبی و حاج قاسم نوحه بخواند. ملت بزرگ ما این مجموعه را تروریستهایی میدانند که نسل قبلی آنها اگر ذرهای غیرت و جوانمردی در وجودشان بود، سند بدبختی ملتی بزرگ و فرزانه را در گوادلوپ امضا نمیکردند؛ رهایی از شر ولایت فقیه کار سنگینی نبود.
ملتی که شاهزاده رضا پهلوی و شهبانو فرح دارد، بانوی زندانیاش، فاطمه سپهری، آوای رهایی را از زندان به جان و دل ما مینشاند و رهنوردش در پای دار آواز میخواند؛ این ملت وصلههای ناجور حزبالله، حماس، جهاد، عصائب، تیپ عباس و سپاه قدس را از پیکر مقدس ایران پاک خواهد کرد.
ایندیپندنت فارسی