حواله خودرو برای چفیه‌اندازها، ممنوعیت پاداش برای ملی‌پوش‌های ساحلی

By | ۱۴۰۲-۱۲-۰۴

شورای برون مرزی وزارت ورزش و جوانان تصمیم گرفته است که حتی در صورت قهرمان شدن «تیم ملی فوتبال ساحلی» در رقابت‌های جام جهانی ساحلی امارات، به بازیکنان این تیم هیچ پاداشی پرداخت نشود.

یک منبع آگاه در وزارت ورزش نیز به «ایران‌وایر» گفته است که هم حراست وزارت ورزش و هم برخی از اعضای شورای برون مرزی این وزارتخانه، با اعزام تیم فوتبال ساحلی به رقابت‌های جام‌جهانی ۲۰۲۴ امارات مخالف بودند، اما با این توجیه فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی که «نتیجه گرفتن» این تیم در «دشوارترین گروه رقابت‌ها» تقریبا غیرممکن است، مجوز اعزام بازیکنان به این رقابت‌ها را صادر کردند.

چرا تیم ملی فوتبال ساحلی ایران، برخلاف «تیم فوتبال مردان»، محبوب مردم و مغضوب حاکمیت است؟

از موفقیت‌های یک سال اخیر تیم فوتبال ساحلی چه می‌دانیم؟

موفقیت‌های تیم ملی فوتبال ساحلی از آبان ۱۴۰۱ آغاز شد؛ قهرمانی در رقابت‌های بین‌المللی جام بین قاره‌ای با شکست دادن برزیل در بازی نهایی. این، آغاز دشمنی‌های حکومت با بازیکنان تیم فوتبال ساحلی و آغاز محبوبیت متفاوت آن‌ها میان مردم بود. بازیکنان این تیم در این بازی، همراهی خود با مردم معترض در خیابان‌های ایران را به‌روشنی نشان دادند.

پس‌از این بازی در ۶فروردین۱۴۰۲، تیم ملی فوتبال ساحلی با پیروزی ۶ بر صفر مقابل ژاپن در دیدار فینال، به قهرمانی رقابت‌های آسیایی دست یافت. مقامی که مجوز حضور این تیم در جام‌جهانی فوتبال ساحلی را نیز امضا کرد.

۵خرداد۱۴۰۲، تیم ملی فوتبال ساحلی باز هم ژاپن را مغلوب می‌کند و مجوز صعود به رقابت‌های المپیک پاریس را به دست می‌آورد.

قهرمانی جام بین‌قاره‌ای، قهرمانی جام ملت‌های آسیا و صعود به المپیک، سه مقامی است که این تیم در فاصله کمتر از یک سال به دست آورد، اما هر سه عنوان، به حسرت ۴۵ ساله تیم ملی فوتبال ایران تبدیل شده‌اند.

با‌این‌وجود، دولت جمهوری اسلامی پس از بازگشت تیم فوتبال جمهوری اسلامی از رقابت‌های جام‌جهانی ۲۰۲۲، به هر یک از بازیکنان این تیم، حواله واردات خودرو خارجی به ارزش تقریبی هر یک ۸۰۰ میلیارد تومان اهدا کرد. تیمی که مقابل انگلیس ۶ بر ۲ مغلوب شد تا سنگین‌ترین شکست تاریخ ایران در ادوار جام جهانی رقم بخورد و با شکست مقابل آمریکا، از مسابقات کنار رفت.

خشم حکومت از ملی‌‌پوش‌های فوتبال ساحلی چگونه آغاز شد؟

حذف شدن نام بازیکنان فوتبال ساحلی از فهرست پاداش‌های وزارت ورزش، تصمیمی است که در راستای محو کردن بازیکنانی که با سرکوب معترضین همراه نبودند، اتخاذ می‌شود.

رسانه‌های ایران نوشته‌اند که باتوجه به مصوبه شورای برون مرزی وزارت ورزش و جوانان، ساحلی بازان در‌صورتی‌که قهرمان جام‌جهانی هم شوند، در پایان سال هیچ گونه پاداشی از وزارت ورزش و جوانان دریافت نخواهند کرد.

حساسیت روی تیم فوتبال ساحلی از قهرمانی این تیم در رقابت‌های جام بین‌قاره‌ای در آبان ۱۴۰۱ آغاز شد. بازیکنان تیم فوتبال ساحلی در اوج اعتراضات سراسری، سرود جمهوری اسلامی را همخوانی نکردند، در زمان گل‌زنی به نشانه همراهی با زنان و مردانی که موهای خود را در اعتراض به «حجاب اجباری» می‌تراشیدند، حرکت نمادین کوتاه کردن موهای‌شان را نمایش دادند و البته در زمان گرفتن جام قهرمانی، هیچ شادی از خودشان بروز نداده بودند؛ اتفاقاتی که مورد توجه رسانه‌های بین‌المللی هم قرار گرفت.

هم‌زمان با این اتفاقات، فدراسیون فوتبال جمهوری اسلامی در بیانیه‌ای رسمی، رفتار بازیکنان تیم ملی ساحلی را خلاف قوانین داخلی و قوانین بین‌المللی خواند و وعده برخورد جدی با بازیکنان این تیم را داد. همچنین «وحید یامین‌پور»، معاون وقت جوانان وزارت ورزش و «سینا کلهر»، از نیروهای امنیتی وزارت ورزش و جوانان، در توییت‌هایی، خواهان برخورد قضایی با بازیکنان تیم ملی ساحلی شدند.

ایران‌وایر اسفند۱۴۰۱ در گزارشی به نقل از منابع آگاه خود در فدراسیون فوتبال، از احضار و بازجویی بازیکنان تیم ملی فوتبال ساحلی پس از بازگشت این تیم به کشور خبر داد.

طبق یافته‌های ایران‌وایر، پس از بازگشت بازیکنان تیم ملی فوتبال ساحلی، چهار بازیکن به‌عنوان «عناصر نامطلوب»، به نهادهای امنیتی معرفی شدند. «محمد احمدزاده» به‌عنوان کاپیتان تیم، «سعید پیرامون»، که حرکت نمادین کوتاه کردن موی سر را انجام داده بود، و همین‌طور «مسلم مسیگر» و «مصطفی کیانی.»

بخشی از بازجویی‌های این بازیکنان نیز به ارتباط احتمالی آن‌ها با «علی کریمی» مرتبط می‌شد. نهادهای امنیتی اصرار داشتند که بازیکنان تیم ملی فوتبال ساحلی اعتراف کنند که از علی کریمی در جریان رقابت‌های جام بین‌ قاره‌ای دستور گرفته بودند.

انتظار حکومت از تیم‌های فوتبال و فوتبال ساحلی چه بود؟

نهادی که با پرداخت هرگونه پاداش به بازیکنان تیم ملی فوتبال ساحلی مخالفت کرده، شورای برون مرزی وزارت ورزش و جوانان است. یکی از نهادهای امنیتی و نظارتی وزارت ورزش که طی سال‌های اخیر، وظیفه نظارت بر ورود و خروج ورزشکاران، حتی برای عقد قرارداد با باشگاه‌های خارج از کشور را برعهده دارد. نهادی که می‌تواند تصمیم‌گیری کند چه خبرنگارانی با چه تیم‌هایی به چه رقابت‌هایی اعزام شوند.

پیش‌از این «حسین ثوری»، رییس پیشین فدراسیون بوکس جمهوری اسلامی، در گفت‌وگویی با ایران‌وایر، پیرامون نقش امنیتی این نهاد و تصمیماتش برای ورزشکاران و زیر فشار گذاشتن فدراسیون‌ها، توضیح داده بود. این نهاد از سه رییس فدراسیون ورزشی و نمایندگان نهادهای امنیتی همانند وزارت اطلاعات، نماینده حراست وزارت ورزش و نماینده کمیته المپیک جمهوری اسلامی شکل می‌گیرد.

منبع ایران‌وایر با تاکید بر اینکه انتظار وزارت ورزش و دولت ایران از دو تیم فوتبال ایران در رقابت‌های بین‌المللی کاملا متفاوت از واقعیت پیش رفت، می‌گوید: «انتظار دولت این بود تیم ملی قهرمان جام ملت‌های آسیا شود، برایش هم‌زمان با ۲۲بهمن جشن‌های خیابانی برپا کنند و پاداش‌های قابل توجهی هم به بازیکنان پرداخت شود. همین‌طور انتظارشان هم این بود تیم ملی ساحلی در رقابت‌های گروهی جام‌جهانی حذف شود و بدون سر‌و‌صدا به خانه برگردد؛ اما هر دو اتفاق برعکس پیش رفت.»

تیم ملی فوتبال ساحلی ایران در دشوارترین گروه ممکن با تیم‌های اسپانیا، آرژانتین و تاهیتی هم‌گروه شد و با سه پیروزی از سه بازی به‌عنوان تیم نخست به مرحله نهایی حذفی این رقابت‌ها صعود کرد. عملکرد این تیم حتی از نگاه شبکه‌های اجتماعی فدراسیون جهانی فوتبال هم دور نماند. گل‌های بازیکنان ایران، بارها توسط صفحه اینستاگرام فیفا منتشر شد.

با‌این‌وجود وزارت ورزش، علاقه‌ای به ارائه کمترین پاداشی به تیمی که نه نیازی به حواله خودرو داشت، نه از هفته‌ها قبل در اردوی آماده‌سازی پرهزینه زندگی کرد و نه تماشاگران حکومتی برایش اعزام کردند، ندارد.
ایران‌وایر
پیام یونسی‌پور

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *