پیامد اعتراضات به زاکانی؛ احتمال انحلال شورای شهر تهران

By | ۱۴۰۳-۰۵-۰۳

رسانه‌ها در ایران گزارش می‌دهند که احتمال استعفای دست‌کم ۱۰ عضو شورای شهر تهران به قوت خود باقی است. این اعضا خواهان کناره‌گیری زاکانی از مقام شهرداری تهران هستند. مهدی چمران نسبت به احتمال انحلال شورا هشدار داد.

تهدید به استعفای ۱۰ عضو شورای شهر تهران، همچنان سایه انحلال را بر سر این شورا نگه داشته است.

روزنامه “هم‌میهن” چاپ تهران در شماره روز سه‌شنبه ۲ مردادماه در گزارشی نوشت که ده عضو شورای شهر تهران همچنان خواستار برکناری علیرضا زاکانی از مقام شهرداری هستند اما هنوز موفق نشده‌اند شهردار پایتخت را استیضاح کنند چرا که “اکثریت آرای شورای شهر تهران در دست حامیان زاکانی است”.

علیرضا زاکانی در واکنش به احتمال استعفای جمعی ده عضو شورای شهر تهران با بیان اینکه “من در این خصوص صحبت نمی‌کنم”، ادامه داد: «هر کسی موضع خود را تشخیص می‌دهد اما این کار، کار بسیار نامناسبی است، ما با شورا تعامل داشته‌ایم و خواهیم داشت.»

هم‌میهن می‌افزاید که در پی بالا گرفتن انتقادها از عملکرد زاکانی، روزنامه همشهری متعلق به شهرداری در چند هفته اخیر تندترین موضع را در مقابل اعضای منتقد شورای شهر تهران در پیش گرفته است.

از جمله مدیرمسئول این روزنامه در یادداشتی اعضای شورای شهر پایتخت را به “بی‌اخلاقی و تفرقه‌افکنی” متهـم کرد و افزود: «ضرورت مسئله روشن است و کسی مخالف آن نیست، اما متأسفانه در عمل، ماجرا به نحو دیگری رقم می‌خورد. این مسئله نیز تنها منحصر به مجلس نیست. یک نمونه همین روزهای شورای شهر که پیش روی ماست؛ بداخلاقی‌ها و تفرقه‌افکنی‌هایی که وبال مردم شده است.»

این گزارش تصریح کرد که زاکانی در یکی از واکنش‌های خود، نمایندگان تهران در مجلس شورای اسلامی را به “تهران‌گردی” و بازدید از پروژه‌های عمرانی نیمه‌تمامی دعوت کرده که در دوره مدیریت او به پایان رسیده‌اند و این در حالی است که به نوشته هم‌میهن، “اکثر نمایندگان دعوت‌شده برای تهران‌گردی از لیست زرد نیروهای انقلاب اسلامی بودند؛ لیستی که آن را به زاکانی نسبت می‌دهند”.

نگرانی چمران از احتمال انحلال شورای شهر

بر پایه این گزارش به نظر می‌رسد که مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران نیز از احتمال استعفای جمعی شماری از اعضای شورای شهر احساس خطر کرده و سعی دارد اعضای منتقد را به نوعی از تصمیم خود منصرف کند.

در همین زمینه، چمران درباره اختلافات در شورای شهر تهران می‌گوید: «چنانچه روند فعلی در هفته‌های گذشته در شورا ادامه داشته باشد، ممکن است شورای ششم نیز به سرنوشت شورای اول دچار شود.»

اشاره او به دوره نخست شورای شهر تهران است که اکثریت صندلی‌های آن را چهره‌های اصلاح‌طلب در اختیار داشتند اما در پی بروز اختلاف‌های سیاسی میان آنها، این شورا منحل شد.

تشدید نارضایتی‌ها از عملکرد شهرداری تهران

اختلاف بین شورای شهر و شهرداری تهران پس از گمانه‌زنی‌ها درباره “فساد گسترده” در شهرداری و افشاگری درباره “خرید و فروش پست‌های مدیریتی” در این نهاد آغاز شد و با درخواست برکناری علیرضا زاکانی ادامه یافت.

انتقادها به زاکانی پس از آن بالا گرفت که شهروندان تهران از قصد او مبنی بر ساخت یک مسجد در پارک قیطریه تهران با خبر شدند. در همین زمینه، کارزاری برای برکناری علیرضا زاکانی از سمت شهرداری تهران به راه افتاد که تا امروز بیش از ۱۸۵ هزار نفر آن را امضا کرده‌اند. در این کارزار از جمله تاکید شده است: «شهردار تهران به جای توسعه فضای سبز پارک‌ها میل وافری به تغییر کاربری فضای سبز پارک‌های موجود به مسجد و کسب درآمد از پارک‌ها دارد.»

زاکانی اما منتقدان را “یک اقلیت مخالف” می‌داند و گفته است: «شاید دلیل این مخالفت‌ها برای این است که برخی دوست نداشتند ما در انتخابات شرکت کنیم.»

شماری از رسانه‌های نزدیک به جریان اصولگرا و حامی علیرضا زاکانی نیز سعی کرده‌اند تا تنش کنونی را به نوعی اختلاف‌نظر زودگذر میان اصولگرایان کاهش دهند اما اظهارنظر اعضای شورای شهر، خلاف این ادعا را به اثبات می‌رساند.

از جمله آنها، علی اصغر قائمی، عضو شورای شهر تهران به تازگی گفته زاکانی روزی که شهردار شد،سه مخالف داشت و این تعداد اکنون به ۱۰ نفر رسیده است.

به گفته او، “افرادی که اکنون با شهردار هم‌راستا نیستند، بیش از این تعدادند زیرا برخی از بیان موضع خود خودداری می‌کنند”.

در همین حال، برخی رسانه‌ها در ایران گزارش داده‌اند که ده عضو شورای شهر تهران و منتقد علیرضا زاکانی، در پی رایزنی‌هایی با او برای کناره‌گیری از مقام شهرداری تهران هستند تا این چالش، به استعفای آنها و انحلال شورای شهر نینجامد.

طبق قوانین کنونی در جمهوری اسلامی، در صورت استعفای دسته‌جمعی ده نفر از ۲۱ عضو شورای شهر تهران، جلسات تصمیم‌گیری این شورا از حد نصاب خارج خواهد شد. همچنین چنانچه شورای شهر از سوی وزارت کشور منحل اعلام شود، شهردار تهران نیز از مقام خود برکنار خواهد شد.

افزون بر این و در پی بالا گرفتن احتمال برکناری زاکانی، گمانه‌زنی‌هایی درباره جانشین احتمالی او نیز منتشر شده است. از جمله مهدی اقراریان، عضو شورای شهر تهران بدون نام بردن از شخصی گفته است که “یک عضو شورا و یک عضو کابینه رئیسی گزینه شهرداری تهران هستند.”

دویچه وله

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *