علی‌اکبر رائفی‌پور؛ از اوج تا فرود

By | ۱۴۰۳-۰۵-۰۳

یکی از نمادهای دگرگونی سریع در فضای سیاسی را می‌توان وضعیت «علی‌اکبر رائفی‌پور» دانست که چند ماه پیش پیروزی در انتخابات مجلس را جشن گرفت و اینک باید خود را باید برای برخوردهای قضایی و امنیتی آماده کند. رائفی‌پور اما خود مهره‌ای است که توسط مهرگردانانی چون «محمدعلی جعفری»، فرمانده سابق سپاه پاسداران مدیریت می‌شود و برخورد با او، نمادی از برخورد با آنان است.

مدت کوتاهی پس از تخریب «محمدباقر قالیباف» توسط جریان محمدعلی جعفری و «سعید محمد» که رائفی‌پور یکی از نمادهای آن بود، قالیباف پاتک زد و ماجرای افشای حساب‌های موسسه مصاف و پس‌از آن انحلال مصاف مطرح شد. اینک نیز خبرگزاری قوه‌قضاییه، از صدور کیفرخواست برای او و همچنین تحقیقات قضایی درباره موسسه مصاف خبر داده است.

این وضعیت می‌تواند نمادی از دگرگونی بزرگتر در سیاست باشد و برخی از جریاناتی که در سایه حمایت سپاه پاسداران رشد بادکنکی داشته‌اند، توسط جریانات دیگر در این نهاد حذف شوند.

تغییر فضا در مدت چند ماه 

در انتخابات مجلس، سعید محمد فهرستی را به‌همراه علی‌اکبر رائفی‌پور و محمدرضا غلامرضا، معاون برکنار شده سیاسی سابق وزارت کشور ارائه کردند که یکی از فهرست‌های پیروز انتخابات شد.

در این میان، شبکه مجازی در اختیار محمدعلی جعفری نیز برای این فهرست تبلیغ کرد، همان‌گونه که در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ نیز، از این شبکه برای تبلیغ ورود سعید محمد به انتخابات استفاده شد.

پیروزی این جریان اما همراه با تخریب گسترده محمدباقر قالیباف بود. در بهمن گذشته، رائفی‌پور اعلام کرد که یکی از نمایندگان برای خارج کردن یک طرح تحقیق و تفحص از دستور کار مجلس، ۱۴۰ سکه دریافت کرده است. او سپس «محمد سعید احدیان»، مشاور قالیباف را متهم به پول‌پاشی برای پروژه‌های رسانه‌ای کرد.

این سخنان واکنش گسترده‌ای داشت، از‌جمله «حمیدرضا مقدم‌فر»، معاون پیشین فرهنگی سپاه پاسداران و مشاور عالی فرمانده سپاه، از سخنان رائفی‌پور درباره دریافت سکه توسط نمایندگان انتقاد کرد و گفت: «به‌جای غوغاسالاری و سیاه‌نمایی، برنامه‌هایتان را بگویید! این کار شما را رسانه‌های بیگانه انجام می‌دهند؛ دیگر نیازی به شما نیست.»

مدتی پس‌از این اتفاقات، حساب‌های موسسه مصاف توسط نزدیکان قالیباف افشا شده و مدتی بعد، موضوع انحلال این موسسه در فضای مجازی مطرح شد.

انتقال مبالغی به حساب‌های اعضای خانواده رائفی‌پور، ازجمله موضوعاتی بود که در این حساب‌ها افشا  شد. طبق این سندها، ۱۴۵ میلیون تومان به حساب «روجا صفرپور» واریز شده است؛ او همان زنی است که در انتخابات ۱۱اسفند بدون حجاب سر صندوق رای حاضر شد و سپس به دیدار رائفی‌پور رفت.

همچنین یک زن اوکراینی به نام «الونا واشچنکو»، معروف به «طاهره واشچنکو» که ادعا می‌شود شیعه شده، چندین مرتبه از موسسه مصاف پول گرفته است.

سایت امنیتی «مشرق» روز ۲۹‌اردیبهشت، یک گزارش مفصل از گردش حساب‌های رائفی‌پور را منتشر کرد. یک روز بعد بالگرد رییس‌جمهور سقوط کرد و مدتی این ماجرا فروکش کرد. با‌این‌حال رائفی‌پور فرضیه عمدی بودن سقوط بالگرد رئیسی را مطرح کرد که این موضوع، خود یکی از اتهامات علیه او است.

همچنین با مطرح شدن دوگانه «سعید جلیلی»، قالیباف در انتخابات ریاست‌جمهوری و حمایت مصاف از جلیلی، تنش قدیمی بالا گرفت و موضوع انحلال مصاف توسط اکانت‌های نزدیک به قالیباف در فضای مجازی مطرح شد. در انتخابات همچنین یکی از طرفداران رائفی‌پور صدای «مسعود پزشکیان» هنگام روایت حدیث امام اول شیعیان را روی انیمیشن پاندای کونگ فوکارگذاشت.

مدتی بعد، برخی افشاگری‌های جدید علیه او مطرح و ازجمله فایل صوتی «ابراهیم جباری»، فرمانده فرمانده سابق سپاه حفاظت ولی امر، درباره تعرض رائفی‌پور به سران قوا و حمایت او از «محمود احمدی‌نژاد» منتشر شد.

جباری در این فایل صوتی می‌گوید: «به رائفی‌پور گفتم احمدی‌نژاد ریلش را عوض کرده و یک مسیر دیگری می‌رود. بعد از این جلسه رائفی‌پور گفت می‌روم احمدی‌نژاد را قهوه‌ای می‌کنم.»

اینک مدتی پس از این جنجال‌ها، قوه‌قضاییه خبر داد که «در پی انتشار مطالبی از سوی علی اکبر رائفی‌پور در فضای مجازی و گزارش ضابطین، پرونده‌ای با عنوان اتهامی نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی و همچنین در قسمتی دیگر، عملکرد موسسه مصاف تشکیل شد.»

بر‌اساس این گزارش، «پس از رسیدگی قضایی در مورد نشر اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی، قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست صادر و پرونده جهت رسیدگی به دادگاه ارسال شد.»

همچنین درباره مسائل مطروحه پیرامون موسسه مصاف نیز، تحقیقات قضایی در این زمینه ادامه دارد.

جنجال‌های قدیمی رائفی‌پور

رائفی‌پور سال گذشته در عربستان سعودی بازداشت و در رسانه‌ها مواردی چون جعلی بودن پاسپورت یا تفاوت نام پاسپورت با نام اصلی، دلیل بازداشت او اعلام شد.

رائفی‌پور در فضای عمومی با تخیلات خود درباره «نمادهای صهیونیسم» و فراماسونرها مشهور شد. او بسیاری از نمادها را نماد «صهیونیسم» می‌خواند، ازجمله او از  رمز اعداد ۹ و ۱۱ و ۱۳ و مفهوم آن‌ها در کابالا و فراماسونری و چگونگی پنهان کردن این نماد‌ها در طراحی دلار سخن می‌گفت.

او گفته بود: «فراماسون‌ها و شیطان‌پرستان سال ۲۰۱۲ را سال برقراری نظم نوین و حاکمیت شیطان بر جهان اعلام کرده‌اند.»

او همچنین گفته بود: «در طول سال‌های گذشته صهیونیست‌ها توانسته‌اند به کمک واتیکان، نماد شیطان (آبلیسک) را از یک نماد منفی، به‌عنوان یک مفهوم نماد مثبت در جامعه مسیحیت نهادینه کنند و اقدام بعدی این گروه شیطانی، متوجه مسلمانان است، به این معنی که آنان تلاش می‌کنند، با تحریف مراسم رمی جمرات و دیوارکشی دور نماد آبلیسک، این مفهوم نماد منفی در بین مسلمانان را نیز از بین ببرند.»

در این میان، او از حمایت سپاه پاسداران برخوردار شد و سریع رشد کرد. رائفی‌پور تا جایی قدرت گرفت که برخی از نمایندگان مجلس تصویر دیدار خود با او را منتشر می‌کردند تا تضمینی برای کسب رای باشد. با‌این‌حال از سال ۱۳۹۸ به بعد، حملات علیه از سوی برخی جریانات شروع شد و روزنامه «فرهیختگان»، ویژه‌نامه‌ای را علیه او منتشر کرد. در این میان برخی نیز او را به «اسفندیار رحیم‌مشایی» تشبیه کردند.

«عباس سلیمی‌نمین»، روزنامه‌نگار اصول‌گرا، در سرمقاله همان شماره فرهیختگان درباره رائفی‌پور نوشته بود: «زمانی نزدیکان احمدی‌نژاد او را به‌عنوان یکی از سرداران امام زمان معرفی کرده بودند. آنچه امروز موجب می‌شود که جوان سخنوری از ارتباط امام عصر با خود در رویا در محفل عمومی سخن گوید، الگوگیری از همان پدیده‌ عوام‌فریب است که ذکر آن رفت.»

از این نظر این گروه از نیروهای سپاه پاسداران و اصول‌گرایان، هر جریانی که به‌نوعی قصد وصل کردن خود به امام زمان را دارد فریبکار است و در نهایت، زمانی با آنان درگیر می‌شود.

سال ۱۴۰۱ نیز سخنان رائفی‌پور درباره «شوخی‌های اهل‌ بیت» اعتراض روحانیون سرشناس را به‌دنبال داشت. او گفته بود که کتاب «شوخی‌های اهل‌ بیت» منتشر شده و حتی «اگر حتی خانم‌ها هم در این جلسه نمی‌بودند و همه حضار پیرمردهای نود ساله بودند، باز هم نمی‌توانستم برخی شوخی‌های اهل بیت را بیان کنم.»

به لحاظ شخصیت نیز می‌توان رائفی‌پور را شبیه دیگر تئوریسین‌های شفاهی اصول‌گرایان دانست. ترکیبی از اطلاعات معمولی دینی و اجتماعی، با بسته‌بندی سیاسی مطلوب جوانان و اظهارنظر درباره همه‌چیز، ازجمله موضوعات دینی تا خودروسازی.

همین ترکیب را می‌شد قبلا در «حسن عباسی» یافت، اما او به‌دلیل روحیه‌های خاص و عصبیت سیاسی‌اش بیشتر با چهره‌هایی چون «سعید قاسمی» و «حسین الله‌کرم» نزدیک بود. رائفی‌پور شاید مدلی بازاری‌تر و مجازی‌تر از «عباس معارف»، از شاگردان «احمد فردید» باشد. افرادی که از هر رشته‌ای یک سری کلمات را یاد می‌گیرند و بدون اینکه مدل فکری جامعی داشته باشند، با ترکیب این کلمات یک معجون جذاب ارائه می‌کنند. ویژگی همه این افراد شفاهی بودن و نداشتن اثر مکتوب است. نکته‌ای که درباره احمد فردید نیز صادق است.

به نوشته روزنامه فرهیختگان، «واحد موسیقی، واحد کشاورزی و امنیت غذایی، واحد خانواده، واحد نرم‌افزار، واحد دشمن‌شناسی، ساخت سلاح و پرینتر سه‌بعدی و سامانه‌ پاد اسکای، تنها ‌بخشی از فعالیت‌‌های موسسه‌ مصاف ایرانیان با مدیریت علی‌اکبر رائفی‌پور است که تحت‌عنوان فعالیت در حوزه مهدویت و دشمن‌شناسی شکل گرفته است.» او در همه این حوزه‌ها و حتی ساخت سلاح مدعی است و اظهارنظر می‌کند، بدون اینکه تحصیلاتی در هیچ‌یک از این حوزه‌ها داشته باشد.

یکی دیگر از دلایل حمله برخی اصول‌گرایان به رائفی‌پور، اتهامات فساد اخلاقی درباره او است. رائفی‌پور به‌همراه یک روحانی به نام «محمدرضا انهاری»، گروهی را برای فعالیت علیه «محمدعلی طاهری»، موسس «عرفان حلقه» با عنوان «نجات از عرفان حلقه» تاسیس کردند. پس‌ازآن اما فایل‌های صوتی منتشر شد که ادعا شده بود انهاری با تعدادی از این زنان رابطه داشتهاست.

رائفی‌پور درباره درآمد خود نیز گفته است: «۶۰۰ میلیون تومان پول نزد یکی از دوستانم (آهنگری) دارم که هرماه سود آن را محاسبه کرده پرداخت می کند.»

برخورد با رائفی‌پور، نمادی از برخوردهای آینده

برخورد با رائفی‌پور به خودی‌خود نمی‌تواند چندان مهم باشد، اما این برخورد نمادی از برخوردهای بزرگتر و تغییر فضای سیاسی است. کشته شدن «ابراهیم رئیسی»، خود باعث تغییر فضای سیاسی شده و برخی از جریانات چون برادران نیلی که همه‌کاره بودند، اینک به حاشیه رفته‌اند. با‌وجود رای ۱۴ میلیونی سعید جلیلی، برخی از جریانات اصول‌گرا از او احساس خطر کرده و سعی در حذف او خواهند داشت.

در این میان، برخورد با رائفی‌پور به‌نوعی برخورد با جریان محمدعلی جعفری در سپاه پاسداران است. درگیری جعفری فرمانده سابق و «حسین سلامی»، فرمانده فعلی در ماجرای رد صلاحیت سعید محمد در انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۴۰۰ و حواشی آن علنی شد؛ اینک نیز برخورد با رائفی‌پور باعث تضعیف بیشتر جعفری خواهد شد.

ایران وایر
احسان مهرابی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *