چهارمین روز از بررسی صلاحیت وزرای پیشنهادی مسعود پزشکیان برای کابینه چهاردهم، از صبح روز سهشنبه ۳۰ مردادماه در مجلس شورای اسلامی آغاز شد.
در این جلسه و تا لحظه تنظیم این گزارش، صلاحیت و برنامههای محمد اتابک وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت، حسین سیمایی صراف وزیر پیشنهادی علوم، تحقیقات و فناوری، اسکندر مومنی برای وزارت کشور و همچنین عباس صالحی وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی مورد بررسی قرار گرفت.
وزیر پیشنهادی صنعت: سرباز ولایتم
محمد اتابک، وزیر پیشنهادی صنعت، معدن و تجارت روز سهشنبه ۳۰ مرداد در نطقش در مجلس شورای اسلامی خود را “سرباز ولایت” نامید و از برنامههایش برای وزارتخانه مزبور در راستای “خنثیسازی اثرات ناشی از تحریمها” سخن گفت.
او تصریح کرد که برنامههایش برای این وزارتخانه، با “سیاستهای کلی نظام و سند برنامه هفتم پیشرفت کشور” و سند چشمانداز ۲۰ ساله کشور همراستا خواهد بود.
روز گذشته نمایندگان موافق و مخالف درباره محمد اتابک سخنرانی کرده بودند اما نوبت به سخنان خود او نرسید و به این ترتیب، اتابک امروز نطق خود را به انجام رساند.
به گزارش رسانههای داخلی کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی پیشتر صلاحیت او برای این وزارتخانه را تایید کرده است.
منتقدان اغلب به بیارتباط بودن رشته تحصیلی او مهندسی عمران، با وزارت صنعت، معدن و تجارت اشاره کرده و اتابک را فاقد دانش و تجربه کافی برای مدیریت این وزارتخانه میدانند.
بررسی صلاحیت اسکندر مومنی
اسکندر مومنی، وزیر پیشنهادی پزشکیان برای وزارت کشور است. در جلسه روز ۳۰ مردادماه مجلس شورای اسلامی، مصطفی پوردهقان به عنوان نماینده مخالف با مومنی، از او خواست که “در حوزههای اجتماعی و در مواجهه با تنشها و ناهنجاریها با استفاده از رویکردهای فرهنگی و اجتماعی برخورد کند.”
دهقان درباره منظورش از “تنشها و ناهنجاریها” توضیحی ارائه نداد اما مقامهای مسئول در جمهوری اسلامی اغلب از مخالفت زنان با تن دادن به حجاب اجباری به عنوان نوعی “ناهنجاری اجتماعی” یاد میکنند.
عباس صوفی و محمد میرزایی در حمیات از اسکندر مومنی سخن گفتند؛ از جمله میرزایی گفت که پزشکیان، “بهترین گزینه” را برای وزارت کشور معرفی کرده است.
طبق گزارشها هنگام بررسی صلاحیت اسکندر مومنی، مسعود پزشکیان وارد مجلس شورای اسلامی شد و مورد استقبال محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس و همچنین سایر نمایندگان قرار گرفت.
نطق عباس صالحی در سکوت مخالفان و موافقان
روز سهشنبه صلاحیت عباس صالحی، وزیر پیشنهادی برای وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم مورد بررسی قرار گرفت اما هیچکدام از اعضای مجلس برای صحبت در مخالفت با صالحی نامنویسی نکردند.
طبق آییننامه، چنانچه هیچ نمایندهای به عنوان مخالف سخنرانی نکند، نماینده موافقی هم صحبت نخواهد کرد و وزیر پیشنهادی به دفاع از برنامههای خود خواهد پرداخت.
صالحی در سخنانی ضمن دفاع از برنامههای خود گفت که “در پرتو عنایت و نگرشهای جامع و راهبردی” علی خامنهای و “با استفاده از راهنماییها و دلسوزیهای” مراجع تقلید تلاش خواهد کرد تا در زمینه “وفاق ملی در سطح دولت و ملت” نقش مهمی ایفا کند.
آنگونه که رسانههای داخلی خبر دادهاند، صلاحیت و برنامههای عباس صالحی پیشتر به تایید کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی رسیده بود و به این ترتیب، صالحی را میتوان با احتمال قریب به یقین، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت پزشکیان دانست.
صالحی از چهرههای مورد اعتماد علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی محسوب میشود به طوری که خردادماه سال ۱۴۰۱ از سوی خامنهای به عنوان نماینده ولی فقیه در موسسه اطلاعات و روزنامه اطلاعات و مدیرمسئول این روزنامه منصوب شد.
عباس صالحی در دولت دوم حسن روحانی نیز بین سالهای ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۰ وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بود.
وزیر پیشنهادی علوم: حال دانشگاه خوب نیست
در این جلسه همچنین صلاحیت حسین سیمایی صراف برای وزارت علوم مورد بررسی قرار گرفت.
علیرضا عباسی از جمله نمایندگان مخالف با سیمایی صراف در سخنانی از فقدان برنامه مشخص این وزیر پیشنهادی انتقاد کرد. او همچنین خطاب به سیمایی صراف گفت: «افرادی که تهمت تقلب را در انتخابات ۸۸ به نظام زده و از کار خود پیشمان نیستند، صلاحیت ریاست دانشگاهها و پستهای کلیدی را ندارند؛ مراقب باشید که دچار چنین مشکلاتی نشوید.»
عباسی با اشاره به برخی مواضع پیشین سیمایی صراف ادامه داد: «در برخی موارد موضعگیریهایی داشتید که مناسب نبود از جمله آن درباره عزاداری دختران بیحجاب در کرج است که مسئولان امنیتی ورود کردند.»
در مقابل، محمد موحد در دفاع از سیمایی صراف گفت که او از جمله “دارای تحصیلات حوزوی و دانشگاهی است”.
به گفته سخنگوی کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس، این کمیسیون با اکثریت آرا صلاحیت حسین سیمایی صراف را برای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تأیید کرده است.
سیمایی صراف در نطق خود ضمن اشاره بر ضرورت احترام و حفظ کرامت استادان و دانشگاهیان، بر به رسمیتشناختن “استقلال نهاد علم و پرسشگری” تأکید کرد.
او با بیان اینکه که “حال دانشگاه خوب نیست”، با استناد به نتایج یک پژوهش گفت که “۳۰ درصد دانشجویان نیازمند خدمات سلامت روان هستند.”
بنا بر گزارشها رایگیری برای وزرای دولت چهاردهم، بعد از اتمام بررسی صلاحیت ۱۹ وزیر پیشنهادی در مجلس احتمالا روز چهارشنبه ۳۱ مرداد انجام خواهد گرفت.
اعلام اسامی وزرای پیشنهادی مسعود پزشکیان با موج گستردهای از انتقادها حتی از سوی برخی از حامیان او همراه شد.
منتقدان اغلب وزرای پیشنهادی را ادامهدهنده راه و روش مدیریتی در دولت ابراهیم رئیسی و فاقد برنامه مشخص برای اداره کشور دانستهاند.
دویچه وله