وزرای خارجه کشورهای آمریکا، کانادا، استرالیا، نیوزلند و بریتانیا در بیانیه مشترکی به مناسبت گذشت دو سال از جان باختن ژینا مهساامینی در گشت ارشاد، همبستگی خود را با مدافعان حقوق زنان و حقوق بشر در ایران اعلام کردند.
در بیانیه آنها آمده است: «دو سال پیش در چنین روزی، مهسا ژینا امینی، یک زن جوان کرد ایرانی، زمانی که در بازداشت پلیس ایران بود، کشته شد. مرگ او جرقه یک جنبش اعتراضی سراسری به رهبری زنان و دختران را برانگیخت که خواستشان برای آیندهای بهتر تزلزل ناپذیر بود.»
نمایندگان این پنج کشور تاکید کردهاند که “در کنار زنان و دختران در ایران و در کنار همه مدافعان حقوق بشر ایرانی در تمام اقشار جامعه هستند” و در “مبارزه روزانه مداوم آنها برای حقوق بشر و آزادیهای اساسی” ایستادهاند.
بیانیه به سرکوب وحشیانه نیروهای امنیتی ایران در دو سال گذشته اشاره کرده است که در آن دستکم ۵۰۰ نفر کشته و بیش از ۲۰ هزار نفر بازداشت شدند و میگوید: «اما جنبش جهانی زن، زندگی، آزادی متحد است.»
ژینا مهسا امینی ۲۲ شهریور ۱۴۰۱ توسط گشت ارشاد در تهران بازداشت شد و ظاهراَ بر اثر برخوردهایی که در خودرو گشت ارشاد و در مقر این نهاد روی داد کارش به بیمارستان کشد و سه روز بعد جان باخت. مرگمهسا سرآغاز اعتراضات گستردهای بود که جنبش “زن زندگی آزادی” نام گرفت.
نویسندگان بیانیه همچنین به نتیجه تحقیقات هیئت حقیقت یاب مستقل بینالمللی درباره ایران ارجاع دادهاند که توسط شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد تأسیس شده است. این هیئت به وضوح بسیاری از موارد نقض حقوق بشر علیه معترضان در ایران را “جنایت علیه بشریت” دانسته است. بیانیه میگوید با این حال “دولت ایران هنوز به این اتهامات رسیدگی نکرده و با این دستور بینالمللی به رسمیت شناخته شده همکاری نکرده است”.
در بیانیه وزرای خارجه کشورهای یاد شده تاکید میشود که زنان و دختران در ایران در زندگی روزمره “همچنان با سرکوب شدید” مواجه هستند و حکومت ایران برای تحمیل حجاب اجباری “دور تازه ای از آزار و اذیت و خشونت” را براه انداخته است.
آنها همچنین به تشدید سرکوب، کنترل و نظارت دولتی برای دستگیری، بازداشت و در برخی موارد شکنجه زنان و دختران به دلیل فعالیتهای مسالمت آمیزشان اشاره کردهاند.
وزرای خارجه آمریکا، کانادا، استرالیا، نیوزلند و بریتانیا از دولت جدید ایران خواستهاند به تعهد خود برای کاهش فشار بر جامعه مدنی در ایران و پایان دادن به استفاده از زور برای حجاب اجباری عمل کند.
آنها گفتهاند افزایش اعدامها، که عمدتاً بدون محاکمه عادلانه انجام شده تکان دهنده است و از دولت ایران خواستهاند که نقض حقوق بشر را متوقف کند.
این کشورها تاکید کردهاند که از همه “امکانات قانونی خود برای پاسخگو کردن ناقضان حقوق بشر ایرانی از جمله از طریق تحریمها و محدودیتهای ویزا” استفاده خواهند کرد.
دویچه وله