رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، در کنفرانس مطبوعاتی شورای حکام در روز چهارشنبه ۳۰ آبان (۲۰ نوامبر)، پنج روز پس از بازگشت از سفری به ایران ، خبر داد جمهوری اسلامی پذیرفته است تا افزودن به ذخایر غنیسازی بیش از ۶۰ درصد خود را متوقف کند.
به گزارش خبرگزاریهای بینالمللی، گروسی در این کنفرانس خبری از “گام ملموس” جمهوری اسلامی در رابطه با توافق بر سر محدود کردن ذخایر اورانیوم با غنای بالای ۶۰درصد استقبال کرد. این استقبال پس از اقدامهای مقدماتی تهران “در راستای متوقف کردن افزودن به این ذخایر” صورت میگیرد.
گروسی در وین، پایتخت اتریش، به خبرنگاران گفت: «فکر میکنم این گام ملموسی در جهت درست است. این مسئله که از سوی ما تایید شده است.»
رئیس سازمان انرژی اتمی سازمان ملل تاکید کرد: «این برای اولین بار از زمان فاصله گرفتن ایران از تعهدات خود است که مقامهای این کشور میگویند افزایش ذخایر غنیسازی بیش از ۶۰ درصد را متوقف میکنند. این نشانهای است که آنها اکنون مسیر دیگری را دنبال میکنند.»
او همچنین گفت این احتمال را نادیده نمیگیرد که “امکان دارد تعهد ایران در نتیجه تحولات آتی متزلزل شود.»
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، پنجشنبه ۲۴ آبان (۱۴ نوامبر) به ایران سفر و با مقامهای این کشور درباره برنامه هستهای دیدار و تبادل نظر کرد.
آسیب احتمالی به “تاسیسات هستهای در پارچین”
رافائل گروسی درباره حمله تلافیجویانه اسرائیل به خاک ایران در پنچم آبان (۲۶ اکتبر) و احتمال آسیب دیدن تاسیسات هستهای این کشور گفت هیچ نشانهای در دست نیست که بخشی از تاسیسات نظامی پارچین که اسرائیل به آن حمله کرده، تاسیساتی هستهای بوده است و یا اینکه مواد هستهای در آن نگهداری میشده است.
این در حالی است که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، دوشنبه،۲۸ آبان (۱۸ نوامبر) در یک سخنرانی در کنست، مجلس اسرائیل تأیید کرد که در حمله ۲۶ اکتبر ارتش اسرائیل تاسیسات اتمی ایران نیز مورد حمله قرار گرفته است.
وبسایت اکسیوس روز جمعه ۱۵ نوامبر (۲۵ آبان) با انتشار گزارشی به نقل از سه مقام آمریکایی و اسرائیلی اعلام کرد که اسرائیل در حمله مزبور “یک مرکز تحقیقاتی فوقسری تسلیحات اتمی در پارچین”را نابود کرده است.
منابع اکسیوس به این وبسایت گفتهاند که یکی از اهداف حملات اسرائیل ، تاسیسات موسوم به “طالقان ۲” در مجتمع نظامی پارچین در فاصله تقریبا ۳۰ کیلومتری جنوب شرق تهران بوده است.
به نوشته اکسیوس این تاسیسات تا حدود دو دهه پیش بخشی از برنامه تسلیحات اتمی جمهوری اسلامی بود که در سال ۲۰۰۳ میلادی متوقف شده بود. موسسه علوم و امنیت بینالملل (ISIS) پیش از این اشاره کرده بود که جمهوری اسلامی از این مرکز برای آزمایش مواد منفجره مورد نیاز به منظور فعالسازی ماشه کلاهک اتمی استفاده میکرده است.
گروسی در کنفرانس مطبوعاتی امروز خود همچنین با اشاره به قوانین بینالمللی تاکید کرد که تاسیسات اتمی نباید هدف قرار گیرند و ابراز امیدواری کرد تا “عقلانیت پیروز شود”. مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنین اعلام کرد که با مقامات دولت اسرائیل نیز گفتوگو خواهد کرد.
قصد کشورهای اروپایی برای صدور قطعنامه علیه ایران در شورای حکام
به گزارش رسانههای بینالمللی، کشورهای اروپایی قصد دارند در جریان نشست روز چهارشنبه شورای حکام، قطعنامهای را به تصویب برسانند که در آن از مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی خواسته میشود گزارش جامعی درباره فعالیتهای هستهای ایران حداکثر تا بهار ۲۰۲۵ ارائه و منتشر شود.
خبرگزاری فرانسه گزارش کرد که سه کشور اروپایی آلمان، بریتانیا و فرانسه با همراهی آمریکا قطعنامهای را درباره عدم همکاری تهران با آژانس به نشست شورای حکام ارائه کردهاند و قرار است این قطعنامه روز پنجشنبه به رای گذاشته شود.
این خبرگزاری به نقل از یک منبع دیپلماتیک که نخواست نامش فاش شود گفته است “متن این قطعنامه درست قبل از نیمهشب سهشنبه بهطور رسمی ارائه شد”. یک منبع دیپلماتیک دیگر نیز این اطلاعات را تایید کرده است.
خبرگزاری رویترز شامگاه سهشنبه با استناد به اظهارات یک دیپلمات ارشد که نخواست نامش فاش شود گزارش داده بود که جمهوری اسلامی به آژانس بینالمللی انرژی اتمی پیشنهاد داده است “مشروط بر این که در شورای حکام آژانس، قطعنامهای علیه ایران صادر نشود، حاضر است ذخایر اورانیوم غنیشده ۶۰ درصدی خود را در حدود ۱۸۵ کیلوگرم نگه دارد.”
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی در واکنش به این تصمیم غرب، در یک گفتوگوی تلفنی روز چهارشنبه با رافائل گروسی، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی هستهای تهدید کرد: «اگر طرفهای مقابل بیتوجه به حسن نیت و رویکرد تعاملی تهران، اقدامات غیرسازنده را در نشست شورای حکام از طریق صدور قطعنامه در دستور کار قرار دهند، ایران به نحو مقتضی و متناسب پاسخ خواهد داد.»
دویچه وله